header_things_network

The Things Network in Noord-Nederland

Initiatief om The Things Network.org in Leeuwarden en Noord-Nederland dekkend te maken. Pledge op Kickstarter >>>

Wat is het?

Waar nu onze computers en telefoons al een internetverbinding hebben bestaat het zogenaamde internet of things uit alledaagse voorwerpen die een internet verbinding hebben en onderling kunnen communiceren, je fiets die een eigen internetverbinding heeft of je deurbel, een sleutelhanger of je horloge.

Een internet of things network wordt gebruikt om deze apparaten aan het internet te koppelen. Deze apparaten hebben geen WiFi of 3G/4G signaal nodig data door te geven. Ze maken gebruik van LoRaWAN™. Met The Things Network creëren we in het Noorden een overvloed aan data-connectiviteit. Zodat applicaties en bedrijven kunnen floreren.

The Things Network community is een Nederlands crowdsourced project met de ambitie om een wereldwijd open-source en onafhankelijk netwerk te bouwen. Op kickstarter.com heeft het initiatief inmiddels bijna 100.000 euro aan steun gekregen. Je steunt het project onder andere door het investeren in een speciale router met LoRaWAN™ ondersteuning. Deze router maakt de verbinding met circa 10.000 zogenaamde nodes mogelijk binnen een straal van ongeveer 10 kilometer. Een node is bijvoorbeeld je sleutelhanger of deurbel. Een stad met een flink aantal van deze routers maakt ‘The Things Network’ mogelijk.

In Groningen hebben Joshua Peper (@joshuapeper) en Mark Vletter (@markv) voor een vliegende start gezorgd. Inmiddels hebben tientallen deelnemers zich aangesloten. Op de website http://www.thethingsnetwork-groningen.org kun je de uitrol nauwlettend volgen.

Met KH2018 op de kalender tijd voor Leeuwarden om te starten. Dan kunnen we tenminste probleemloos van Leeuwarden naar Groningen op onze Drymer.

Hoe werkt het Things Network?

Waarom doen we mee?

Noordz gelooft in de potentie en het bijzondere karakter van het ondernemerschap in Noord-Nederland en de bijdrage die we als multimediabedrijf hierin kunnen leveren. Alles om deze bijdrage tot stand te laten komen staat in het teken van het realiseren van verbinding. Tussen bedrijven onderling, maar ook tussen applicaties en bedrijven.

Letterlijk willen we met “noordz” deze verbinding tot stand brengen met The Things Network. Amsterdam heeft inmiddels een dekkend netwerk, Groningen is bezig, en via “noordz” proberen we een dekkend netwerk in Noord-Nederland te realiseren.

De grote aantallen bezoekers die de culturele hoofdstad in 2018 verwacht zullen ongetwijfeld richting Leeuwarden komen met de eerste versies van internet verbonden apparaten. Ze zullen overal op straat, in hotels en bij evenementen verbonden willen zijn. Een goeie dekking van het network is daarom noodzakelijk. Daarmee wordt Leeuwarden in aanloop naar de culturele hoofdstad 2018 de ideale speeltuin en verbinding voor slimme apparaten.

Update: (1 november 2015)

De uitrol van het Things network in Noord-Nederland vordert. In Friesland zijn er volgende week gesprekken over een versnelde uitrol de komende drie weken. Mocht ons dekkingskaartje niet volledig zijn, laat het onze redactie even weten.

Meld je nu aan

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht