Betekenis hebben voor mensen die niets meer hebben

Betekenis hebben voor mensen<br>die niets meer hebben

Bianca Kooistra-Seerden en Wietze Kooistra

PARTNERBIJDRAGE – Ambulante begeleiding? Als je er niet middenin zit, is het heel onbekend. Bianca Kooistra-Seerden en Wietze Kooistra van Magis Ambulante Begeleiding in Franeker vertellen er met plezier over. ,,Onze doelgroep is niet gevaarlijk of gek. Dat ze weinig mensen vertrouwen is niet zo vreemd.”

Met 17 professionele zorgverleners staan ze zo’n 80 clienten in Friesland bij, voor kortere of langere tijd. Mensen met een ‘beperking’ zoals we dat noemen: psychisch, financieel, verslavings- en gedragsproblematiek, autisme, licht verstandelijk gehandicapt of een combinatie daarvan. Mensen die vaak korter of langer ‘in de GGZ’ hebben gezeten, in gesloten of halfgesloten afdelingen. Of in de gevangenis. Wietze Kooistra start Magis in 2017 na jarenlange ervaring als Penitentiair Inrichtingswerker: ,,Veel van hen hebben vanaf jongs af grote moeite anderen te vertrouwen. Omdat ze anders zijn, hebben ze een stempel en dat voelen ze. Wij aanvaarden ze zoals ze zijn, ook al zijn ze verslaafd. Vanuit acceptatie ontstaat langzaam aan vertrouwen. Van daaruit kijken we verder. Proberen we ze een beetje blijer en gelukkiger te maken en stabieler te laten leven. En als ze daar zijn, kun je verder. Of niet, want soms is het gewoon zoals het is.”

Bianca werkt in de ambulante begeleiding als ze Wietze tegenkomt en met hem Magis verder vormgeeft. ,,We willen laten zien dat deze doelgroep niet gek of gevaarlijk is. Ze hebben een rauwe kant, kunnen heel primair zijn. Ik zeg altijd, hoi, ik heet gewoon Bianca. Schelden doet me niets en ‘verbaal geweld’ is geen reden om cliënten niet langer te willen helpen. Die grens ligt bij fysiek geweld, maar dat maken we zelden mee. Veel zit in onze benadering en hun gevoel. Er zijn voor ze, aandacht geven, eerlijk zijn, grenzen stellen en doen wat je belooft. Stap voor stap leren controle te krijgen over het leven, geen overlast meer veroorzaken, misschien zelfs afkicken. Voor sommigen is een stabiel leven wat ze aankunnen, anderen leren hun plek te vinden en gaan zelfs weer aan het werk. Het draait om acceptatie, inzicht geven en het stimuleren van intrinsieke motivatie. Zonder oordeel en niet vanuit angst of maatschappelijk moeten.”

Onze maatschappij is voor hen complex genoeg

Magis Ambulante Begeleiding vestigt met haar onvoorwaardelijke aanpak en eigen dagbesteding professioneel naam. ,,Succesverhalen mogen worden verteld om de beeldvorming over onze doelgroep bij te stellen en te laten zien dat begeleiding werkt. En het goed is te zeggen dat we trajecten met clienten ook afronden: als we bereikt hebben waarvoor we zijn ingeschakeld, moet iemand zichzelf redden. Het kan best zijn dat iemand terugvalt, maar de angst dat het misschien weer mis gaat, mag niet de reden zijn iemands handje vast te houden,” vertelt Bianca, die over een maand haar vakkennis uitbreidt met de studie Psychologie. ,,We begrijpen dat onze clienten door hun verleden of gedrag niet altijd gewenst zijn. Maar zonder dak boven je hoofd kom je nergens. Als iemand daar in vast loopt, kunnen wij huisvesting bieden in een van onze eigen woningen of we regelen wij het in ons netwerk. En daarom koken we voor sommigen: leven in onze maatschappij is al complex genoeg voor ze. Wij hebben plezier in wat we doen, omdat we zien wat we kunnen betekenen voor mensen die vaak niets of niemand meer hebben.”

www.magisambulantebegeleiding.nl

Geplaatst op: 19 september 2022

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.