Start Me Up: Lucas van der Meulen begint op zijn 34ste aan zijn vierde bedrijf: Startup Program

Start Me Up: Lucas van der Meulen begint op zijn 34ste aan zijn vierde bedrijf: Startup Program

Foto door Jaspar Moulijn

Honderden start-ups zien jaarlijks het levenslicht. Veel daarvan groeien op tot een stabiele onderneming, sommige stranden vroegtijdig, een heel klein deel verovert de wereld. Wij zijn die starters, wat willen ze, wat doen en laten ze ervoor, waar willen ze heen? Start Me Up duikt in een wereld vol beloften, onzekerheid, doorzettingskracht, visie en hard werken.

Startup Program

Wie Lucas van der Meulen
Wat on demand e-learning , gericht vooral op startende (impact)ondernemers
Waar meestal Leeuwarden
Waarom de behoefte om starters beter op weg te helpen (en het eigen leven leuker te maken)
Wanneer sinds begin 2021
Hoe dankzij groot netwerk en ervaringen als pitchtrainer en Inqubator-medewerker, lessen van noorderlingen

Het ondernemerschap. De één weet al heel vroeg dat dat de toekomst is, een ander komt er pas op latere leeftijd achter. Lucas van der Meulen hoort bij die eerste groep. De Leeuwarder is net 34, maar werkt nu al full throttle aan zijn vierde bedrijf. Die ervaringen zijn bepaald geen weggegooide tijd geweest. Hij leerde er veel van. Wat, dat legt hij geregeld uit op podia, zo ook bij Inqubator.

Het ging van powerslaapjes via verrassingsdinertjes naar pitchtraining en nu gepersonaliseerde e-learning. ,,Wat ik nu doe is eigenlijk de cumulatie van wat ik in al die jaren heb opgepikt. Maar ook hier zitten nog genoeg nieuwe aspecten aan.’’

Startup Program heet de start-up die Van der Meulen bijna een jaar geleden begon. Het betreft een platform waarop meer dan dertig online trainingen staan, gegeven door experts op verschillende gebieden. De trainingen (zoals online marketing, zakelijk vloggen, storytelling, talentontwikkeling en veel meer) zijn bedoeld voor (startende) ondernemers. Meer bepaald: voor starters die werken aan een bedrijf dat impact heeft.

,,We gaan vrij diep in op allerlei aspecten van het ondernemerschap. Het werkt zo: je vult een vragenlijst in, zodat wij je behoefte ontdekken. Vervolgens raadt het platform je enkele trainingen aan waaraan je direct wat hebt. Alles on demand , dus je volgt ze wanneer je er tijd voor hebt.’’

Dat is volgens de bedenker precies het grote voordeel van zijn platform boven allerhande video’s die op het internet te vinden zijn. ,,Door ons formulier in te vullen, ontdek je dus op welke vlakken je wat extra kennis of training kunt gebruiken. Dat is heel anders dan zelf bedenken wat je nodig hebt en er dan ook nog een goede training bij vinden.’’

Personalisering

Van der Meulen verzamelde experts om zich heen die met behulp van professionele camera’s de online trainingen maakten. Zijn klanten betalen in de vorm van abonnementen waarmee ze onbeperkt van de trainingen kunnen gebruikmaken gedurende een bepaalde tijd. In een jaar bouwde hij een aardig klantenbestand op dat vooral bestaat uit onderwijsinstellingen.

,,Toen corona mensen thuis hield, zag ik dat docenten zelf videocontent gingen maken. Eerst zag ik dat als een bedreiging maar ik heb gemerkt dat het eerder een voordeel was. Mensen raakten snel gewend aan deze manier van leren en het goed uitgedachte systeem is echt anders dan wat in crisistijd allemaal beschikbaar kwam. Het platform is helemaal gepersonaliseerd, iedereen krijgt andere aanbevelingen voor cursussen.’’

Dat, en vooral de veelheid en het niveau van inhoudelijke trainingen, sprak scholen wel aan. En nu een nieuwe duik: hij brengt zijn online trainingsplatform ook naar particulieren. ,,Ik mik vooral op startende ondernemers maar kan me ook prima voorstellen dat medewerkers binnen een bedrijf zo bijgeschoold worden. On demand een training doen werkt denk ik beter dan verplicht met zijn allen de hei op.’’

Praatpaal

Een jaar geleden lanceerde Van der Meulen zijn Startup Program maar eigenlijk was hij er (onbewust) al langer mee bezig. ,,Een paar jaar lang was ik druk met mijn bedrijf Praatpaal. Dat waren vooral pitchtrainingen, steeds vaker gericht op start-ups. Ik vertelde simpel gezegd wat impactondernemers moesten doen en laten om meer kans op succes te maken. Dat deed ik ook in de vorm van workshops op allerlei verschillende deelterreinen. Hoe kom je van een prototype naar een marktklaar product, hoe doe je interviews, hoe verbeter je de sales, wat zijn de valkuilen, van alles.’’

Van der Meulen ging lekker zogezegd, maar hij voelde dat er méér was. ,,Veel van die workshops beginnen hetzelfde, met een uur waarin de deelnemers ontdekken waarnaar ze op zoek zijn. Toen dacht ik: als ze dat nou eens zelf thuis als voorbereiding doen dan blijft het voor mij ook interessanter. Dat was in wezen de start van Startup Program. Want ik ging on demand content maken, zeg maar een inleiding in het start-up ondernemerschap. Dat was de start, er is steeds meer bijgekomen. Verschillende abonnementsvormen, veel meer trainingen.’’

Cirkel rond

Het lijkt een heel eind van het eerste bedrijf dat de Leeuwarder oprichtte, een soort nekkussen waarmee power naps op het werk mogelijk worden, gewoon in de bureaustoel. ,,Ik zag hoeveel productiviteit een kort slaapje oplevert en dacht: daar moet ik iets mee. Was een leuke tijd van anderhalf jaar, inclusief leerzaam traject bij De Noorderlingen. Maar uiteindelijk is het niet gelukt het product goed aan de man te brengen. En dus hield Pure Naps na anderhalf jaar op te bestaan.’’ Daarna sprong hij op een treintje dat al door twee techneuten aan het rijden was gebracht. ,,Surprise Dinner. Mensen kochten daar een diner en hoorden pas later in welk restaurant ze terecht zouden komen. Dat ging best goed, totdat het team uit elkaar viel.’’

Hij viel terug op ervaringen die hij bij Pure Naps op had gedaan. Zijn talent voor het pitchen kwam in die tijd naar boven. Hij eindigde zelfs hoog op het NK. ,,Dat was heel goed voor mijn netwerk, voor het aanscherpen van mijn ideeën en ook voor het herkennen van valkuilen. Allemaal leerpunten die ik nu in de vorm van trainingen terugbreng bij starters.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 31 maart 2022

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.