Groene chemie van Ferr-Tech uit Meppel verovert de wereld

Groene chemie van Ferr-Tech uit Meppel verovert  de wereld

Tekst door Yke Bremer – Foto door Gerrit Boer

Op de grootste technologiebeurs CES in Las Vegas won haar bedrijf onlangs de ‘innovation award’. Co-owner Judith le Fèvre van start-up Ferr-Tech uit Meppel geniet van de belangstelling. Ferr-Tech bestaat nog geen twee jaar maar ondernemers en investeerders uit binnen- en buitenland staan in de rij voor het nieuwe product FerSol, een vloeibare oxidant waarmee afvalwater duurzaam kan worden gereinigd.

Kunnen jullie het echt? Dat was de vraag van veel watertechneuten toen ze hoorden van FerSol. Het vernieuwende aan FerSol – Ferraat VI in vloeibare vorm – is dat de oxidant niet een paar minuten, maar twee maanden houdbaar is en geen schadelijke bijproducten heeft. ,,Het wordt daarom ook wel groene chemie genoemd”, aldus Le Fèvre, die zelf international business studeerde en samen met vijf co-owners Ferr-Tech in april 2020 oprichtte. Ze verzorgt de businesskant van het bedrijf.

De start-up kreeg in 2020 werkkapitaal van het MKB Fonds Drenthe. Het bedrijf had ondertussen al een pand gehuurd in Meppel met een chemische bunker, een waterlab en kantoren, en ook werden de eerste stappen gezet om FerSol in binnen- en buitenland onder de aandacht te brengen. Het gaat zo goed met Ferr-Tech dat het bedrijf nog dit jaar een vestiging in Amerika wil gaan openen.

,,We hebben een glastuinder die FerSol in grote hoeveelheden van ons afneemt. We vervoeren het product nu nog per vliegtuig maar we willen dichter bij de afnemer gaan produceren omdat de kosten voor transport erg hoog zijn. Met containers over zee is geen optie, want je zit met de houdbaarheid van twee maanden.”

Slechts 6 procent hergebruik

De toepassingen van FerSol zijn enorm veelzijdig, vandaar ook de grote belangstelling binnen en buiten Europa. ,,In de industrie wordt wereldwijd veel water gebruikt voor koeling, stoomproductie, schoonmaak en transport. En dat betekent veel afvalwater. Slechts 6 procent van al het afvalwater uit de industrie wordt hergebruikt. Dat willen wij veranderen. We richten ons daarom vooral op de industrie, bijvoorbeeld op de agrifood, staal- en zuivelindustrie.”

Met FerSol kan afvalwater groen en duurzaam worden gereinigd, maar het kan ook van groot belang zijn voor het voorkomen van waterschaarste wat een van de bepalende thema’s van de 21ste eeuw is, aldus Le Fèvre. ,,We kunnen afvalwater op verschillende manieren reinigen. Het water kan helemaal worden schoongemaakt zodat het opnieuw kan worden gebruikt als proceswater in de industrie. Dit hergebruik van water kan van belang zijn om waterschaarste te voorkomen. Maar we kunnen afvalwater ook reinigen binnen de geldende eisen van lozing waardoor er minder verontreinigingsheffing hoeft te worden betaald.”

Genieten van de belangstelling en groei voor Ferr-Tech

De groei van het bedrijf gaat zo snel dat het tijd is om te focussen op de volgende stappen die de mede-eigenaren willen zetten, aldus Le Fèvre. ,,We zijn heel knuffelbaar en er is vanuit allerlei hoeken belangstelling voor ons. Voor je het weet ben je de hele week met interviews, webinars of awards bezig. Het is op het moment belangrijk om zo nu en dan nee te zeggen en goed je strategie voor ogen te houden. Willen we bijvoorbeeld aandelen gaan uitgeven? Bij ons kloppen de investeerders op de deur. Vaak moet je als bedrijf de investeerders zoeken, maar bij ons staan ze in de rij. Ik had bij terugkomst uit Amerika meerdere mails in de mailbox met potentiële investeerders uit Amerika en Nederland. Mensen zien de potentie van ons bedrijf.”

Van de zes oprichters is Le Fèvre de enige vrouw. ,,Binnen de innovatieve tech zie je toch meer mannen dan vrouwen. Binnen ons bedrijf hebben we een mooie mix van wetenschappers en mensen met business skills. En met mijn achtergrond pak ik vooral die businesskant op wat onder andere marketing, woordvoering, hr en internationalisering omvat. Als organisatie vinden we diversiteit, maar ook een gezonde mix tussen mannen en vrouwen belangrijk in het team.”

Intussen geniet Le Fèvre van de belangstelling en groei voor Ferr-Tech. ,,Het is een groot avontuur. We zitten in een rollercoaster en ik heb daar helemaal geen problemen mee. We zijn begonnen met zes oprichters en we gaan binnenkort richting de tien mensen in het bedrijf en dat aantal gaat het komende jaar snel verder groeien. De toekomst van het bedrijf ziet er heel rooskleurig uit en we gaan na Europa en Amerika waarschijnlijk ook uitbreiden in het Midden-Oosten en Azië. Maar op het moment zijn we vooral druk bezig met het in de benen helpen van de start-up. We willen het product FerSol wereldwijd beschikbaar maken. Het kan veel goeds doen in de wereld.“

Geplaatst op: 3 maart 2022

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.