Evenementenhallen houden het vol, maar niet voor eeuwig

Evenementenhallen houden het vol, maar niet voor eeuwig

Een hinderlijke vlieg

Tekst door Wigger BrouwerFoto door Peter Wassing

Martiniplaza in Groningen ging dankzij corona van de place to be voor grote evenementen, spetterende feesten en topsportwedstrijden naar prik- en testlocatie. Evenementen gingen soms door, op halve kracht of minder. En de agenda moest weer worden leeggeveegd. Samen met directeur Willem de Kok blikken we terug en vooruit op de coronaperiode.

,,Na die laatste persconferentie zat ik op kantoor in een leeg pand, buiten regende het en onze agenda moesten we leegvegen dankzij de nieuwe maatregelen.” Willem de Kok zegt het met de lach van een boer met kiespijn. De directeur van Martiniplaza is allesbehalve te spreken over de coronamaatregelen van het demissionaire kabinet. ,,Natuurlijk zijn er maatregelen nodig. Je moet de volksgezondheid garanderen, de zorg ontlasten. Maar of het op deze manier moet, vraag ik me af. Er wordt steeds weer met twee maten gemeten.”

De frustratie is voelbaar bij De Kok. Voor het Groningse evenementenbedrijf was en is corona als een hinderlijke vlieg die, hoe vaak je ’m ook verjaagt, steeds terugkomt. De Kok zag driekwart van de omzet verdampen: een groot deel van de gebruikelijke voorstellingen en evenementen bij Martiniplaza werd afgelast of uitgesteld. De meest recente domper is het uitstel van alle evenementen van deze winter, waarin de besmettingen sterk opliepen. Allemaal doorgeschoven naar het voorjaar. En dan is het maar hopen dat de besmettingen dan meevallen.

Toch houdt De Kok de moed erin. ,,Tijdens elke vorige lockdown stokte de programmering. Maar zodra de lockdown erop zat, zag je dat de evenementen toch weer op gang kwamen.” Zo konden veel dingen toch doorgaan. De topsport liep redelijk door, met de basketballers van Donar en de volleyballers van Lycurgus. Ook waren er theatervoorstellingen, tentamens en examens voor scholen en konden zowaar beurzen en congressen doorgaan. ,,Alles was een beetje op halve kracht, natuurlijk. Hoewel we de Noordelijke Promotiedagen wel hebben kunnen doen op bijna de volle capaciteit.”

Testen en prikken

Daarnaast werd Martiniplaza een grote en belangrijke locatie voor de GGD, als teststraat en als vaccinatielocatie. Niet hetgeen waarop je gewoonlijk inzet als bedrijf voor beurzen, topsport en feesten. Maar het was nodig, ook om het tekort aan inkomsten op te vangen. ,,Het is voor ons ook gewoon een commerciële verhuring: je springt in op de marktomstandigheden. Sinds november is de GGD hier weg, maar we namen met een dubbel gevoel afscheid. We hadden toen al het vermoeden dat het aantal besmettingen daarna uit de hand kon lopen.”

Martiniplaza kan de klappen opvangen door de kosten laag te houden. Het personeel bestaat uit een klein kernteam van ongeveer 25 mensen. De rest huurt Martiniplaza steeds tijdelijk in. ,,Dat is weinig, als je kijkt naar de omvang van het bedrijf. Maar gedurende de economische crisis in 2008 hadden we het tot en met 2014 moeilijk, door zowel programmeerkeuzes als een grote personeelsbezetting. Daarom hebben we in 2016 gereorganiseerd. En dat kleine team is nu onze redding geweest. Je kunt de klappen opvangen, maar natuurlijk niet voor eeuwig.”

De Kok uitte eerder in de media al zijn ongenoegen over de huidige maatregelen en benadrukt dat nu weer. ,,We zijn het er niet mee eens dat onze branche steeds weer getroffen wordt. Dat komt onder andere doordat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen evenementen. Een dancefeest organiseren in deze tijd is niet handig, dat is logisch. Maar als het gaat om sportwedstrijden, theatervoorstellingen of congressen, dan kan dat heel goed op een veilige manier. Ik vind dat wij in deze branche de ruimte moeten krijgen om met een scherpe toegangscontrole mensen toe te laten tot zulke evenementen.”

Strategie

Dat betekent vooral dat we als samenleving leren leven met corona en voor langere termijn op een veilige manier evenementen kunnen bezoeken. Volgens De Kok is de huidige vorm van maatregelen, steeds een volledige lockdown en daarna weer nauwelijks restricties, niet de manier om met corona om te gaan. ,,Het is telkens op en af en daardoor loopt het steeds uit de hand, omdat er geen regie is. Ik hoop op structurele maatregelen zodat we jaren verder kunnen. Want je kunt niet om het halfjaar de samenleving en daarmee deze bedrijfstak op slot zetten omdat er een pandemie is.”

Ondanks alle coronabeslommeringen blijft De Kok positief gestemd. ,,We kijken vooral naar wat wél kan. Wij zijn voortdurend in gesprek met klanten, samen op zoek naar oplossingen. Iedereen denkt mee, de creativiteit viert hoogtij. Ook omdat iedereen natuurlijk zijn evenement wil organiseren is men erg gemotiveerd.’’ ,,En ik heb zelf genoeg te doen: we zijn bezig met een visie voor de komende jaren voor Martiniplaza. Daarnaast hebben we een theateralliantie, waarmee we zelf voorstellingen produceren. Er gloort hoop en licht aan de horizon. Die horizon ligt alleen wat verder weg dan we hoopten.”

Hopelijk een mooi jaar

Tekst door Yke Bremer

Onvoorspelbaar en toch uitdagend, zo omschrijft Patrick Drenthen van Evenementenhal Hardenberg de laatste anderhalf jaar. Corona sloeg een groot gat in het programma, maar de agenda van 2022 staat voller dan ooit. ,,Het klinkt misschien gek in deze tijd, maar ik zie de toekomst van onze evenementenhal rooskleurig in.”

In Hardenberg staan zeven hallen met een totale oppervlakte van 25.000 vierkante meter. Evenementenhal Hardenberg is daarmee het grootste evenementencomplex in Noordoost-Nederland. Vakbeurzen en consumentenbeurzen zorgen voor een groot deel voor de invulling van de jaarlijkse agenda. De evenementenhal is onderdeel van de internationale beursorganisatie Easyfairs met locaties in onder meer Nederland, België en Zweden.

De eerste anderhalf jaar van de coronacrisis waren zwaar, geeft pr-man Patrick Drenthen toe. ,,Gelukkig hebben we als onderdeel van Easyfairs een groter vangnet en kunnen we sneller schakelen omdat we zelf eigenaar zijn van de hallen. We krijgen regelmatig een update van ons hoofdkantoor in België en we staan er nog goed voor. Natuurlijk heeft corona een groot gat in onze omzet geslagen. Er kwam anderhalf jaar beduidend minder binnen. Via de overheid hebben we steun gehad onder meer in de vorm van de NOW-regeling, een tegemoetkoming in de loonlasten. We hebben een vol voorjaar voor de boeg en dan moeten we wel draaien.”

Patrick Drenthen – Foto door Jan Anninga

Wat vooral duidelijk is geworden na bijna twee jaar corona is dat mensen graag weer bij elkaar willen komen op veilige, fysieke ontmoetingsplekken en dat ze alle online meetings via zoom en teams beu zijn, aldus Drenthen. ,,We hebben een enquête afgenomen onder zesduizend bezoekers. Van hen geeft 90 procent aan dat ze elkaar weer in de ogen willen kijken en bereid zijn om beurzen te bezoeken. Als je dan toch iets positiefs wil zeggen is dat de mensen hunkeren om elkaar weer te ontmoeten. Het idee dat alles online kan bleek een illusie.”

Meer aanbod

Het verdwijnen van de IJsselhallen in Zwolle en de verkoop van Expo Assen – twee andere evenementenhallen in het Noorden – zorgden voor meer aanbod in Hardenberg. ,,Zo werd de dierenparade Noordshow in Assen gehouden, maar die is nu in Hardenberg. Ook lanceren we zelf een nieuwe huis- en woonbeurs in oktober 2022. De huizenmarkt is krap en mensen gaan vaker hun eigen huis opknappen of verbouwen. We breiden onze agenda op het moment alleen maar uit en verstevigen onze positie.”

Om goed te draaien wil Drenthen wel dat de overheid een belangrijke misvatting over beurzen uit de wereld helpt. Dat beurzen gewoon mogen doorgaan is bij veel mensen niet bekend. ,,Ze denken dat je bij beurzen wel over de koppen kunt lopen, maar dat is niet zo. Beurzen worden gezien als zogeheten doorstroomevenementen. Dit betekent dat de beurzen te bezoeken zijn met een coronatoegangsbewijs. Bij de laatste persconferentie werd dat voor het eerst hardop gezegd en dat vinden wij heel belangrijk.”

Samen met concullega’s als de RAI in Amsterdam, Ahoy in Rotterdam en de Brabanthallen in Den Bosch is er een gezamenlijk lobby via de evenementenbranche organisatie CLC VECTA opgezet. ,,We krijgen zo samen één stem in Den Haag. We willen een eenduidig beleid van de overheid en daarbij moet goed worden aangegeven dat zakelijke beurzen gewoon mogen doorgaan. Wij hebben enorm veel ruimte en doen er alles aan om de beurzen veilig in te richten. Mensen gaan allemaal wel naar IKEA, maar daar lopen soms veel meer bezoekers rond dan bij ons. En wij nemen nog veel meer maatregelen door alles ruimer op te zetten met bredere gangpaden, ruimere terrassen en we hebben onze luchtbehandelingssystemen geoptimaliseerd. We creëren dus een heel veilige plek om samen te komen.”

Los in januari

Aan het begin van de coronacrisis moest er nog een goede weg worden gevonden met het verplaatsen van de evenementen. ,,In maart 2020 dachten we nog dat corona wel snel zou overwaaien. We schoven de evenementen een paar weken of maanden vooruit, maar al snel bleek dat dit kortetermijndenken niet werkte. We gingen meer langetermijndenken en dat bracht meer duidelijkheid voor onze klanten. Afgelopen zomer leek het erop dat we het ergste hadden gehad en in dit najaar hebben we goed gedraaid met de beurzen.”

Met het stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in november kwam de donkere coronawolk weer boven Nederland drijven. ,,We hadden het gevoel dat we terug bij af waren. In december is het meestal rustig op het gebied van de beurzen, maar in januari gaan we weer los. Begin januari staat de Groene Sector Vakbeurs het eerst gepland, voor onder anderen hoveniers, boomkwekers en tuin- en landschapsarchitecten. Deze mensen hebben in januari meer tijd om handen en we kunnen een dergelijke beurs niet een paar maanden vooruitschuiven want dan zijn ze allemaal weer druk aan het werk.’’

,,Ook retailers willen graag dat de beurs doorgaat. Ze kopen één keer per jaar op een beurs in. Beurzen waarop alleen wordt bijgepraat en genetwerkt, die besluiten gemakkelijker om het een jaartje uit te stellen. Het verschilt dus erg per beurs. Maar met de huidige coronaregels en het grote aanbod van beurzen gaan we in 2022 hopelijk een mooi jaar tegemoet.”

Geplaatst op: 10 januari 2022

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.