Van Braak Accountants

Van Braak Accountants

PARTNERBIJDRAGE | 2021 mag met recht een bijzonder jaar worden genoemd. Ondanks de pandemie en de gevolgen die dat meebracht, groeit de Nederlandse economie dit jaar met maar liefst 4 procent. “Het is opvallend dat wij weinig vragen krijgen over de laatste maatregelen die de overheid heeft afgekondigd, maar dat ondernemers vooral geïnteresseerd zijn in de kansen voor 2022”, zegt Hennie van Braak van Van Braak Accountants.

Natuurlijk zijn er branches die hard getroffen worden door de ‘avondlockdown’, zoals horeca, bioscopen en de culturele sector. Maar, het bedrijfsleven draait in grote lijnen door. Daar is niet corona het gesprek van de dag, maar eerder de tekorten op de arbeidsmarkt of het tekort aan grondstoffen. “De meeste branches hebben het dit jaar verrassend goed gedaan”, vindt Van Braak. “En dat zie je nu terug in de enorme korten aan personeel. Dat wordt volgens mij dan ook de grootste bedreiging voor de economische ontwikkelingen in 2022.” Het tekort aan allerlei grondstoffen zorgt ondertussen voor behoorlijke prijsstijgingen. “Het is afwachten hoe zich dat verder ontwikkelt en welke gevolgen dat gaat hebben voor ondernemend Nederland.”

Een antwoord daarop heeft Van Braak niet, wel weet hij wat ondernemers nog kunnen doen om 2022 zo goed mogelijk te beginnen. “Zo kun je denken aan het wijzigen van de ondernemersvorm van je bedrijf per 1 januari. Als je bijvoorbeeld een éénmanszaak hebt, laat dan eens uitrekenen wat de gevolgen zijn wanneer je een BV wordt. Of wat betekent het wanneer de BV een VOF met BV wordt. Uit ervaring weten wij dat dit vaak interessante uitkomsten kan opleveren.”

Ook op het gebied van investeringen is het volgens Van Braak verstandig om vooraf allerlei mogelijkheden te onderzoeken. Uiteraard is dit afhankelijk van de persoonlijke situatie en wat je als ondernemer wilt, maar de deskundige medewerkers van Van Braak Accountants rekenen dit graag uit. Van Braak:” Als voorbeeld noem ik een investering tot 300.000 euro, die je, afhankelijk van de situatie, twee keer kunt afschrijven. Zo mag een startende ondernemer alle investeringen afschrijven in een tempo waarvoor hij zelf mag kiezen. Stel nu dat je 300.000 euro in 2022 in één keer afschrijft. Dat betekent dit dat het waarschijnlijk tot een negatief inkomen zal leiden. Dat mag je verrekenen met de positieve inkomsten van 2019, 2020 en 2021. Dat levert dus heel snel geld op. Bovendien kun je over 2017 en 2018 dan nog geld terugkrijgen, dankzij de middelingsregeling.”

‘Uit ervaring weten wij dat dit vaak interessante uitkomsten kan opleveren’

“Wanneer je vervolgens besluit om aan het einde van 2022 de ondernemingsvorm te wijzigen in een BV, dan mag je die investering, die gezorgd geeft voor een negatief belastbaar bedrag, voor een tweede keer afschrijven. De fiscus betaalt in dit geval fors mee. Echter, over de winst die je daarmee maakt, moet je vervolgens belasting betalen, maar dit kun je veelal wel over een periode van 30 jaar uitsmeren.”

Verder adviseert Van Braak om de premie voor de arbeidsongeschiktheid verzekering voor 2022 al in 2021 te betalen. “Dat levert in dit jaar nog belastingvoordeel op, omdat de aftrek van de premie een jaar eerder is en tevens het positieve vermogen daardoor afneemt. En dat is simpel te realiseren door de premie drie dagen eerder te betalen.”

“Tenslotte kun je er nog aan denken om dit jaar extra schenken aan je kinderen, binnen de kaders die daarvoor bestaan.” Verstandig schenken kan volgens Van Braak geld besparen. “Stel een ondernemer van 40 jaar schenkt op papier aan twee kinderen 250.000 euro. Daarmee wordt hij rentedragend schuldig en is het bedrag op te eisen op de datum van overlijden van de langstlevende man of vrouw. Over die 250.000 euro betaal je 10 procent schenkbelasting, is 25.000 euro. Nu schenken betekent dat je jaarlijks 6 procent rente over die 250.000 euro moet betalen. Stel dat de ondernemer in kwestie 80 jaar wordt, dan betekent dat 40 keer 6 procent rente = 240 procent rente. 240 procent van 250.000 euro is 600.000 euro in 40 jaar, waardoor de kinderen in totaal uiteindelijk 850.000 euro krijgen, waarover ze maar 25.000 euro schenkbelasting betalen. Dat is natuurlijk bijzonder interessant.”

Blij is Van Braak met de coulance die de fiscus betracht bij het betalen van achterstallige belastingen, die zijn ontstaan in de coronaperiode. “Daarmee voorkom je een hoop problemen bij veel ondernemers. Ja, de belastingdienst is niet onze vriend, maar zeker ook niet onze vijand. Bij Van Braak Accountants kijken we altijd naar de mogelijkheden die er zijn en passen we de regels toe. En als je als ondernemer minder hoeft te betalen, dan slapen we allemaal beter.”

www.vanbraakaccountants.nl

Geplaatst op: 16 december 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.