Van afval naar waarde

Van afval naar waarde

Niels Wiek, plantmanager N+P Subcoal Farmsum

PARTNERBIJDRAGE | Onlangs opende Subcoal Production FRM BV, onderdeel van N+P Group BV, een bijna volledig nieuwe fabriek in Farmsum. Al sinds 1992 produceert het familiebedrijf alternatieve brandstoffen uit niet recyclebaar afval. „Afvalstromen die niet verwerkt kunnen worden, zetten wij om in materialen waarmee het gebruik van fossiele bronnen sterk verminderd kan worden”, verduidelijkt CDO Lars Jennissen. „Daarmee wordt significant bespaard op de CO? uitstoot.”

En dat is in deze tijd, waarin bedrijven steeds meer geld betalen voor hun CO? uitstoot, interessant. De locatie Farmsum behoort na de ingrijpende verbouwing tot de meest moderne ter wereld. Niet voor niets ontvangt N+P Group gasten vanuit de hele wereld. „We zijn voorloper en marktleider in ons vakgebied”, zegt plantmanager Niels Wiek. „We bieden alternatieven voor het gebruik van fossiele brandstoffen en grondstoffen in verschillende sectoren van de industrie. Kwaliteit en maatwerk staan daarbij voorop, elke branche zoekt specifieke oplossingen. Pas als je het proces van de eindgebruiker goed kent, weet je welk product en welke kwaliteit je moet behalen.” Zo maakt de N+P Group onder andere pellets in verschillende formaten, daarnaast de zogenaamde fluff, wat in balen naar de klant gaat en PAF, Pulverised Alternative Fuel.

Grondstof

Afval waar grote afvalverwerkers niets meer mee kunnen, in de praktijk zo’n 20 procent van de totale afvalstroom, vormt voor N+P de grondstof voor genoemde producten. „Vroeger werd dat restafval gestort, later verbrand en nu maken wij er een alternatieve brandstof van waarmee afnemers een schoner fabricageproces kunnen realiseren. Ze stoten daardoor namelijk aanzienlijk minder CO? uit. Van iedere ton die met onze producten verstookt wordt is de besparing CO? uitstoot ten opzichte van de gebruikte fossiele brandstof 1,3 ton.” Onder andere energiebedrijven, de staalindustrie, de kalk- en cementindustrie en chemie zijn grote afnemers.

Niet in ons land

Opvallend genoeg mag N+P, vanwege wet- en regelgeving, niet leveren aan de Nederlandse markt. „Klopt”, reageert Jennissen, „wij exporteren naar klanten in heel Europa, en zelfs daarbuiten. In ons land worden onze producten als afval gezien en kan het door wet- en regelgeving niet tot nauwelijks ingezet worden als vervanger van bijvoorbeeld steenkool. Het is niet eenvoudig om de wet- en regelgeving daaromtrent aan te passen.”

En dus doet zich het feit voor dat de energiecentrale in de Eemshaven wel houtpellets en snippers, die uit alle delen van de wereld per schip worden aangevoerd, mag bijstoken, maar geen oplossingen die N+P biedt. Dat weerhoudt het bedrijf er overigens niet van om met de ontwikkelingen door te gaan. Jennissen:„ Op termijn denken wij zelfs vliegtuigbrandstof van het restafval te kunnen maken. Dankzij onze alternatieve brandstoffen besparen klanten jaarlijks 150.000 CO? uitstoot.”

Vertrouwen

De realisatie van de vernieuwde fabriek in Farmsum onderstreept dat vertrouwen. „We hebben de nieuwste technologieën toegepast en kunnen bovendien nu veel grotere hoeveelheden alternatieve brandstoffen in allerlei vormen produceren”, geeft Wiek aan. „In de oude situatie konden we het restafval nog minder goed scheiden. Waar we toen vier zogenaamde opschoningsmomenten hadden, hebben we er nu zeven. Daardoor kunnen we de kwaliteit sterk verbeteren.”

Bovendien wordt de productie behoorlijk verhoogd en daarvoor is onder andere het aantal medewerkers fors uitgebreid met ruim 20 mensen. In de oude fabriek werd 80.000 ton alternatieve brandstoffen geproduceerd, in de nieuwe fabriek gaat dit naar 170.000 ton. „Dat is nodig”, zegt Wiek, „want de vraag neemt sterk toe. Begrijpelijk, ten eerste is Subcoal® een goed alternatief voor onder andere steenkool, daarnaast schiet de prijs die je betaalt voor CO? uitstoot omhoog. Bovendien willen ondernemers in toenemende mate een groen label aan hun bedrijf kunnen hangen. Dat kan met Subcoal®.”

Verbeteringen

De ontwikkelingen in Farmsum staan nooit stil. Zo is de afdeling R&D continu bezig om verbeteringen te realiseren. Zowel in het product als de manier waarop het gemaakt wordt. „We willen het energieverbruik zo veel mogelijk verminderen en de operationele kosten zo laag mogelijk houden”, legt Wiek uit. „Daarom zijn we nu aan het kijken of we restwarmte van andere bedrijven in de Eemsdelta kunnen gebruiken, waardoor we geen aardgas meer nodig hebben. De uitdaging met deze vernieuwde fabriek was en is vernieuwen, veranderen en verbeteren, dat proces is nooit af.”

Om aan de toenemende vraag naar alternatieve brandstoffen te voldoen, verbaast het niet dat N+P plannen voor verdere uitbreiding heeft. De komende acht jaar wil men op diverse plekken in Europa nieuwe fabrieken bouwen. Jennissen: „Veel bedrijven zoeken naar duurzame oplossingen voor hun CO? uitstoot, wij hebben die oplossing in huis. Zon en wind wijzen we niet af, maar het zijn niet de enige alternatieven richting toekomst. N+P zorgt voor een goed en verantwoord einde van de afvalstroom en draagt tegelijkertijd bij aan een schoner milieu, waar onze klanten baat bij hebben.”

www.npgroup.com

Geplaatst op: 16 december 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.