Smids en Schakel, een hechte club mensen in accountancy en advies

Smids en Schakel, een hechte club mensen in accountancy en advies

De vijf vennoten van Smids en Schakel: v.l.nr. Jettie Veltman-Elsinga, Peter Steenhuis, Watze Tigchelaar, Warner Veltman, Sebastiaan Veldkamp. Foto: Jeannette de Groot

PARTNERBIJDRAGE | Een accountants- en advieskantoor met 30 heel verschillende mensen. Wat ze gemeen hebben is hun passie voor cijfers en klanten zo goed mogelijk ontzorgen. Al decennia betrouwbaar, betrokken en benaderbaar Smids en Schakel Accountants en Adviseurs in Leeuwarden. „Kwaliteit is voor ons pas kwaliteit als de klant dit ook zo ervaart.”

Drie jaar geleden verhuisde Smids en Schakel van de oostkant van Leeuwarden naar de Hidalgoweg op De Hemrik aan de westkant van de stad en betrok er een vernieuwd, ruim opgezet kantoor. Een oase van rust en groen op de Hemrik, zo voelt het. Drie van de vijf vennoten van Smids en Schakel vertellen hun verhaal: Peter Steenhuis, Jettie Veltman en Warner Veltman. Net als de andere vennoten Watze Tigchelaar en Sebastiaan Veldkamp zijn ze ondernemers in hun bedrijf. „We werken zelf volledig mee, het vak is wat ons boeit, met elkaar aan het werk om andere ondernemers te ontzorgen. Zo hebben we dit kantoor ook georganiseerd en ingericht, met dertig medewerkers samen op de vloer.”

Van eenmanszaak tot mkb- onderneming

Het zelfstandige en fullservice accountants en advieskantoor, met eigen vergunning voor wettelijke controles van de jaarrekening, werd opgericht midden jaren vijftig door de van Ameland afkomstige Posthumus. Na de derde naamswijziging door diens opvolger, staat vanaf midden jaren negentig de naam van Smids en Schakel op de gevel en dat is wat het nu blijft. „Ook al zijn de personen niet meer verbonden aan het kantoor, onder die naam zijn we al meer dan twintig jaar bekend, en dat houden we zo”, licht Peter Steenhuis toe. „Drie jaar geleden werd het tijd voor een nieuw en ruimer kantoor. Dat hebben we hier aan de Hidalgoweg gevonden, een goed bereikbare setting die ons prima past te midden van mkb- bedrijvigheid.” Daarmee is de klantenkring voor een belangrijk deel geduid. „Van de timmerman met eenmanszaak tot familie en mkb- bedrijven en organisaties van 20 tot 150 man. De meeste klanten hebben we in Friesland en op de Waddeneilanden, een kleiner deel in Groningen en Overijssel en inmiddels ook internationaal. Van veruit de meeste klanten is de eigenaar degene met wie wij het contact hebben”, zegt belastingadviseur en vennoot Peter Steenhuis, sinds veertien jaar bij Smids en Schakel. De vennoten typeren hun bedrijf als compleet en tegelijk klein en regionaal, een kantoor met korte lijnen zodat het snel kan schakelen voor een optimale klantbediening. Het bedrijf groeit de laatste jaren gestaag, in klanten en in medewerkers.

Een hechte club

„Accountancy en advieswerk is mensenwerk, het is wezenlijk dat we goed kunnen luisteren”, zegt Warner Veltman. „We zijn mensen met liefde en aandacht voor ons vak, vinden persoonlijk contact belangrijk en we zijn rechtstreeks bereikbaar. We zijn goed opgeleid en dienstverlenend. Of het gaat om advisering bij de keuzes voor het stroomlijnen en automatiseren van administraties, over HRMadvies, over belastingadvies of bedrijfsopvolging, of het gaat over loonadministratie, de essentie is dat wij goed moeten luisteren naar wat onze klanten willen. En of wetgeving en regeldruk nu toenemen, digitalisering steeds wezenlijker wordt in bedrijfsvoering, of controle en toetsing van wat wij doen voor onze klanten steeds meer toeneemt: het gaat om de kwaliteit die wij onze klanten bieden en de norm die wij hebben. Kwaliteit is wat onze klanten als zodanig ervaren. Dat is waarom we doen wat we doen met de mensen die bij ons werken. Met een hechte club mensen, met vaste aanspreekpunten voor onze klanten, als mede-ondernemers die andere ondernemers begrijpen. Betrokken, nuchter, betrouwbaar en een goed werkgever”, vult Warner Veltman aan, sinds drie jaar werkzaam bij Smids en Schakel en sinds vorig jaar vennoot.

Blijven investeren in de lange termijn

„We moeten ons vak goed blijven uitoefenen met alle vertrouwelijkheid die daarbij past, wat er ook in de wereld om ons heen gebeurt, wat er ook van ons gevraagd wordt om dat werk goed te doen. Dat kan alleen als we er voor zorgen een goed werkgever te zijn en te blijven. We investeren in mensen, in opleiding en ontwikkeling, we zorgen dat jonge mensen hun kennis uitwisselen met ervaren mensen en andersom, we stimuleren een open professionele cultuur waarin we elkaar versterken. Er is ruimte voor ontspanning en het werk richt je in naar eigen inzicht. We zijn hecht met elkaar, we geven vrijheid en verantwoordelijkheid. We zijn met dertig heel verschillende mensen omdat we ook heel verschillende klanten hebben. En we zijn naast Smids en Schakel betrokken bij onze omgeving. Die zichtbaarheid zit in ons, binnen Smids en Schakel en daarbuiten”, vult Jettie Veltman aan, achttien jaar bij het bedrijf, sinds vorig jaar vennoot en daarbuiten actief binnen Ladies’ Circle, waarin vrouwen tot 45 jaar geld bijeen brengen voor goede doelen. Andere collega’s zijn actief binnen CNCO, Rotary, VNO-NCW en diverse commerciële clubs in de regio. „Meedoen in de samenleving hoort bij ons, bij de mensen van Smids en Schakel. Trots op wie we zijn en wat we kunnen betekenen. Continuïteit voor onze klanten en van ons kantoor vinden we belangrijk. Accountancy is mensenwerk. Daarom blijven wij investeren in de lange termijn, in relaties met klanten en in onze mensen.”

smidsenschakel.nl

Geplaatst op: 16 december 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.