Na 75 jaar staat Bilfinger Tebodin weer voor een wederopbouw!

Na 75 jaar staat Bilfinger Tebodin weer voor een wederopbouw!

Wouter van den Ham en Mick Modderman

PARTNERBIJDRAGE | Bilfinger Tebodin is een toonaangevende internationale industriële dienstverlener, die het portfolio van de gehele levenscyclus van een industriële plant in huis heeft. Van haalbaarheidsadvies tot engineering en van aardbevingsstudies tot uitbreidingen van bestaande industrie, waarbij technologie en digitale toepassingen voorop staan. „Wij hebben een brede kennis van allerlei sectoren en dat geeft ons een voorsprong in de markt”, zegt directeur projecten Wouter van den Ham.

Tebodin werd in 1945 opgericht, de naam is een afkorting en staat voor N.V. Nederlandsch TEchnisch Bureau voor Ontwikkeling Der INdustrie. „Tebodin speelde een belangrijke rol in de wederopbouw van ons land, met name in de industrie”, legt Mick Modderman, business development manager uit. „Nu, ruim 75 jaar later staan we weer voor een wederopbouw, die betreft de energietransitie.” In al die jaren is Bilfinger Tebodin, zoals het bedrijf tegenwoordig heet, als advies- en ingenieursbureau betrokken geweest bij vele projecten. Zowel in Nederland als in talloze andere landen.

Goede relatie

In de regio Noordoost staat Bilfinger Tebodin met vestigingen in Groningen en Hengelo dicht bij de klant. „Wij groeien met onze klanten mee”, zegt Van den Ham. Dat blijkt onder andere uit het feit dat 70 procent van de klanten al langer zakendoet met Bilfinger Tebodin. „Wij hechten waarde aan een goede relatie. Als een fabriek is opgeleverd, blijven wij vaak betrokken bij optimalisaties en uitbreidingen. Zo zijn wij er als de klant een relatief eenvoudige vraag heeft, maar ook als er een groot project moet worden gerealiseerd. Dat wordt op prijs gesteld.”

„Wij kunnen ver meegaan in de eisen en wensen van de klant”, voegt Modderman toe. „Bilfinger Tebodin kent geen rigide werkmodellen waar de klant aan moet voldoen. Wij zijn daar heel flexibel in en denken graag mee om daar te komen waar de klant naartoe wil.”

„Flexibel inspelen op de markt, waarbij wij ook de maatschappelijke ontwikkelingen niet uit het oog verliezen. Dat begon vroeger in Hengelo en Groningen toen daar zout en aardgas werd gevonden. En dat zie je nu terug in de energietransitie en de zoektocht naar duurzame oplossingen, waarin veel innovatieve ontwikkelingen plaatsvinden”, zegt Van den Ham. „Bilfinger Tebodin wil daar als advies- en ingenieursbureau graag haar kennis en expertise inbrengen.”

„En die is heel breed”, voegt Modderman eraan toe, „van het aanvragen van vergunningen tot logistiek en van beheersbaarheid tot het opleveren van een goed draaiende fabriek. Met name in de regio Noordoost zijn wij ook actief in het aardbevingsbestendig ontwerpen. In de praktijk komt het erop neer dat de klant een idee heeft en Bilfinger Tebodin het helpt verwezenlijken, indien gewenst vanaf het concept tot en met de realisatie.”

Van den Ham vertelt dat Bilfinger Tebodin, in allerlei sectoren van de industrie actief is.

„Pharma, food, chemie, energie, high voltage, recycling (denk aan waste to energy en waste to fuel), enzovoort.”

Zekerheid

„Die brede kennis van allerlei sectoren draagt eraan bij dat Bilfinger Tebodin in feite in elk traject en op welk moment dan ook, kan instappen”, vervolgt Van den Ham. „Of het nu gaat om consultancy, vergunningen, wet- en regelgeving, engineering, constructiemanagement, constructiebegeleiding of projectmanagement, wij zorgen ervoor dat een project binnen de daarvoor gestelde tijd en het budget wordt gerealiseerd.” Het feit dat Bilfinger Tebodin alleen al in Nederland over een kleine 800 medewerkers beschikt, is daarbij een pré, zeker in de huidige schaarse markt. „Wij zijn niet afhankelijk van derden en dat biedt meer zekerheid voor de klant.”

‘Wij hechten waarde aan een goede relatie’

Op het gebied van de energietransitie is Bilfinger Tebodin bij diverse programma’s en projecten betrokken. Zoals bijvoorbeeld het project North Sea Energy. Bilfinger Tebodin is één van de meer dan 30 organisaties, bedrijven en onderzoeksinstellingen die aan dit programma meewerken. Als onderdeel van het programma heeft Bilfinger Tebodin zes waterstofproductieinstallaties van verschillende grootte ontworpen.

Samenwerking

Daarnaast is Bilfinger Tebodin met meerdere partijen in gesprek om een samenwerking aan te gaan op het gebied van innovatieve oplossingen in duurzaamheid en energietransitie. Eén van de initiatieven betreft het veilig en efficiënt transporteren van waterstof. Hiermee is het streven om groene waterstof op grote schaal commercieel beschikbaar te maken in Europa, door kant-en klare stationaire fabrieksinfrastructuur voor Liquid Organic Hydrogen Carrier aan te bieden.

„Verder zijn wij betrokken bij CO2-projecten, onder de naam CCUS, Carbon Capture, Utilisation and Storage. Daarbij helpen wij bedrijven met het bouwen van installaties voor het afvangen, hergebruiken en opslaan van CO2. Zo hebben wij de CO2-afvang van een afvalververwerkingsbedrijf ontworpen en gebouwd. Daarnaast zijn wij met verschillende bedrijven in de Eemsdelta in gesprek en lopen er ook al diverse vergroeningstrajecten.”

Breed oriënteren

Van den Ham en Modderman zijn blij met het feit dat Bilfinger Tebodin betrokken is bij een groot aantal projecten binnen de energietransitie, waarbij Van den Ham 5 speerpunten noemt: „Energie-efficiency binnen een bedrijf, CO2- afvang en -opslag, waterstof, elektrificatie en sustainable solutions (bijvoorbeeld biogas, biobrandstoffen, etc). “Op het gebied van de energietransitie is nog onduidelijk welke kant we met elkaar opgaan”, geeft Modderman aan. „Door ons nu breed te oriënteren, zijn wij goed voorbereid op de tijd die komen gaat, waarin wij klanten op weg willen helpen naar een duurzame toekomst.”

www.tebodin.bilfinger.com

Er komt veel werk op Bilfinger Tebodin af en daarom is het bedrijf op zoek naar nieuwe medewerkers. „Met name technisch opgeleide mensen, maar ook voor onderzoek of een stage zijn mensen altijd welkom”, zegt Van den Ham.

Geplaatst op: 16 december 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.