‘Helpen wanneer nodig en gewenst’

‘Helpen wanneer nodig en gewenst’

Roelof Oldenburger en Ton Feldbrugge

PARTNERBIJDRAGE | Doe ik nog wel de goede dingen? Hoe functioneer ik als leidinggevende? Is de samenwerking in mijn team nog wel goed? Hoe gaat het met mijn bedrijf? Zomaar een aantal vragen die je vroeg of laat stelt en waarop meestal niet meteen een antwoord volgt. Op dat moment is het goed om de mensen van Movum in te schakelen.

Movum, gevestigd in Groningen, richt zich op leiderschapsontwikkeling, loopbaanontwikkeling en teamontwikkeling. „Het is bijzonder om te ervaren dat we al bijna twee jaar in ‘overlevingsstand’ staan en dat we er toch met elkaar doorheen komen. Daarnaast zien we toch ook wel dat er in veel organisaties onder invloed van coronamaatregelen sprake is van achterstallig onderhoud. Juist nu is het van belang om daar iets aan te doen”, zegt Ton Feldbrugge.

Veerkracht

Collega Roelof Oldenburger kan dat alleen maar beamen. „De gevolgen van corona zijn voelbaar. Teams verliezen hun samenhang, door een gebrek aan ‘normaal’ contact. Dat heeft gevolgen voor de samenhang. Nieuwe medewerkers kunnen moeilijker worden ingewerkt, innovatieve projecten komen niet of nauwelijks van de grond. Er wordt een enorm beroep op de veerkracht van mensen en het leiderschap binnen organisaties gedaan. De wil is er wel, maar veel organisaties ervaren een hoop gedoe en krijgen het niet voor elkaar. Movum kan daar een rol in spelen.”

Menselijke maat

Bij Movum gaat het om de ontwikkeling van mensen, teams en organisaties en staat de menselijke maat voorop. Geen onnodig ingewikkelde theorieën of standaardoplossingen. „Organisaties hebben bestaansrecht door de mensen die er werken. Dus, denk niet in fte’s, maar in Klaas en Ingrid met hun unieke bijdrage aan, en leven buiten, het werk. Wij zien ieder mens als uniek en daarbij past geen standaard oplossing. Bij Movum gaat het om aandacht en oprechte interesse, dat versnelt de ontwikkeling en verhoogt de effectiviteit, efficiëntie en het plezier in het werk.”

Aandacht

„Wij krijgen veel mensen over de vloer en uit die gesprekken kunnen we de conclusie trekken dat de behoefte aan aandacht, heel basaal, enorm groot is”, gaat Ton verder. „Dat is logisch, want we zijn allemaal sociale wezens die willen samenwerken. Het sociale aspect staat daarbij voorop en dat los je niet op door via het scherm in contact met elkaar te staan.”

Voorlopig moeten we met de huidige situatie leren omgaan, waarbij de werkuren verdeeld worden over de werkvloer, thuis en achter het scherm. „De vraag is hoe je daarbij kunt samenwerken. Veel organisaties zijn op zoek naar een nieuw model en dat is best lastig”, zegt Ton. „Een spannende tijd, waarbij de rol van de leidinggevende doorslaggevend is. Is hij in staat om die taak op zich te nemen en zijn team goed te laten functioneren? Juist nu komt het aan op vertrouwen in je mensen!”

‘De blik van een ander kan vaak verhelderend werken’

Draagvlak

Zoals gezegd, Movum heeft geen ‘Haarlemmer olie’ oplossing in huis. Roelof”:„ Wij zeggen niet hoe je het moet doen. Wat we wel doen is complexe situaties vereenvoudigen. De blik van een ander kan vaak verhelderend werken. Dat is waar we naar op zoek gaan. We helpen de leidinggevende om terug te keren naar datgene wat echt belangrijk is.” Daarbij is toch ook een rol voor de medewerker weggelegd? „Klopt, die moet uit z’n schulp kruipen en gevraagd en ongevraagd meedoen in het team. De leidinggevende kan het niet alleen, hij moet z’n medewerkers erbij betrekken, zeker wanneer het om het creëren van draagvlak gaat.”

„Bij Movum werken we vaak curatief, vraagstukken worden vaak pas aangepakt als het (bijna) te laat is. Hier noemen we dat ook wel gekscherend vijf-voor-twaalf (en soms zelfs vijfover-twaalf) management. We zouden graag veel vaker preventief werken, onder het motto ‘repareer de dakgoot als de zon schijnt’. De meeste mensen en organisaties lijken te wachten tot het regent.”

„Een voorbeeld is een medewerker met een loopbaanvraagstuk. Hoe lang blijf je zitten op een plek waar het niet meer bevalt? Veel uitval ontstaat doordat men niet durft te vertrekken. Dat snappen we, maar effectief is het niet. Movum is daarin een vangnet, we gaan sleutelen en samen met de medewerker komen we tot een oplossing.”

Hybride tijdperk

Roelof en Ton verwachten dat er straks in het post coronatijdperk niet heel veel zal veranderen in de manier waarop we werken, in vergelijking met de periode voor corona. Er is wel veel meer acceptatie voor thuis werken, we gaan naar een hybride tijdperk. Daarbij komt het aan op het gezonde verstand: thuis werken als het kan, naar kantoor of werkvloer als dat nodig is. Ton:„ Na verloop van tijd gaat dat wennen, maar daarvoor moeten alle partijen wel een nieuwe vorm vinden, waarbij ze hun sociale en psychologische contract in stand kunnen houden. De leidinggevende moet daar het voortouw in nemen en de medewerker moet zich daar actief in opstellen. Die samenwerkingsvorm moet opnieuw worden uitgevonden.”

Movum is er klaar voor, niet vanuit het idee dat ze de gouden oplossing in huis hebben. Wel nuchter en direct, durven doorvragen. Roelof:„ Wij zien ons werk als een ambacht. We hebben een denkbeeldige gereedschapskist bij ons en we weten hoe en wanneer we de inhoud daarvan het beste kunnen gebruiken.”

www.movum.nl

Geplaatst op: 16 december 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.