Duurzaam op weg met diesel én elektrisch

Duurzaam op weg met diesel én elektrisch

PARTNERBIJDRAGE | „Je kunt wachten tot het moet, maar wij willen vooruitlopen en daarmee ons eigen tempo bepalen. De energietransitie, de circulaire economie en duurzaam transport is onze toekomst”, zegt Remko van Keulen, directeur van Rinsma, dealer van Scania in Drachten en Berlikum achter het stuur van de 100% elektrische Scania truck. „We moeten zorgdragen voor onze omgeving en daar draagt deze volledig elektrische truck in belangrijke mate aan bij.”

Van paarden naar diesel

De basis voor Rinsma werd gelegd in 1917 in Berlikum. Dat was in de tijd van paard en wagen, maar al snel diende zich een revolutie aan die we nu ‘transitie’ zouden noemen. In 1933 nam de tweede generatie Rinsma het bedrijf over en de paardentractie maakte plaats voor verbrandingsmotoren. In 1957 werd het bedrijf Scania dealer en de groei zette door. „als je eerlijk en betrouwbaar bent, dan ontstaan er duurzame relaties. Niet alleen met klanten, maar ook met je personeel”, zegt Remko. „Dat is de basis van zakelijk succes.”

Toonaangevend

Scania is toonaangevend in duurzaamheid en efficiency en ook met de net geïntroduceerde generatie dieselmotoren zet het merk de toon voor een nog duurzamere toekomst. Remko ‘’De nieuwe 13 liter motor is de laatste dieselmotor die Scania ontwikkeld heeft en daarmee garanderen we ook in de komende 20 jaar van transitie naar elektrisch rijden de meest duurzame oplossing. De nieuwe motoren zijn bijvoorbeeld ontwikkeld bio-based brandstoffen, dat is belangrijk, want elektrische trucks zijn op dit moment nog niet geschikt voor de lange afstand. Elektrisch rijden begint dan ook met name in de distributie, en bijvoorbeeld bij overheidsdiensten.’’

Transitie

De komst van elektrische trucks betekent dat Rinsma Scania, net als 100 jaar geleden weer een transitie ondergaat, namelijk naar elektrisch rijden. ‘’Dat is een uitdaging die we niet uit de weg gaan. We hebben als bedrijf al ingezet op de toekomst met zonnepanelen, een warmtepomp en ledverlichting. Onze servicevoertuigen en leenauto’s zijn, voor zover mogelijk, al elektrisch. Scania heeft nu al een serie hybride en volledig elektrische trucks op de markt gebracht waarmee het merk zich committeert aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Parijs. Maar dat gaat verder dan alleen elektrisch rijden. Zo heeft Scania al haar kunststof onderdelen gecodeerd waardoor die onderdelen één op één gerecycled kunnen worden.”

‘Met een elektrische vrachtwagen heb je als vervoerder een gewild aanbod: distributie zonder emissie.’

100% elektrische truck

Intussen rijden we fluisterstil met de 100% elektrische Scania truck. Een voertuig dat af fabriek geleverd wordt. ‘’Dat betekent dat dit een echte Scania is uit serieproductie, compleet met de originele fabrieksgarantie. Deze truck is voorzien van alle veiligheidssystemen en met het comfort dat chauffeurs gewend zijn. Met een bereik van 250 kilometer is dit een goed inzetbare truck die de chauffeur een enorme stilte, maar ook de vloeiende acceleratie biedt. Dat geeft zoveel comfort en rijplezier dat chauffeurs er heel snel aan wennen’’, aldus Remko.

Uitdagingen

De elektrische Scania truck is al leverbaar en direct inzetbaar, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Remko: „De aanschaf is flink hoger dan van een dieseltruck maar die investering komt weer terug door lagere energiekosten en subsidies. De belangrijkste reden om deze truck te kopen, is de goodwill die je creëert. Bedenk dat in 2025 40 steden, waaronder Leeuwarden, hun centra sluiten voor ‘fossiel aangedreven’ vrachtverkeer. Voorop lopen met zo’n stil en schoon voertuig levert positieve aandacht op. Met een elektrische vrachtwagen heb je als vervoerder een gewild aanbod: distributie zonder emissie, en tegen de chauffeurs kan ik zeggen: hierin rijden is een feest.” ‘Klaar voor de toekomst’ is een proces Van Keulen is ervan overtuigd: ,,Over 10 jaar rijden we ook internationaal elektrisch. De actieradius wordt steeds groter door technische innovaties en dat gaat razendsnel. Die technische ontwikkelingen volgen we op de voet. Met scholing van onze mensen en investeren in apparatuur en gereedschappen is dat een continu proces waar wij als dealer elke dag aan werken.”

www.rinsma.nl

Geplaatst op: 16 december 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.