De Spiegel: Sabine Stuiver van Hydraloop over het redden van de wereld en David Attenborough

De Spiegel: Sabine Stuiver van Hydraloop over het redden van de wereld en David Attenborough

Foto door Niels Westra

Elke ondernemer kent ze: van die momenten waarop je moeite hebt te ontdekken wat de juiste keuze is. Dan is het handig als je een groot voorbeeld hebt, iemand die je inspireert, aan wie je je even kunt spiegelen. Vandaag aflevering 22: Sabine Stuiver, CMO en medeoprichter van Hydraloop in Leeuwarden, een systeem waarmee binnenshuis water gerecycled kan worden, waardoor een huishouden kan besparen op waterverbruik.

Eerst maar even: hoe gaat het met Hydraloop sinds de stormachtige doorbraak bijna twee jaar geleden?

Sabine Stuiver: ,,We gaan heel goed. Ons team bestaat inmiddels uit bijna dertig man in binnen- en buitenland. Er komt steeds meer vraag naar onze systemen en ook steeds meer acceptatie om water te recyclen. Maar er zijn nog wel wat hobbels, want in de Verenigde Staten bijvoorbeeld heeft iedere stad zijn eigen regels, die soms beperkend werken. We zijn nu bijna klaar met onze productielijn die in een container past, zodat we op verschillende plekken in de wereld kunnen gaan assembleren. Water besparen wordt zo steeds gewoner.’’

Stormachtig dus. Willen jullie de wereld veroveren?

,,Nee, we willen de wereld redden. Het klinkt misschien wat flauw maar dat is echt de reden dat we er al zoveel jaren zo ongelooflijk veel tijd en energie in steken. Het gaat ons erom substantieel bij te dragen aan één van de grootste uitdagingen ter wereld. Eigenlijk zou wettelijk vastgelegd moeten worden dat élk nieuwbouwhuis voorzien wordt van een waterrecyclingsysteem. Dan zetten we echte stappen op weg naar een betere wereld.’’

Dat klinkt idealistisch. Zit dat in jou?

,,Absoluut. Ik ben al veertig jaar vegetariër, denk bij de keuzes die ik maak al heel lang na over wat voor de aarde het beste zou zijn. Planet, people, profit. Dat is volgens mij de juiste volgorde.’’

Dan zullen jouw inspiratiebronnen wel geen keiharde zakenlui zijn?

,,Klopt. Ik heb er even over nagedacht, maar twee namen kwamen steeds naar boven: David Attenborough en Greta Thunberg. Twee verschillende mensen met dezelfde missie en dezelfde gave om die missie op een indrukwekkende manier uit te dragen. Ieder op hun eigen manier, voor hun eigen publiek. Maar ik zie dat voor beiden geldt dat hun publiek steeds groter en diverser wordt.’’

Wat heb jij van Attenborough?

,,Nou, ik hang aan zijn lippen. Zoals hij bij de klimaattop in Glasgow sprak, dan kan ik het niet drooghouden. Zo’n gewicht, zo’n missie, zo’n kalmte, zoveel hoop ook. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik vaak aan hem denk bij het schrijven van mijn eigen presentaties en speeches. Ik schrijf alsof ik Attenboroughs nichtje ben, zeg ik weleens gekscherend. Ik probeer op dezelfde kalme, overtuigende manier te vertellen over wat er aan de hand is en wat ons te doen staat.’’

Vooral dat laatste lijkt me in jouw geval belangrijk …

,,Onze Hydraloop is een deel van de oplossing. Maar ik schreeuw niet van de daken dat iedereen ons apparaat moet kopen. Ik wil het verhaal vertellen, zodat haast vanzelf blijkt dat het heel raar is om onze techniek niet in te zetten. In 2050 heeft de wereld 55 procent meer zoet water nodig om de groeiende bevolking te voorzien. Dat moet érgens vandaan komen. Recycling ligt enorm voor de hand, zeker als het zo gemakkelijk te doen is.’’

Je hoort het Attenborough en Thunberg zo zeggen …

,,Nou ja, zo doen zij het. Alle feiten goed op een rijtje, tonen wat er is misgegaan, maar bovenal hoop en oplossingen bieden. Zo doe ik dat ook.’’

Vorige afleveringen van De Spiegel lezen? Klik dan op deze link.

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 23 november 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.