‘We doen wat we beloven’

‘We doen wat we beloven’

Sven Heijwegen (links) en Sigo Tjeerdsma voor het nieuwe onderkomen van WellGear in Westerbork. Foto: Kor Bakker

PARTNERBIJDRAGE | De WellGear Group heeft de wind in de zeilen. Het internationaal opererende bedrijf verhuisde recent van het Oosteinde naar de Hoofdstraat in Westerbork. Daar op een fraaie zichtlocatie in ’t Aole Gemientehoes is als passende tussenoplossing onderdak gevonden voor twee tot drie jaar. Het pand is van binnen totaal verbouwd.

Sigo Tjeerdsma en Sven Heijwegen vormen samen de directie van het nog altijd jonge bedrijf, dat op 5 mei 2015 het levenslicht zag. Destijds startte WellGear met welgeteld twee mensen, maar tegenwoordig zetten zo’n driehonderd vakmensen zich in voor het bedrijf. Dat is een ongekende groei, vinden ook Westerborker Tjeerdsma en Emmenaar Heijwegen.

Hun onderneming weet alles van onderhoud en reparaties van vooral aardgas- en olieputten, en tegenwoordig ook steeds meer van geothermie putten. Ook zal WellGear begin volgend jaar als eerste binnen Europa een waterstof pilot project uitvoeren. Vlak voordat Nederland te maken kreeg met het hardnekkige coronavirus en de bijbehorende crisis, startte WellGear in opdracht van de NAM daarnaast met het opruimen van gasproductieputten. Dat opruimen – ook wel bekend als plug and abandon – is nog altijd gaande in Groningen, Drenthe en Overijssel en ligt voor op schema. ,,We zijn over de helft”, weet Tjeerdsma. Samenwerkende partijen in dat grote project zijn Baker Hughes en Mammoet. WellGear ruimt ook putten op buiten Nederland.

Focus

De even jonge als ondertussen grote speler op de markt is ook actief in Schotland, West-Afrika, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Australië. De huidige focus ligt vooral op het Midden-Oosten – WellGear heeft een kantoor in Abu Dhabi – en Australië. Tjeerdsma: „Down under hebben we onlangs een kantoor geopend vlakbij Melbourne, waar onze eerste medewerkers recent aan de slag zijn gegaan. Verder zijn we ook heel actief met betrekking tot nieuwe technologieën en ook de energietransitie in aanloop naar ‘de nieuwe groene wereld’. Daarin moeten we mee en we laten onze machines dan ook elektrisch draaien om overlast voor omwonenden en milieu tot een minimum te beperken. Dat is een hele goede stap geweest.”

Last van de coronacrisis heeft WellGear feitelijk niet. „Alleen het reizen is voor onze mensen wel een dingetje”, vertellen Tjeerdsma en Heijwegen. „Het is een uitdaging om ze op tijd op de juiste plaats te krijgen voor de werkzaamheden.” Zelf reisde Tjeerdsma lange tijd niet vanwege de beperkende maatregelen in het buitenland. „Dat reizen heb ik wel gemist, want ik ben en blijf iemand die graag mensen face to face ziet. Al met al slaan we ons als bedrijf goed door deze wereldwijde crisis heen.”

Team

Sterk punt van WellGear is volgens Tjeerdsma en Heijwegen het even fijne als goede team. „We voelen en vullen elkaar goed aan. Ieder doet zijn of haar ding en dat werkt echt perfect. We zijn enthousiast en gaan vol voor onze kansen, maar blijven aan de andere kant ook nuchter en dus met beide benen op de grond staan. We doen wat we beloven. En natuurlijk moet je de wind een beetje mee hebben. Al met al hebben we de juiste mensen op de juiste plek weten te krijgen en uiteraard is vertrouwen heel belangrijk.”

In het nieuwe onderkomen hangt een onderscheiding, die WellGear kreeg van Shell International Exploration and Production. Dat is de Wells Emerging Supplier of the Year 2020. Tjeerdsma en Heijwegen zijn heel trots op deze bijzondere award en daarmee eeuwige roem voor het bedrijf.

Ondertussen werken de mensen van WellGear hard door. Zo is het geluid van het materiaal waarmee wordt gewerkt teruggebracht tot ‘bijna nul’. En dat is wel zo prettig voor omwonenden als WellGear in opdracht van de NAM aan de slag is in bijvoorbeeld de provincie Groningen. „Het is belangrijk dat we 24 uur per dag zo weinig mogelijk (geluids)overlast veroorzaken. De elektrificering helpt ons daar terdege bij.”

www.wellgear.nl

Geplaatst op: 19 november 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.