Nu zaken regelen om straks met een schone lei te starten

Nu zaken regelen om straks met een schone lei te starten

PARTNERBIJDRAGE | Het einde van een bewogen jaar nadert en dat betekent voor ondernemers dat ze diverse zaken die hun onderneming aangaan tegen het licht moeten houden. Althans, dat vindt Hennie van Braak van Van Braak Accountants, met onder andere vestigingen in Marum, Zuidbroek, Drachten en Emmen. Verzekeringen, de juridische structuur, de hoogte van banksaldi, belasting technische maatregelen, het zijn voorbeelden van zaken die van invloed kunnen zijn op wat je onder aan de streep overhoudt.

„Dat ik hier vaak aandacht voor vraag, is niet voor niets”, legt Van Braak uit. „Wij komen in de praktijk nog te vaak voorbeelden tegen van bedrijven die hun zaken, vaak als gevolg van de waan van de dag, niet goed voor elkaar hebben.” Overigens ligt de oorzaak daarvoor niet altijd bij de ondernemer. Zo bleek eind oktober dat 38.000 bedrijven nog geen definitieve berekening van NOW1 hadden ingeleverd, terwijl 31 oktober de deadline was. Volgens Van Braak een gevolg van het feit dat de overheid te hoge eisen stelde aan de controle. „Er zijn uitgebreide vragenlijsten opgesteld, die accountants nooit in zo korte tijd kunnen beantwoorden. We hebben daarvoor inmiddels ook twee maanden uitstel gekregen. Dat iedereen z’n berekeningen voor 31 oktober moest inleveren, is prima, maar dat betekent niet dat je bij wijze van spreken op dezelfde dag de controle kunt afronden. Dat neemt meer tijd in beslag en dat heeft men nu ingezien.”

Tekort

Meer zorgen maakt Van Braak zich over het tekort aan grondstoffen. „Dat is schrikbarend, we horen het dagelijks van onze klanten en je begrijpt dat dit voor veel bedrijven een rem op de groei kan betekenen. Zo hoorden we laatst van een boer dat hij zelfs niet aan varkensvoer kan komen, omdat bepaalde grondstoffen gewoon niet geleverd kunnen worden. Als gevolg van de tekorten wordt alles duurder en dat is logisch. Er is veel vraag, weinig aanbod en dan gaan de prijzen omhoog. En het gevolg is minder economische groei.”

Ook op het gebied van het personeel ziet Van Braak schrijnende zaken. „Zo heeft een goed lopend horecabedrijf, klant bij ons, onlangs de deur moeten sluiten. Er was geen personeel om de zaak draaiende te houden. En zelf hebben we onlangs een personeelsuitje gehad, maar dat moest wel in twee delen worden gesplitst. ’s Morgens konden we op de solex door de omgeving, maar het lopend buffet kon bij dit bedrijf niet doorgaan, omdat er geen medewerkers voorhanden waren. Dus, zijn we toen maar naar een ander restaurant gegaan.”

Binnen de eigen organisatie moet Van Braak er ook alles aan doen om nieuwe medewerkers aan te trekken en daarvoor worden onconventionele maatregelen niet geschuwd. „We kloppen vroegtijdig bij scholen aan. Geven lessen en laten studenten proeven aan de praktijk. Bij ons krijg je niets, maar we bieden wel de mogelijkheid om kennis te maken met het vak.”

Zaken regelen

Van Braak adviseert om nog in november zaken te regelen, die normaal gesproken voor december op de agenda staan. „Ik verwacht in december een enorme druk op allerlei instanties, je moet voorkomen dat je achter het net vist.” Tips heeft hij natuurlijk ook. „Haal het aftrekken van kosten naar voren, kijk naar de structuur van je bedrijf. Nog te vaak komen we in de BV-structuur een arme moeder en rijke dochters tegen, terwijl het beter is om dat juist andersom te hebben.”

Maak je veel winst binnen de BV, dan is het te overwegen meerdere BV’s op te richten. Van Braak:„ Stel je maakt 9 ton winst binnen één BV, dan betaal je daarover 25,8 procent vennootschapsbelasting. Splits je de BV in drie aparte BV’s, dan betaal je over twee keer vier ton en één keer één ton 15 procent belasting.”

Verder adviseert Van Braak om de verzekeringspolissen te controleren, bijvoorbeeld of daarop nog de juiste personen vermeld staan. „En houd je testament eens tegen het licht. Kijk ook goed naar de omzet die de kassa aangeeft, klopt dat met de administratie. Is dat niet het geval, zoek dat dan meteen uit, anders komt over twee jaar de Belastingdienst en wordt het allemaal een stuk moeilijker. Kortom, kijk alles nog eens goed na, zodat je op 1 januari met een schone lei kunt beginnen.”

www.vanbraakaccountants.nl

Geplaatst op: 19 november 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.