Duurzaam woonwaarde creëren voor nu en de komende generaties

Duurzaam woonwaarde creëren voor nu en de komende generaties

De duurzame houtskelet schuurwoning van VDM

PARTNERBIJDRAGE | „De waarschuwingen omtrent CO2-uitstoot en energieverbruik zijn niet van vandaag of gisteren en die nemen wij al jarenlang ter harte”, zegt Jan van der Meer, algemeen directeur van VDM Woningen uit het Friese Drogeham. „Alternatieve verwarming en stappen zetten naar nul op de meter, is voor ons niet nieuw. De woningen die we nu bouwen zijn gasloos, uitstekend geïsoleerd en bijna energieneutraal. Prachtig, maar we kijken verder. Duurzaam bouwen is voor ons ook écht duurzaam bouwen. Dat geldt niet alleen voor de woningen, maar ook voor ons geïndustrialiseerd productieproces.’’

Met hout, een duurzame voorsprong

VDM introduceerde in de jaren ’80 de houtskeletbouw in Nederland. Sindsdien heeft VDM grote stappen gezet in de ontwikkeling van prefab houtskeletbouwwoningen. „Met 180 gedreven vakmensen bouwen wij ongeveer 250 woningen per jaar voor zowel de particuliere als de projectmatige markt. Van een starters- en levensloopbestendige woning tot een meer exclusieve woning, wij willen voor nu en de komende generaties woonwaarde creëren. En dat betekent duurzame woningen ontwikkelen op een energieneutrale manier. Dat begint bij het bouwmateriaal en het productieproces.’’

Op de klimaatconferentie in Glasgow wordt het vaak gezegd: bossen zijn van groot belang voor de wereld omdat ze CO2 opnemen. Het hout van VDM komt uit productiebossen in Scandinavië waar voor iedere gekapte boom een nieuwe wordt aangeplant.

Bovendien is hout een sterk, maar ook relatief licht bouwmateriaal. Dat maakt het niet alleen geschikt voor bouwen in aardbevingsgebieden, maar het laat zich ook efficiënter vervoeren. „In plaats van ongeveer 15 vrachtwagens die naar de bouwplaats rijden voor een woonhuis van betonelementen, zijn er bij VDM 4 vrachtwagens genoeg. Dat is een enorme reductie in uitstoot en een vermindering van andere vormen van overlast in woongebieden.”

Algemeen directeur Jan van der Meer met op de achtergrond de zelfontwikkelde skid.

Een vlot en efficiënt bouwproces

De onderdelen van de houtskeletbouw worden in de geautomatiseerde fabriek vervaardigd onder gecontroleerde en ideale omstandigheden. „Op een dergelijke geïndustrialiseerde wijze van bouwen creëer je precisiewerk. Dat zorgt voor uitstekende isolatiewaarden, maar ook voor bouwsnelheid.” Hout komt in de vorm van planken de fabriek binnen. Vervolgens worden, grotendeels volledig geautomatiseerd, de onderdelen van de houtskeletbouw gefabriceerd. Geïsoleerde wanden, compleet met kozijnen, ramen en elektra verlaten de fabriek om efficiënt vervoerd te worden naar de bouwplaats. Door veel werkzaamheden in de fabriek te doen, hoeven minder bouwvakkers naar de bouwplaatsen te rijden en is de doorloopsnelheid op de bouw hoog.

Eigen energieproductie

De fabriek in Drogeham is vrijwel energieneutraal. „Met ruim 3.200 eigen zonnepanelen op het dak produceren wij onze eigen groene stroom voor onze bedrijfsprocessen. Er is zelfs nog een overschot aan groene stroom gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 150 gezinnen.’’

Daarnaast wordt de fabriek verwarmd op basis van afvalstromen. „We hebben onlangs de tweede generatie verwarmingsinstallatie in gebruik genomen die energie genereert uit onze eigen houtspaanders. Uiteraard voldoet deze installatie aan de meest recente normeringen. We zitten er duurzaam warmpjes bij in de fabriek.” Niet alleen de fabriek wordt verwarmd met de spaanders, ook een plaatselijke pluimveehouderij genereert warmte van het restmateriaal van VDM.

De zelf ontwikkelde skid

Ter vervanging van gas worden de woningen verwarmd met een warmtepomp. Ook hierbij is gedacht aan efficiëntie in bouw en logistiek. VDM heeft daarvoor een eigen skid ontwikkeld. „Het is een soort kast met daarin de warmtepomp en alle bijbehorende appendages. De skid kan samen met de elementen op een vrachtwagen vervoerd worden. Door de plug & play oplossing kan de installateur de woning vrij snel en eenvoudig aansluiten, zonder alle losse onderdelen te moeten transporteren en op de bouwlocatie te moeten monteren. Duurzaam én effectief.”

Stilzitten is geen optie

De energietransitie is in volle gang en VDM loopt hierin voorop, volgens Jan van der Meer. Toch zijn er nog een paar vervelende obstakels op de weg, waaronder het steeds veranderende, en soms zwalkende, beleid vanuit de overheid. Ook kost het veel moeite om de gebouwde woningen op tijd aangesloten te krijgen op de nutsvoorzieningen. In sommige delen van Nederland moeten toekomstige bewoners soms meer dan 2 maanden wachten om aangesloten te worden op het energienet.

Houtskeletbouw elementen maken efficiënt vervoer mogelijk.

VDM maakt gebruik van de duurzame grondstof hout. Zowel voor warmte als voor elektriciteit is het bedrijf zelfvoorzienend. Door industrieel te bouwen met hout wordt er minder CO2 uitgestoten in het logistieke proces dan bij conventionele bouwtechnieken. Kan het nog duurzamer? „We zijn een heel eind, maar stilzitten is geen optie. We leggen de lat hoog en blijven de kwaliteit leveren die wij zelf zouden willen ontvangen.”

www.vdmwoningen.nl

Geplaatst op: 19 november 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.