Vanuit realisme op weg naar de energietransitie

Vanuit realisme op weg naar de energietransitie

Van links naar rechts: Christiaan Postma, Fokko Folkers, Jaap de Jong, Roald Klok, Marnick Sterenberg, Jerry van der Ploeg, Idsard Ozinga en Mark Scholing

PARTNERBIJDRAGE | Dat is waar Energiewacht voor staat. „De reis richting energietransitie is gestart, er is geen weg terug. Ons advies luidt: Ga aan de slag, ook al is het nog heel beperkt”, zegt Jaap de Jong, CEO van Energiewacht. Het bedrijf is vooral bekend bij particulieren en woningbouwverenigingen, maar inmiddels kloppen ook steeds meer ondernemers bij Energiewacht aan. Talloze adviseurs helpen heel Noord-Nederland om hun weg te vinden in duurzame oplossingen. „De wil is er, de weg er naartoe nog wel eens lastig. Energiewacht komt met oplossingen.”

Sinds 1 januari van dit jaar zijn drie bedrijven, die feitelijk hetzelfde doen, samengevoegd: Energiewacht Groep in Zwolle, Geas Energiewacht in Enschede en Energiewacht in Assen. „Met elkaar hebben we meer slagkracht en investeringsruimte, waarmee we de vraagstukken die op ons afkomen beter aankunnen”, legt De Jong uit. “Wat hetzelfde is gebleven, is onze regionale aanwezigheid. Een bewuste keuze. We willen zichtbaar zijn in de regio en de binding met onze klanten verder versterken.”

Advisering

Vanuit het verleden is Energiewacht vooral bekend van het installeren en onderhouden van CV-installaties bij particulieren en voor woningbouwverenigingen. Dat beeld behoeft bijstelling, vindt De Jong. „Met de ontwikkelingen in de markt zijn we ons veel meer gaan richten op het aanbieden van een totaal portfolio van besparingsmaatregelen en energieopwekkers, zoals warmtepompen, zonnepanelen, isolatie en ventilatie. Onze advisering speelt daarbij een belangrijke rol. Samen met de klant kijken we hoe hij de weg naar verduurzaming zo praktisch mogelijk kan aanpakken. Wat kun je doen en hoe, zijn vragen die daarbij voorop staan. En dat is best ingewikkeld in een wereld die volop in ontwikkeling is. Wat wij voor de klant willen doen is om die reis toegankelijk te maken. Dat begint bijvoorbeeld met het aanbrengen van tochtstrips en eindigt met een warmtepomp.”

Het blijft echter niet alleen bij een advies, integendeel. „We hebben zelf talloze producten in huis, die kunnen bijdragen aan verduurzaming. En is dat niet het geval, dan werken we samen met diverse partners. Daarnaast kunnen we de uitvoering verzorgen, denk aan het installeren van CV-ketels tot een warmtepomp, maar ook het aanleggen van zonnepanelen. En wil een klant dubbelglas, dan werken we daarvoor samen met partners. Tenslotte gaat Energiewacht voor een langjarige relatie, niet voor niets staat onze service op een hoog niveau. Zo helpen wij concreet en praktisch bij het maken van de juiste keuze, van productoriëntatie en advies tot installatie en nazorg.”

Energiescan

Met deze aanpak heeft Energiewacht haar aandeel in de verduurzamingsmarkt fors kunnen vergroten. „Klopt”, reageert De Jong. „Er gebeurt nu heel veel in de reis naar verduurzaming, met name onze energiescan werkt daarbij heel goed. Dat is waar de klant behoefte aan heeft. Waar moet je beginnen, is een vraag die velen bezighoudt. En dat snap ik. Niet alleen komt er heel veel informatie op ons af, ook de technologische ontwikkeling en oplossing voor vraagstukken staat niet stil. En dan heb ik het nog niet eens over de veranderende wet- en regelgeving. Zie daarin maar eens je weg te vinden, dat is lastig genoeg. Juist daarin speelt Energiewacht een belangrijke rol.”

Opleidingscentra

Waar de installatiebranche schreeuwt om nieuwe medewerkers, daar kan Energiewacht haar vacatures tot nu toe invullen. „We hebben eigen opleidingscentra in Assen en Enschede. Het is belangrijk om vroegtijdig mensen te binden. Dat doen we via stages en trainees, waardoor mensen kennismaken met ons bedrijf. Daarnaast hebben we in de coronatijd veel zij-instromers gekregen, die we zelf opleiden en trainen, dat gaat prima.

Ook werken we samen met HBO- en MBO scholen, waarbij met name de combinatie van installatietechniek en ICT centraal staat. Kortom, we zijn op verschillende terreinen actief en zijn daardoor verzekerd van een continue instroom van nieuwe medewerkers.”

Kijkend naar de energietransitie spreekt De Jong van een dynamische markt. „Het is voor de klant van belang het hoofd koel te houden, Energiewacht is partner om daarin te helpen en te begeleiden. Dat doen we met realistisch advies. Wat echter voorop staat is dat we een begin moeten maken met verduurzaming, hoe dan ook. Dat geldt voor iedereen. Niet alles hoeft tegelijk, maar begin gewoon. Dat is de dynamiek die deze tijd met zich meebrengt en waarin Energiewacht graag haar verantwoordelijke rol op zich neemt.”

Energiewacht partner binnen project

WaterstofWijk Wagenborg
Begin 2020 is een project WaterstofWijk Wagenborg gestart vanuit Enexis, Woningbouwcorporatie Groninger Huis en Energiewacht met het doel om bestaande huurwoningen om te zetten van aardgas naar 100% waterstof. Energiewacht regelt alle technische en bouwkundige werkzaamheden in en rondom de woningen in dit project. De woningen krijgen zonnepanelen, hybride warmtepomp, waterstofketel met detectiemelders, isolatie, HR++ glas en een inductiekookplaat. Energiewacht heeft de opdracht vanuit Groninger Huis om dit te coördineren en uit te (laten) voeren

Het project in Wagenborgen is één van de eerste in Nederland waar op grotere schaal bestaande woningen worden aangesloten op een waterstofnetwerk.

www.energiewacht.nl

Geplaatst op: 18 november 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.