Structuur en avontuur: handen en voeten geven aan energietransitie

Structuur en avontuur: handen en voeten geven aan energietransitie

PARTNERBIJDRAGE | F&B Group in Franeker is een relatieve onbekende in eigen provincie. Toch is het bedrijf één van de grootste Nederlandse servicespecialisten voor windturbines. De groei is nog lang niet ten einde, dus zoekt F&B nieuwe collega’s. ,,Het draait bij ons om vrijheid en verantwoordelijkheid. Wij maken de energietransitie mogelijk.”

Als jonge student aan de Middelbare Landbouwschool in Leeuwarden hoort Sjoerd Bartlema voor het eerst iets over windmolens, het fascineert hem. ,,Ik ben naar huis gereden, heb het verteld, we hebben met onze bedrijfsadviseur gesproken en daarna onze eerste molen geplaatst. Van het een kwam het ander, zoals het ontmoeten van Pieter Thys Faber. Energietransitie en verduurzaming is waar we in geloven, het bepaalt ons denken en handelen, in het bedrijf en naar onze omgeving.”

De twee mannen volgen hun eigen carriere in de windmolenindustrie en richten in 2014 F&B Windpower op voor het monteren en demonteren van windmolens. Met de overname in 2018 van Green Energy Services nemen ze een specialist over in onderhoud en service. Daarna nemen ze HST Energy over en volgt in 2020 de overname van de onderhoudstak van Eneco (WNW). Sinds afgelopen zomer werkt F&B Group samen met Certion in Lelystad. ,,Samen nemen we onze opdrachtgevers alle zorg rondom hun windturbines uit handen”, vat Sjoerd Bartlema het samen. ,,De markt van windmolens groeit exponentieel en professionaliseert, we hebben mensen en kennis nodig om voor al onze opdrachtgevers het beste te bieden. Dat kan het onderhoud zijn aan een stand alone molen in het land zijn of een dorpsmolen, maar ook de demontage van 26 turbines van Vattenfall naast de Ketelbrug. In Nederland, maar ook internationaal, we werken door heel Europa. De industrie groeit, de turbines worden groter, geavanceerder en hebben vanuit fabriek of eigenaar hun eigen specifieke onderhoudseisen. Door de uitbreidingen zijn we inmiddels partner voor ieder aspect in de levenscyclus van de windturbine: installatie, service, onderhoud, vervanging onderdelen, inspecties, service aan rotorbladen, demontage, projectmanagement en hergebruik van windmolens of turbineonderdelen, alles ongeacht het merk, type of situatie.”

Blindelings vertrouwen

,,We werken met zestig specialisten, allemaal mensen met passie, vakmanschap en vertrouwen in elkaar. En als je het mij vraagt, denk ik dat we nog veel verder groeien, want de windenergie in Nederland begint nu pas. Dat betekent ook dat we niet alleen veel meer mensen nodig hebben, maar ook dat het werk verder specialiseert. Waar we begonnen met allround monteurs, kiezen mensen nu veel meer hun eigen weg, volgen ze hun hart in wat ze mooi vinden en het liefste doen. We hebben mensen die het land doorrijden naar turbines met een storing en zich daar in verdiepen; we hebben jongens die het geweldig vinden om abseilend het onderhoud aan steeds groter wordende rotorbladen te doen, om een zo perfect mogelijk rendement te garanderen. We hebben mensen die internationaal aan projecten werken, mensen die montageprojecten uitvoeren op locatie. Hun overeenkomst? Ze zijn avontuurlijk ingesteld, ze houden van hun vrijheid, maar hebben tegelijk een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Veiligheid is ons grootste goed, dus hoe avontuurlijk het ook lijkt, alles draait om veiligheid, structuur en blindelings vertrouwen in elkaar. We steunen elkaar in alles wat we doen: het is de enige manier waarop we ons werk kunnen doen.”

Samenwerken in de regio

,,De markt groeit, op land en op zee. Het aantal aanbieders groeit en verschuift ook, van veel individuele eigenaren naar meer collectieven en naar grotere consortia. De komende jaren zal er veel veranderen, naar meer en nog grotere windturbines met meer techniek. Voor ons betekent dat meer werk, meer specialisme, meer diversiteit, meer kennis van verschillende typen. Het betekent ook dat we nu bekijken hoe we onze eigen opleiding kunnen vormgeven, want een specifieke opleiding voor onze mensen is er niet. Nu leren onze mensen het werk van elkaar, straks zal die kennis deels al in de opleiding plaatsvinden. En het werk aan de windturbines verandert mee met de tijd, al was het alleen al omdat alle grotere windturbines, meer dan 4 megawatt, over een lift beschikken om naar boven te gaan. Hoeven wij niet meer met de trap naar boven… En bedenk dat windturbines na een jaar of 20, 25 ook weer afgebroken moeten worden. Of ze worden dan vervangen door andere, grotere, of ze gaan in revisie en gaan elders in de wereld dienst doen. Ook dat is een deel van ons werk.”

,,Het noorden biedt geweldig mooie kansen. We werken niet voor niets samen met andere bedrijven in de regio, we versterken elkaar. Korte lijnen, dezelfde taal en cultuur, onderling vertrouwen en gunnen. Er is veel kennis in de regio bij alles dat nodig is om op land en op zee (of IJsselmeer) om windturbine- fabrikanten en parkeigenaren te ontzorgen. Samen optrekken betekent dat we de regio versterken, dat we meer kansen bieden aan meer mensen om die transitie vorm te geven, om perspectief te hebben. Samen handen en voeten kunnen geven aan energietransitie is voor ons iedere dag meer dan genoeg reden om met plezier aan de slag te gaan.”

www.fenbgroup.nl

Geplaatst op: 18 november 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.