Je grootste angst. Met auto te water, en dan?

Je grootste angst. Met auto te water, en dan?

PARTNERBIJDRAGE | Jaarlijks raken in Nederland zo’n 700 automobilisten met hun auto te water. Stel dat het jou gebeurt, wat doe je dan? Gecertificeerd veiligheidsinstructeur Marian Dekkers van DBE in Oudebildtzijl biedt voor particulier en bedrijf trainingen om angst en paniek weg te nemen.

„Gelukkig blijft het vaak bij materiële schade, maar helaas is er regelmatig persoonlijk letsel te betreuren en nog te vaak eindigt een auto te water met dodelijke afloop. Mensen weten niet precies hoe ze moeten handelen als het ze overkomt. Dat is wat wij ze leren.”

Marian Dekkers van DBE Nederland een bedrijf in bedrijfsveiligheid en evenementzorg. Ze is onder meer gecertificeerd instructeur op het gebied van EHBO, reanimatie, AED, acute zorg bij drugs- en alcoholincidenten en eerste hulp aan kinderen. In 2019 breidde ze haar bedrijf uit met professionele training en bewustwording van hoe te handelen als je met je auto te water raakt. Vorig jaar werd de nieuwe felgroene trainingswagen geprepareerd. „Trainen kan in buitenwater, maar ook in zwembaden. We doen de training altijd met een groep, omdat je niet alleen leert hoe te handelen als bestuurder, maar ook leert zorgen voor de inzittenden, of het nu volwassenen of kinderen zijn. Ja, ook kinderen kunnen, vanaf hun achtste jaar aan de training deelnemen.”

De Met-auto-te- water-training van DBE Nederland is compleet. „We hebben een speciaal geprepareerde auto die altijd met de lier verbonden blijft aan de wal, we hebben voor alle cursisten een speciaal shirt om ze goed te herkennen, een helm, altijd twee professionele duikers naast de auto voor het geval er toch iets mis zou gaan, we hebben (kinder)poppen en maxi-cosi’s om te kunnen simuleren, we leren je hoe je een gordel kunt doorsnijden of waarmee je je zijraam kunt intikken. We zetten de tent neer met aggregaat voor koffie en thee en nemen toiletten mee, alles om op locatie een goede training te geven met theorie en praktijk. De inzet is altijd: wij leren je niet in paniek te raken als je met je auto te water raakt, we leren wat je moet doen en hoe je snel en vooral veilig uit je auto komt.”

„De trainingen duren afhankelijk van de groep zo’n drie tot vier uur, en zijn natuurlijk ook uit te breiden, bijvoorbeeld met reanimatiecursus. We doen de training voor iedereen. Laatst nog hebben we een groep mensen van defensie getraind, maar het kunnen ook ouders zijn die willen weten wat ze moeten doen als ze met hun auto en de kinderen in het water belanden. En voor bedrijven geven we met-auto-te-water training als functionele vorm van teambuilding en veiligheid.”

dbe-nederland.nl

Geplaatst op: 18 november 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.