Technologie van XPAR Vision uit Groningen meet en verbetert wereldwijd de kwaliteit van glas

Technologie van XPAR Vision uit Groningen meet en verbetert wereldwijd de kwaliteit van glas

Foto door Jaspar Moulijn

Miljarden glazen flessen en potten rollen er jaarlijks wereldwijd van de band. Een groeiend aandeel daarvan wordt in de gaten gehouden én verbeterd met behulp van Groningse technologie. XPAR Vision is een 20 jaar oud verhaal over een goed idee, veel slimmeriken en voortdurende innovatie.

De beroemde film Glas (1958) van cineast Bert Haanstra staat aan op het beeldscherm van CEO Paul Schreuders. Een beeldverhaal vol vuur, handwerk door operators met zwarte vegen en brekend glas. ,,Die laat ik vaker zien, aan potentiële klanten vooral. Om duidelijk te maken dat de productie van glas in dik een halve eeuw eigenlijk nauwelijks is veranderd, met alle nadelen van dien. Met onze apparatuur laten we die nadelen zien en kunnen we delen van de operatie verbeteren.’’

XPAR Vision ontwikkelt technologie die op tientallen punten de kwaliteit van glas meet. En dat is een goede aanzet om het productieproces aan te passen. Dat meten gebeurt namelijk heel vroeg in het proces, als het glas nog heet en vloeibaar is. Dat geeft de mogelijkheid snel te reageren en het proces aan te passen bij onregelmatigheden. De voordelen zijn evident ten opzichte van de klassieke controlemethode: achteraf, als het glas is afgekoeld.

Dat het bedrijf zijn apparatuur inmiddels leverde aan 600 productielijnen in 135 fabrieken in allerlei landen is daarom logisch. Intussen zit de innovatie-afdeling (die er niet letterlijk is; eigenlijk is heel XPAR de innovatie-afdeling) niet stil. Nieuwe producten en diensten zien geregeld het levenslicht, het hele karakter van het bedrijf is ook fluïde.

Zeventig eigenschappen

,,Toen we begonnen, als spin-off van de Rijksuniversiteit, boden we één product aan. Intussen hebben we een heel portfolio en ontwikkelen we ons van producent en leverancier in leverancier van een betere performance van het maakproces. We zorgen met de klant samen voor vernieuwing. Onze technologie is een onderdeel dat we daarvoor inzetten. We hebben een gezamenlijk doel met de glasproducenten en hun afnemers: kwaliteit, footprint en efficiëntie.’’

De technologie bestaat uit een combinatie van sensors, infrarood, optische camera’s en software. Daarmee kan op een beeldscherm haarfijn worden geduid of een glasdruppel (de hete substantie die in een mal valt en gevormd wordt tot een pot of fles) of de zojuist geproduceerde fles imperfecties bevat.

De vorm, het volume, de oriëntatie van de druppel, de positie en snelheid waarmee de druppel in de mal valt, het wordt allemaal gemeten. Zo ook of het glas op bepaalde plekken dunner is, of erin productiefoutjes zitten en nog veel meer. Per fles meet de apparatuur van XPAR zo’n zeventig eigenschappen.

,,Daar zijn er in de loop van de jaren steeds meer bijgekomen. Vaak wordt dat ingegeven door klantvragen. Kunnen jullie dát ook meten, kunnen jullie dát ook zien? Zo gaat de innovatie alsmaar door. We werken samen met heel wat glasfabrieken in de wereld om uit te testen wat we hier en samen met de klant bedacht hebben.’’

Uit al die verschillende meetpunten die XPAR Vision in beeld brengt volgt haast automatisch de vervolgvraag: hoe ga je met al die informatie om? ,,We zijn al een hele tijd geleden begonnen met het geven van trainingen in glasfabrieken over hoe je de kwaliteit continu kunt meten met onze apparatuur en hoe je die informatie het beste toepast. Maar we willen een stap verder zetten en daarom maken we onze technologie steeds slimmer.’’

Fluctuaties in kwaliteit

De Groningse onderneming wil rechtstreeks onderdeel uitmaken van de verbetering van het productieproces. Dat streven begon ruim vijf jaar geleden al, toen XPAR zelf robots ging ontwikkelen die de mallen smeren waarin de hete glasdruppels vallen tijdens het productieproces. ,,Wat we willen is dat maakproces van flessen en potten zo consistent en efficiënt mogelijk maken. Dat smeren van de mallen is een van de factoren die van belang zijn voor de kwaliteit van het glas. En zo zijn er nog veel meer en wij willen meewerken om de fluctuaties in kwaliteit zo klein mogelijk te maken.’’

In een glasfabriek heb je te maken met temperatuurverschillen, luchtvochtigheid, bewegende lucht, slijtage van de machine, menselijk handelen en zo nog allerlei factoren die zorgen voor kwaliteitsschommelingen. XPAR Vision liet die schommelingen al op detailniveau zien. ,,Het smeren hebben we inmiddels onder controle. Nu is het een kwestie van stap voor stap de andere factoren beheersbaar maken. Samen met onze klanten en klanten van klanten werken we daar hard aan.’’

De technologie lijkt best toepasbaar op andere producten. Maar ze zijn bij XPAR Vision met glas nog lang niet klaar. ,,Glas is een waanzinnig mooi product, het is de toekomst. Recyclebaar, duurzaam, beter voor de producten die je erin bewaart. Het enige nadeel is dat het breekbaar is. En zelfs die factor verbetert continu, zeker ook door alle data die wij met onze technologie meten, verzamelen en toepassen.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 10 november 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.