De Spiegel: Ben Woldring over het 'echte ondernemerschap van Richard Branson'

De Spiegel: Ben Woldring over het ‘echte ondernemerschap van Richard Branson’

Foto door Nienke Maat

Elke ondernemer kent ze: van die momenten waarop je moeite hebt te ontdekken wat de juiste keuze is. Dan is het handig als je een groot voorbeeld hebt, iemand die je inspireert, aan wie je je even kunt spiegelen. Aflevering 21 van De Spiegel: Ben Woldring, directeur-eigenaar van de Bencom Group, bekend van vergelijkingssites als gaslicht.com, lookingforbooking.com en poliswijzer.nl.

Ik denk dat jijzelf een voorbeeld bent voor (jonge) ondernemers. Maar aan wie trek jíj je op?

,,Als het op ondernemerschap aankomt is Richard Branson de eerste aan wie ik denk. Ik heb hem weleens ontmoet, tijdens de Big Improvement Day en dat was heel inspirerend. Daar gebeurde iets wonderbaarlijks. Ik had er een leuk gesprek met hem over mijn vergelijkingssites en na 20 minuten vroeg hij: ‘What’s next? I bet it’s traveling .’ We waren toen al een jaar in stilte bezig met de voorbereiding van Looking for Booking …’’

Dat is bijzonder. Wat maakt hem tot een voorbeeld?

,,Ik vind het mooi hoe hij het avontuur opzoekt, hoe hij inspeelt op de situatie, hoe hij kansen ziet. En zeker ook hoe hij markten openbreekt, zoals de luchtvaart en de ruimtevaart. Dat hij zoveel verschillende dingen doet, vind ik ook inspirerend. Dan ben je een echte ondernemer. Enerzijds is het risico’s nemen, anderzijds is het risico’s beperken door zo gespreid bezig te zijn.’’

Doe jij dat zelf ook?

,,Dat inspelen op de actualiteit, op de situatie van het moment is iets dat zeker bij de Bencom Group past. Wij hebben verschillende vergelijkingssites die allemaal ontstonden omdat we op dat moment een behoefte voelden in de markt, of die zagen aankomen. We zijn ook altijd bezig met de laatste ontwikkelingen en doen er alles aan om agile te blijven, zodat we snel kunnen bewegen. Bezig zijn met verschillende dingen doe ik ook graag.’’

Bij Branson veranderde niet alles in goud …

,,Je moet op een zeker moment ook durven stoppen, of het roer volledig omgooien, ook al heb je er flink in geïnvesteerd. Toen wij met Looking for Booking bezig waren, wilden we ons in eerste instantie op de consumentenmarkt richten. Tot we zagen dat dat niet haalbaar was en we het concept besloten om te gooien. Dat moet je durven. Sindsdien richten we ons op de zakelijke markt en dat werkt heel goed.’’

Branson is niet je enige inspiratie begrijp ik?

,,Van topsporters kunnen ondernemers veel leren, de natuur is ook een inspiratiebron voor me. Laatst was zeiler Marit Bouwmeester hier. Ze vertelde van alles over haar sport waarvan ik regelmatig dacht: dat moet ik ook gebruiken. Over hoe zeilers altijd verschillende plannen hebben bijvoorbeeld voor als het weer plotseling omslaat. En ook hoe ze als iets misloopt eerst zorgen dat ze weer op koers raken voordat schuldigen worden aangewezen. Dat voorbereiden en doorzetten is iets dat ondernemers ook beter maakt. Als ik Roger Federer zie tennissen, punt voor punt totdat het doel is bereikt, dan leer ik daar ook van.’’

En de natuur?

,,Zoals de natuur dingen oplost, zo veerkrachtig als de natuur is, daar kun je niet omheen. Als ik in de natuur loop of fiets, dan zie ik dingen, dan bedenk ik dingen. Over biomassa bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk niet de meest CO2-vriendelijke manier van energie opwekken. Dus kun je op gaslicht.com nu ook selecteren op energie-aanbieders die geen gebruik maken van biomassa. Ik heb de behoefte om impact te maken. Net als de natuur, en net als Branson.’’

Vorige afleveringen van De Spiegel lezen? Klik dan op deze link.

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 28 oktober 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.