Digitale Werkplaats Drenthe helpt mkb'ers bij het digitaal fitter maken van hun bedrijf

Digitale Werkplaats Drenthe helpt mkb’ers bij het digitaal fitter maken van hun bedrijf

Tekst door Yke Bremer – Foto’s door Boudewijn Benting

Het is een win-winsituatie: een mkb’er krijgt hulp bij het digitaal fitter maken van zijn of haar onderneming en een mbo- of hbo-student informatica doet ervaring op bij een ‘echt’ bedrijf. Bij de Digitale Werkplaats Drenthe (DWD) worden de beide groepen aan elkaar gelinkt en met succes, aldus projectleider Edwin Elferink van NHL Stenden Hogeschool in Emmen.

,,Veel mkb’ers willen vaak wel meer doen met digitaliseren en data maar hebben daarvoor de tijd en kennis niet. Bij Digitale Werkplaats Drenthe helpen we ze verder om de bedrijven met de hulp van studenten digitaal fitter te maken”, zegt projectleider Edwin Elferink. DWD zit in Assen, Hoogeveen en Emmen.

Het bedrijf Cosse Camper Adventure uit Nieuw-Weerdinge van Maletha en Christiaan Cosse-Ophof kwam als een van de eerste bedrijven via een nieuwsbrief van Ik Ben Drents Ondernemer (IBDO) bij DWD terecht. De reisorganisatie, gespecialiseerd in camperreizen, kwam in de coronatijd grotendeels stil te liggen en zocht naar online mogelijkheden voor het bedrijf om geld te verdienen.

Maletha legt uit wat de studenten van DWD voor haar bedrijf hebben betekend. ,,We wilden een online platform maken met daarop video’s met campertrainingen. Maar hoe doe je dat? We hadden echt geen idee hoe dat werkt. En daarom hebben we de studenten gevraagd om ons te helpen. We hebben de hulp van DWD met twee handen aangegrepen. We hadden wekelijks online contact met ze. In het begin was het wel aftasten om ze duidelijk te maken wat we precies wilden maar uiteindelijk begrepen ze dat we een soort Netflixachtig platform wilden met daarop video’s die onze klanten kunnen kopen. Het waren heel enthousiaste jongens en we zijn supertevreden. We kunnen het iedereen aanraden. We gaan binnenkort met een nieuwe groep aan de slag. En nu mogen we wel fysiek contact hebben en kunnen we dus echt bij elkaar komen.”

Prototype

Hbo-student Ryan de Jonge (21) werkte als student informatica met drie medescholieren mee aan het project bij Cosse Camper Adventure. ,,Het was ons eerste externe project. We konden in verband met corona alleen online contact hebben maar de samenwerking verliep goed, het waren heel aardige mensen. Ik vond het heel leuk om mijn kennis toe te passen bij een échte klant. We maken vooral opdrachten voor school, maar nu werk je echt mee bij een bedrijf.”

De studenten zorgen voor een prototype dat verder uitgewerkt wordt door een professioneel IT-bedrijf. ,,We willen natuurlijk geen concurrent worden van bestaande bedrijven”, legt Elferink uit. ,,We hebben een concept afgeleverd maar de puntjes moeten nog op i worden gezet”, verduidelijkt Ryan. Ook Maletha van Cosse Camper Adventure geeft aan dat er – na het voorwerk van de studenten – gewerkt wordt met IT-bedrijven om de ideeën verder uit te werken. ,,We zijn nu bezig video’s te maken en het platform inhoud te geven. En dat moet vooral veilig gebeuren.”

Digitaal zetje

DWD is onderdeel van een landelijk initiatief om het mkb een digitaal zetje te geven. Mkb’ers kunnen hier bijvoorbeeld terecht voor oplossingen op het gebied van automatisering en het benutten van data. Ze krijgen praktische adviezen van studenten die worden begeleid door docenten en experts.

In verschillende provincies zijn digitale werkplaatsen opgericht met behulp van subsidies. Ook Drenthe steunt DWD financieel. Hier werken vier scholen mee aan het initiatief, NHLStenden Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen, Drenthe College en het Alfa-college. Verder wordt DWD ondersteund door de Rabobank en – via Ik Ben Drents Ondernemer – alle Drentse gemeenten en VNO-NCW MKB Noord.

Om te weten hoe hun bedrijf ervoor staat kunnen mkb’ers online een check-up doen van hun bedrijf. Op de website www.digitalewerkplaatsdrenthe.nl staat een vragenlijst die gemaakt is door Ik Ben Drents Ondernemer. Aan de hand van deze vragenlijst worden de digitale kansen van een bedrijf in kaart gebracht op het gebied van online marketing en sales, automatisering, dataverzameling en analyse en online veiligheid. Na afloop ontvangt het bedrijf tips en wordt er gekeken of DWD kan bijdragen aan de hulpvraag van het bedrijf.

De hulp van DWD kan in drie vormen aan de mkb’er worden gegeven: als korte check om te bekijken of de IT van het bedrijf nog up-to-date is, als groter project waarbij vier tot zes studenten concrete hulp bieden, of de ondernemers kunnen zelf IT-kennis opdoen door mee te doen aan het programma creatief programmeren. Ook dan werken ze samen met studenten.

Waardevolle koppelingen

De start van Digitale Werkplaats Drenthe was aan het begin van dit jaar en ondertussen hebben diverse mkb’ers hun weg naar DWD gevonden, aldus Elferink. ,,We zitten in de aanloopfase en zijn volop in ontwikkeling als DWD. We zijn druk bezig om de hele organisatie goed in te richten en waardevolle koppelingen te maken tussen studenten en het mkb. We zijn heel blij met dit initiatief waar het beroepsonderwijs wordt ingeschakeld bij het mkb.”

DWD zal in de toekomst meer mkb’ers helpen met het digitaal fitter maken van hun bedrijf. ,,Bij Cosse Camper Adventure waren ze zeer tevreden en gaven ze de samenwerking met de studenten een dikke 10. We hopen dat dit ook andere bedrijven inspireert om DWD te vragen om met hun mee te denken.”

Geplaatst op: 25 oktober 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.