‘Steek je kop niet in het zand, blijf in gesprek’

‘Steek je kop niet in het zand, blijf in gesprek’

Arnold de Roo

PARTNERBIJDRAGE | „Ondernemers zitten niet stil. Ze hebben in coronatijd bijvoorbeeld andere activiteiten ontplooid en merken daar nu de positieve gevolgen van.” Dat zegt Arnold de Roo, vestigingsleider bij Van Braak Accountants in Emmen. Dat wil overigens niet zeggen dat het overal goed gaat. Ook dan zijn ondernemers bij Van Braak Accountants aan het juiste adres, moeilijke vragen gaat het kantoor niet uit de weg. „We kijken altijd naar de mogelijkheden, maar als die er niet zijn, dan moet je ook eerlijk zijn.”

Het is een aanpak die door ondernemers op prijs wordt gesteld, weet De Roo. „Persoonlijk contact, veel aandacht schenken aan de klant en meedenken in echt alle zaken die er spelen, staan garant voor de succesformule van Van Braak Accountants”, is zijn overtuiging. „Wij krijgen wel eens opmerkingen van klanten dat we ons echt overal druk over maken. Dat klopt, we kijken altijd of het anders of beter kan. Een klant is op zoek naar zekerheid, die willen wij hem bieden.”

NOW-regeling

Dat betekent ook dat je vooruit moet kijken, weten wat je kunt verwachten. Een voorbeeld is de NOW-regeling, die in coronatijd ondernemers moest ondersteunen. Op uiterlijk 31 oktober moet de definitieve berekening voor NOW1 worden aangeleverd bij het UWV. „Doe je dit niet, dan moet je het voorschot in zijn geheel terugbetalen”, geeft De Roo aan. „Omdat tijdens de eerste periode van corona veel bedrijven en winkels dicht waren, geeft NOW1 waarschijnlijk weinig problemen. Anders wordt dat met NOW2 tot en met NOW6. NOW2 bijvoorbeeld werd veelal in de slechte periode aangevraagd, maar in de zomer van 2020 gingen veel zaken alweer open en werd er omzet gerealiseerd. Daar moet je scherp op zijn.”

Vraag

De Roo heeft de indruk dat veel bedrijven de coronaperiode goed zijn doorgekomen, „maar er zijn ook schrijnende gevallen en ook die staan we bij. De eerste vraag die we dan stellen is of het verstandig is om door te gaan. Ja, die vraag moet gesteld worden, vinden wij. Is het antwoord daarop ‘ja’, dan maken we afspraken met schuldeisers, waarbij vaak meer mogelijk is dan je op voorhand zou denken. Corona heeft voor meer begrip gezorgd. Dus, ons advies: steek je kop niet in het zand, maar blijf in gesprek.”

Dat geldt bijvoorbeeld ook bij een dreigend faillissement. „De overheid heeft de wet WHOA in het leven geroepen, waarmee je onderhands schuldenakkoorden kunt treffen en je niet richting faillissement gaat, maar rechtstreeks in de schuldsanering komt. Dus ja, er gaan bedrijven failliet, maar vele kunnen nu met de wet WHOA ook worden afgewend. Wij geven ondernemers daar advies over.”

Uitgestelde belastingen

Vanaf 31 oktober 2022 moeten bedrijven beginnen met het terugbetalen van uitgestelde belastingen. „Je mag die in vijf jaar aflossen”, geeft De Roo aan. „Ook daar liggen dus mogelijkheden, mits je daar oog voor hebt. Ik vind dat de overheid zich tijdens corona en ook daarna heel coulant opstelt. Zonder alle maatregelen waren veel banen verloren gegaan en waren er veel meer bedrijven gesneuveld. De kritiek is wel eens dat ook bedrijven die slecht draaiden het hoofd boven water hebben gehouden. Ik denk dat dat wel klopt, maar we zien ook dat een groot aantal van die bedrijven nieuwe initiatieven heeft ontplooid en nu weer goed draaien. Dat zijn mooie ontwikkelingen.”

Interessant

Richting 2022 adviseert De Roo ondernemers om de fiscale eenheden tegen het licht te houden. „Bandbreedtes veranderen, bijvoorbeeld van de vennootschapsbelasting, het is interessant om daar goed naar te kijken. Daarnaast zien we dat ondernemers veel meer bezig zijn met testamenten en levenstestamenten en ook met schenkingen. Wacht daar niet te lang mee, want ook de notaris heeft het druk, zeker richting het einde van het jaar.”

Realistisch

Waar men bij Van Braak Accountants geen antwoord op heeft, is het groeiende probleem van de personeelstekorten. „We zien dat in vrijwel alle branches terug. We adviseren onze klanten daarbij om realistisch te blijven. Sommige ondernemers doen er alles aan om nieuwe krachten binnen te halen, van belang is echter dat je de juiste mensen aantrekt en niet de mensen die afkomen op aantrekkelijke voorwaarden. Blijf daar realistisch in.”

Duidelijk is dat de economie op stoom is en dat er veel kansen liggen, maar ook bedreigingen zijn. „Trek op tijd aan de bel wanneer je ergens mee zit”, besluit De Roo. „Daarnaast mogen klanten van ons verwachten dat we ons overal druk over blijven maken. Dat zit namelijk in ons dna.”

www.vanbraakaccountants.nl
Vestiging Emmen: 0591-308410

Elders in het noorden vindt u vestigingen van Van Braak Accountants in: Zuidbroek 0598-319519 en Marum 0594-648959 en in Friesland in Drachten 0512-571250.

Geplaatst op: 14 oktober 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht