Lokaal opgewekte groene stroom uit eigen streek

Lokaal opgewekte groene stroom uit eigen streek

PARTNERBIJDRAGE | Een eenvoudige manier om de CO?-uitstoot op de zaak of thuis te reduceren, is door stroom af te nemen die afkomstig is uit duurzame energiebronnen. Door te kiezen voor een energieleverancier die volledig groene stroom levert verbeter je direct je CO?- voetafdruk. Een bijkomend voordeel is dat groene stroom niet eens veel duurder is dan grijze stroom. Dit kan bij Energie VanOns.

Daarnaast hoef je niet direct grote investeringen te doen om je eigen energie te produceren. Monique Spaltman, directeur van Landgoed Borg Verhildersum: „Lokaal kopen is belangrijk. Wij hebben daarom gekozen voor echte groene energie die lokaal en in de omgeving van Leens op een duurzame manier wordt opgewekt en waarvoor het certificaat Garantie van Oorsprong is afgegeven. Dus, geen leveranciers die grijze energie vergroenen door groene stroomcertificaten uit het buitenland aan te schaffen.”

Initiatieven

Het is alweer ruim 3 jaar geleden dat Landgoed Borg Verhildersum koos voor groene energie van Energie vanOns. „En dat bevalt uitstekend”, geeft Spaltman aan. „Er is altijd goed overleg en met name het feit dat een deel van de opbrengst terugvloeit naar de regio spreekt ons aan. Daardoor worden veel initiatieven mogelijk gemaakt, waar ook de burger van profiteert.” Landgoed Borg Verhildersum staat voor grote opgaves op energiegebied. Zo wil men graag verduurzamen, maar blijkt dit in historische panden nog niet zo eenvoudig. „Om het Landgoed volledig te verduurzamen is vijf à zes miljoen euro nodig”, zegt Spaltman. „Dat hebben we nu in kaart gebracht. Over hoe we dat moeten doen, gaan we nu nadenken. Vast staat dat verduurzaming essentieel is voor de toekomst van de Borg. Zo kunnen wij in de winter niet open, omdat er geen verwarming aanwezig is. Dit betekent ook dat we alle stukken moeten verwijderen, omdat het dan te vochtig wordt in de ruimtes.”

Kortom, er ligt een enorme opgave, maar Verhildersum heeft geen keuze. „Er zijn veel investeringen nodig, die op termijn de exploitatiekosten omlaag brengen en de opbrengsten omhoog. Bovendien past duurzaam bij onze bedrijfsvoering. Energie VanOns denkt daarin mee, samen zijn we op zoek naar de beste oplossingen om de Borg in de toekomst te verduurzamen.”

www.energie.vanons.org

Energie VanOns is van en voor ons allemaal
Energie VanOns is een coöperatieve energieleverancier. En heeft als doel de energietransitie te versnellen. Samen met meer dan honderd energiecoöperaties wekken zij lokaal groene stroom op met bijvoorbeeld een windmolen of zonnepark. Alle opbrengsten worden in eigen streek besteed aan duurzaamheids- of leefbaarheidsprojecten. Wil je ook je steentje bijdragen aan de energietransitie? Dat kan! Kies op de zaak of thuis voor echte groene stroom uit je eigen streek. Kijk voor meer informatie op: www.energie.vanons.org

Geplaatst op: 14 oktober 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht