Holiday Ice staat voor innovatie

Holiday Ice staat voor innovatie

Vlnr: Bauke Molenkamp, Jitse Boonstra, Jan Werumeus Buning en Herman Dijkstra

PARTNERBIJDRAGE | Holiday Ice in Sint Nicolaasga produceert ijs voor meer dan 20 landen binnen en buiten Europa. Jaarlijks rollen zo’n 500 miljoen ijsjes van de productielijnen voor de nationale en internationale markt. Wat is de basis van dit voortdurende succes? NoordZ peilt stemming en temperatuur.

In de moderne Friese fabriek, de grootste van Nederland, draait het om de balans tussen enthousiaste mensen en de meest innovatieve technieken. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van het nieuwe diepvriesmagazijn voor in totaal 20.000 palletplaatsen, waardoor de omvang van het bedrijf bijna verdubbel. Een innovatieve fabriek met een duidelijke marktstrategie waar de mens centraal staat. Zonder mensen geen ijsjes in de winkel. Jan, Dirk, Bauke, Jitse en Herman vertellen waarom ijs maken bij Holiday Ice zo leuk is.

Mooie techniek en veel vrije tijd

Jan Werumeus Buning werkt al vijftien jaar als mixbereider bij Holiday Ice. Met bestaande en nieuwe recepturen, want de afdeling Research & Development ontwikkelt continue nieuwe producten. ,,Ik had nooit gedacht hier terecht te komen en vind het nog steeds leuk. En wees gerust: we werken hier onder normale temperaturen hoor! Prachtige ijsproducten maken blijft een feest, ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk. De techniek ontwikkelt zich steeds verder, het fijne is dat ons werk er veel lichter en schoner van is geworden. En nauwkeuriger en veiliger en dat vind ik heel belangrijk, want we maken voedingsproducten.”

Dick Frowijn

Zijn jongere collega Dirk Frowijn: ,,Jan was mijn leermeester, ik werk hier sinds 2020. Door corona verloor ik mijn baan als pizzabakker en chef-kok, dus ik was heel blij dat ik hier aan de slag kon. Ook hier werk ik met voeding en recepturen, alleen heel anders. Het grootste verschil? Dankzij de vijfploegendienst heb ik veel meer vrije tijd, heerlijk! Ik kan hier doorgroeien, die kans krijgen we en dat bevalt me prima. Net als de sfeer van een grote familie en met veel meer collega’s dan ik ooit heb gehad. IJs en recepturen maken is mooie techniek, het is secuur werk en heel leuk om te doen.”

Investeren in high tech

De Technische Dienst zorgt voor het onderhoud, de inspectie en de continuïteit van productie en logistiek. Bauke Molenkamp en Jitse Boonstra van die TD zijn maar wat trots op de techniek in de fabriek. Zoals de laatste aanwinst, een meterslange en metershoge high tech robotstraat die met drie armen tegelijk razendsnel ijshoorntjes in dozen verpakt om die vervolgens op een carrousel te zetten voor transport naar de volgende verdieping. ,,Voor een deel werken we planmatig aan onderhoud of installatiewerk van nieuwe apparatuur en machines, het andere deel is het snel verhelpen van storingen.” Met de uitbreiding van de opslagcapaciteit, wachten ook voor Bauke en Jitse nieuwe uitdagingen. ,,Holiday Ice investeert in technologische ontwikkelingen en de meeste machines worden speciaal voor ons gemaakt. We zijn elektromonteur en mechanisch monteur tegelijk, je moet van allerlei techniek en technologie verstand hebben. Door de voortdurende vernieuwing van machines en installaties blijft ons werk leuk en uitdagend. We krijgen de ruimte en tijd om het nieuwe te leren. Tegelijk weet je dat een probleem in de productie altijd direct moet worden opgelost. Saai is het hier nooit, iedere dag is afwisselend en anders. Wat we wel zeker weten, is dat we thuis altijd een volle vriezer met lekkere ijsjes hebben…”

Iedere dag met plezier naar het werk

Herman Dijkstra werkte lang in de horeca en zocht in 2017 iets anders om weer lol in zijn werk te hebben. Via het uitzendbureau kwam hij bij Holiday Ice en vervolgens al gauw in vaste dienst ,,Ik heb allerlei verschillende dingen in het bedrijf gedaan en zit nu aan het einde van de lijn. Hier voel ik me echt op mijn plek. Bij end-of-line zorgen we dat alles zo goed mogelijk verpakt wordt en zo netjes mogelijk tijdig de deur uit gaat. De techniek en technologie van al die moderne machines waar we mee werken maken het mooi. Het draait in het hele proces om tijd, licht en snelheid, het is mechanica en robotica. Als je dat doorkrijgt, wordt het echt leuk!”

,,Wat me bevalt aan Holiday Ice? We staan open voor elkaar, het is een gezellige club collega’s met hart voor hun werk. We hebben de vrijheid om te leren, om fouten te maken en te herstellen, we kunnen proberen wat het beste werkt, ook met nieuwe machines. Als je een beetje vindingrijk bent en je kunt omgaan met techniek en technologie, dan heb je het hier goed. En daarom ga ik iedere dag weer met plezier naar mijn werk.”

www.holidayice.nl

Geplaatst op: 14 oktober 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht