De Spiegel: Peter Ketelaar van Icon (voorheen PRA): 'Ik vind het essentieel om altijd nieuwsgierig te zijn'

De Spiegel: Peter Ketelaar van Icon (voorheen PRA): ‘Ik vind het essentieel om altijd nieuwsgierig te zijn’

Peter Ketelaar – Foto door Jaspar Moulijn

Elke ondernemer kent ze: van die momenten waarop je moeite hebt te ontdekken wat de juiste keuze is. Dan is het handig als je een groot voorbeeld hebt, iemand die je inspireert, aan wie je je even kunt spiegelen. Aflevering 20: Peter Ketelaar, Vice President Global Bioanalytical Services van Icon, een reus in de wereld van het mondiale geneesmiddelenonderzoek.

Eerst even: wat tot voor kort PRA Health Sciences heette, is nu Icon?

,,Ja sinds 1 juli. Icon nam toen PRA over. En nu zijn we één van de grootste spelers wereldwijd, met 38.000 man personeel in negentig landen. Het is een vrij logische overname in het licht van schaalvergroting en efficiëntie. Voor mij betekent het dat ik niet alleen verantwoordelijk ben voor de vestigingen in Assen en Kansas, maar dat ik de verantwoordelijkheid van nog een laboratorium er bij krijg, ten Noorden van New York. Het is te hopen dat ik er snel weer heen mag reizen.’’

Van opleiding ben je scheikundige en biochemicus. Maar aan dat vak kom je niet meer toe lijkt me?

,,Tijdens het begin van mijn carrière, bij DSM, ontdekte ik al dat een commerciële rol me beter past dan een plek op het laboratorium. Sindsdien beweeg ik me op dat pad. Ik ben vooral bezig met mijn netwerk, met het overtuigen en bezoeken van klanten. Daar ligt mijn belangrijkste toegevoegde waarde. Ook ben ik actief bezig met het uitstippelen van een strategie om in deze nieuwe situatie met alle drie laboratoria te werken aan een gemeenschappelijk doel. Voor andere onderdelen van laboratorium leiderschap heb ik goede mensen om me heen verzameld. Ik houd eigenlijk niet zo van de uitspraak: ‘Je moet uitgaan van je eigen kracht’. Ik zie meer in: ‘Je moet weten waar je niet per se goed in bent’. Die facetten moet je vervolgens afdekken door getalenteerde collega’s in de organisatie op te nemen.’’

Van wie heb je dat geleerd?

,,Dat is iets dat zich ontwikkelt in de loop van je carrière, in mijn geval. Het is afkijken bij anderen, praten, en af en toe een nuttige cursus doen. Ik deed dat bijvoorbeeld in 2007 aan Harvard. Daar sprak een hele serie inspirerende leiders over hun manier van werken en de valkuilen. Heb ik veel van opgestoken, vooral waar het gaat om leidinggeven aan hoogopgeleide professionals. Geef ze niet te veel leiding, maar zorg ervoor dat ze een gemeenschappelijk doel nastreven: ‘Align the Stars’.”

Kun je die leiders als je voorbeelden beschouwen?

,,Ja en nee. Ik heb het gevoel dat je overal waar het kan kleine beetjes meeneemt in je eigen voordeel, om zaken te verrijken of ter discussie te stellen. Die sprekers hebben absoluut wat toegevoegd wat dat betreft. Ik vind het essentieel om altijd nieuwsgierig te zijn, altijd te willen doorleren. Dat doe ik vooral ook door kritische mensen om me heen te verzamelen, die als het nodig is het nodige tegengas geven.’’

Je staat bekend als een leider die nadenkt over duurzaamheid, over onze nalatenschap aan de Aarde. Waar komt dat vandaan?

,,Wij zijn als Icon bezig goede dingen te doen voor de mensheid, maar er is meer dan de mens. Ik maak me druk om het klimaat, net als mijn klanten en medewerkers. Dus wil ik bijvoorbeeld ons gebouw in Assen zo duurzaam mogelijk maken. We gaan nu bezig met het overkappen van de parkeerplaats met zonnepanelen. We verbruiken aardig wat energie, dus dat is onze plicht, vind ik.’’

Vaak hoor je dat aandeelhouderswaarde het belangrijkst is voor grote multinationals. Geldt dat niet voor Icon?

,,Ook daar is dat belangrijk, maar ik blijf erop hameren dat er meer van belang is. Medewerkers, je maatschappelijke rol in de regio, de impact die je hebt op het milieu. Dat is iets dat ik van Feike Sijbesma heb overgenomen, destijds CEO van DSM. Zijn strijd voor dat bredere belang vond ik altijd indrukwekkend. Het laboratorium in Assen heeft in die zin ook een belangrijke rol als je kijkt naar de plek in de maatschappij. Met het Lab Assen leveren wij een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling en innovatie van geneesmiddelen, spelen wij een rol in het Health Science netwerk in Noord-Nederland. En hebben dus economische impact en bieden werkgelegenheid. Ik ben mij bewust van die rol. Sijbesma zei altijd: ‘Denk aan iedereen bij je besluiten. Je moet je handelen aan je kinderen kunnen uitleggen’. In die geest probeer ik altijd mijn werk te doen.’’

Icon Assen

Icon, een van oorsprong Ierse multinational, doet voor farmaceutische klanten klinisch en analytisch onderzoek ten behoeve van de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het laboratorium in Assen en de kliniek in Groningen zijn vooral goed in zogeheten geneesmiddelenonderzoek in de eerste fase, in de praktijk betekent dat meestal dat geneesmiddelen worden getest op gezonde vrijwilligers.

Vorige afleveringen van De Spiegel lezen? Klik dan op deze link.

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 4 oktober 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.