De Technologie & Zorg Academie Groningen staat in de startblokken

De Technologie & Zorg Academie Groningen staat in de startblokken

Partnerbijdrage | Een valsensor in het horloge, een sta-op bed, beeldbellen, alarmering, automatische verlichting, videodeurbel, slimme deursloten, snoezelrobots, kookbeveiliging, een belevenistafel of een wonderfoon met muziek. Een reeks aan technologische hulpmiddelen voor ouderen om prettig, veilig en langer zelfstandig te leven in hun vertrouwde omgeving.

De Technologie & Zorg Academie (TZA) Groningen is straks dé voordeur voor zorgstudenten, cliënten, mantelzorgers en zorgorganisaties, waar de nieuwste zorgtechnologieën worden bedacht, getest en aangeboden. Tegelijk vormt de TZA het platform voor opleiding, inspiratie, kennis delen en onderzoek voor en door studenten en zorgprofessionals.

„De praktijk leert ons dat mensen langer thuis blijven wonen en zelf regie willen houden, vaak met behulp van mantelzorgers. Zorgtechnologie helpt om dit makkelijker en veiliger te maken.’’ Ann Fritzsche vertelt over het ontstaan van het idee om technologie te integreren in de zorg. „Het doel is om welzijn, veiligheid, zelfredzaamheid, contact en communicatie te bevorderen voor ouderen door technologie toe te passen.’’ Ann Fritzsche leidt samen met Trees Flapper het project ‘ZorgThuis’ vanuit Noorderpoort in Groningen en zij zijn nu de aanjagers van de TZA Groningen in oprichting.


Zorgtechnologie voor cliënten, professionals en studenten


De oorsprong van de TZA ligt in het project ‘ZorgThuis’ dat startte in september 2017 en nu 4 jaar later succesvol overgaat naar een volgende fase, de Technologie & Zorg Academie (TZA). Trees: „Technologie in de zorg is niet meer weg te denken. Het project ‘ZorgThuis’ is vanuit het Noorderpoort opgezet. Studenten gaan aan de slag met praktijkonderzoek, om vervolgens voorlichting en demonstraties te geven aan cliënten en mantelzorgers over handige technische hulpmiddelen thuis. In coronatijd hebben zij onder andere ouderen op afstand geleerd te beeldbellen en vervolgens online boodschappen te doen. ‘ZorgThuis’ heeft voor zorgprofessionals een interessant netwerk ontwikkeld; een platform van kennis delen en de mogelijkheid tot (bij-)scholing door masterclasses of expertmeetings.’’

Succes van ‘ZorgThuis’


Na 4 jaar staat het project ZorgThuis nu als een huis en is toe aan de volgende stap. Ann geeft aan wat het project heeft gebracht: „Er is een duurzaam netwerk ontstaan van onderwijsinstellingen, zorg- en welzijnsorganisaties, overheid en bedrijfsleven. De inzet van technologie bij zorg voor mensen is bijna niet meer weg te de denken om veilig en comfortabel langer zelfstandig te wonen. Studenten doen in de praktijkgerichte opdrachten ervaringen op met zorginnovaties en technologie. De winst is dat zij dan als nieuwe zorgprofessional klaar zijn voor de toekomst van hun beroep. Kortom het project is meer dan geslaagd.’’


Gelijkwaardige participatie door brengen en halen


TZA Groningen is er nagenoeg klaar voor om met een geweldig netwerk van zorgorganisaties, overheid en onderwijs aan de slag te gaan. Noorderpoort en de samenwerkingspartners zijn trots op de sterke basis voor TZA Groningen. Trees: „Daarom kiezen we voor het vervolg voor een coöperatie, waarin gelijkwaardige deelname door iedereen centraal staat. Daarnaast komen er fysieke plekken waar innovaties en technologieën gedemonstreerd, gevoeld en ervaren worden, een living lab. „Via een probeerservice kan bijvoorbeeld technologie geleend worden om te zien of het in iemands privésituatie past, dat is de doelstelling die wij willen bereiken’’, aldus Ann Fritzsche.

TZA als platform voor inspiratie en opleiding


De TZA is eveneens hét platform voor praktijkonderzoek, bijscholing, inspiratiesessies en expertmeetings voor onze zorgprofessionals. TZA wil de huidige verzorgende en verpleegkundige verder helpen met de technologie voor ouderen. Ook de ‘digivaardigheid’ in de zorg krijgt volle aandacht. Door digicoaches op te leiden ervaren zorgmedewerkers voldoende steun in de rug in hun dagelijkse werk met digitale taken zoals sensormonitoring en gebruik van apps voor medicatieveiligheid. Zorgorganisaties kunnen aan de academie een praktijkcasus voorleggen. Bijvoorbeeld, welke tablets zijn geschikt voor ouderen en hoe verhouden die zich tot elkaar? Studenten traceren een passende oplossing door de vraagstukken projectmatig op te pakken. Met behulp van zorgambassadeurs en projectleiders wordt doorlopend kritisch gekeken naar de juiste en handigste technologieën voor elke situatie.


TZA Groningen wordt omarmd


TZA Groningen heeft nu al geleid tot een verbinding met de drie mbo scholen in Groningen, Alfa College, ROC Menso Alting en Noorderpoort. Andere kennispartners als Health Hub Roden, Hanzehogeschool en NHL Stenden sluiten aan. Een aantal grote zorg- en welzijnsorganisaties zoals TSN, Cosis, Zonnehuisgroep Noord, Buurtzorg, Treant en WIJ Groningen hebben hun deelname bevestigd. Vanzelfsprekend zijn meer organisaties met technologie als speerpunt van harte welkom om onderdeel uit te maken van deze coöperatie. Eind september wordt er een definitieve ‘Go’ gegeven aan dit geweldige initiatief dat veel belooft voor de toekomst van de zorg en onze ouderen. Belangstellende partijen kunnen nog altijd aansluiten om samen de technologie in zorg en welzijn door te ontwikkelen en gebruiken.
Ben jij mantelzorger of verzorgende met aandacht voor ouderen of lijkt het je leuk om de nieuwste, vaak eenvoudige technieken in de zorg thuis te zien of ervaren? Kijk eens op www.zorgvannu.nl

Tovertafel met studenten

Langer, veilig en plezierig thuis blijven wonen, informeer naar de mogelijkheden die TZA Groningen binnenkort biedt: neem contact op via zorgthuis@noorderpoort.nl
www.noorderpoort.nl

Geplaatst op: 16 september 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht