Het Omnium: alle sport- en beweegexpertise onder één dak

Het Omnium: alle sport- en beweegexpertise onder één dak

TopsportZorgCentrum (Bert Gort Fotografie)

Partnerbijdrage | In 2018 heeft het TopsportZorgCentrum zijn deuren geopend. Dit centrum is onder andere het trainingscomplex van FC Groningen. Maar wat nog niet iedereen weet is dat er zich ook een uniek, multidisciplinair sportmedisch- en leefstijlexpertisecentrum bevindt op de tweede verdieping.

Het Omnium is een krachtenbundeling van sportgeneeskunde, (sport)fysiotherapie, prestatiepsychologie, sportdiëtetiek, sportpodologie en leefstijlexpertise. Het doel is om zoveel mogelijk mensen helpen om binnen hun eigen mogelijkheden zo goed mogelijk te functioneren en presteren in hun sport en mensen te begeleiden met het verbeteren van hun leefstijl. De meerwaarde schuilt in de multidisciplinaire aanpak. Alle professionals werken nauw samen om top- en amateursporters én (nog niet) bewegers te begeleiden. De zorg en dienstverlening in Het Omnium omvat drie pijlers: blessurezorg, prestatieverbetering en gezonder leven.


Blessurezorg


Blessurezorg begint met een bezoek aan de sportarts die de sporter eerst uitgebreid onderzoekt. Zo nodig volgt aanvullend onderzoek (zoals een echografie) in ons eigen testcentrum. Het combineren van alle bevindingen en uitkomsten resulteert in een diagnose en behandelplan.

Inspanningslab, Het Omnium (fotografie Paul Kooi)


Het multidisciplinaire behandeltraject wordt uitgevoerd door de verschillende sportzorgexperts in Het Omnium. Deze aanpak leidt tot korte lijnen en bundeling van expertise. Tijdens het revalidatietraject brengen we het herstel stap voor stap in beeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van test- en meetmethoden, waarmee de voortgang van de sporter nauwkeurig gemonitord wordt. Op basis van deze informatie wordt een objectief statusrapport opgesteld. Zo kan bepaald worden hoe verantwoord een volgende stap gezet kan worden.


Begeleiding voor prestatieverbetering

Veel sporters doen alles om het beste uit zichzelf te halen en beter te presteren. Het Omnium is bij uitstek de plek om deze doelen te realiseren.


Dat traject begint met het inventariseren van de mogelijkheden van een sporter op basis van:


• Inspannings- en conditietesten
• Sportmedische onderzoeken en keuringen
• Kracht-, sprong-, voet-, beweeg- en loopanalyses
• Voedingsscreening- en metingen
• (Sport)psychologische testen
Vervolgens vertalen worden doelen vertaald naar een concreet begeleidingsprogramma. Denk aan:
• Trainingsschema’s, begeleiding en coaching
• Begeleiding en advisering op het gebied van training
• Voedingsadvies
• Sportpsychologische ondersteuning en grenzen verleggen
• Blessurepreventie

Inspanningslab, Het Omnium (fotografie Paul Kooi)


Gezonde leefstijl

Wie fit en vitaal is, heeft meer energie en presteert beter. Het Omnium wil met de (leefstijl)expertise die aanwezig is bij sportartsen, leefstijlcoaches en diëtistes het verschil maken bij mensen en organisaties die hiermee aan de slag willen. Hierbij wordt de kennis vanuit de topsport gebruikt voor het leefstijlprogramma ‘Iedereen topsporter’, workshops, clinics en daarnaast kunnen ook programma’s zoals de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) doorlopen worden. Dit traject wordt onder voorwaarden vergoed door de zorgverzekeraar.


Wat een aantal jaar geleden nog een grote wens en schets op papier was, is nu een echt expertisecentrum geworden binnen de muren van een topsportcomplex. Voor iedereen toegankelijk en waar je je even topsporter kan voelen!

Wachtkamer, Het Omnium (Bert Gort Fotografie)


Het Omnium: professionele en multidisciplinaire begeleiding op maat:
www.hetomnium.nl

Geplaatst op: 16 september 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht