Kracht van het collectief markeert groei en ambitie Symeres

Kracht van het collectief markeert groei en ambitie Symeres

Robert Hof en Ton Vries

Partnerbijdragen | Al meer dan dertig jaar een toonaangevend onderzoeks- en productiebedrijf voor kleine moleculen. Wereldwijd partner voor biotech- en farmaceutische bedrijven. Het Groningse Syncom gaat verder als Symeres. Ton Vries en Robert Hof over groei en ambitie. „Wat we bereikt hebben is een groot compliment voor iedereen die hier werkt.”

Al decennia is het bedrijf toonaangevend in de vroege fase van geneesmiddelenontwikkeling en gewild bij academici met een passie voor chemie om voor te werken. Menig chemisch analist of synthetisch chemicus is er na de universiteit of hogeschool opleiding aan de slag gegaan. „Het is geweldig om te zien hoeveel mensen hier carrière maken. We blijven talent zoeken op onze vakgebieden, want ook nu weer groeien we de komende jaren met zo’n tien tot vijftien procent.” Na dertig jaar heeft Ton Vries het stokje als CEO in Groningen aan Robert Hof over gedaan, die de afgelopen tien jaar COO bij Syncom was. Hof is daarnaast lid van het global management team van Symeres. Ton Vries is inmiddels Hoofd Innovatie en Technologie bij het bedrijf met 550 werknemers in Groningen, Nijmegen, Weert, het Tsjechische Praag, Oulu in Finland en Södertälje in Zweden.


Groeiend ecosysteem


„Als Gronings Syncom zijn we de fusie aangegaan met het Nijmeegse Mercachem. De wijziging naar het merk Symeres is de samenvoeging van Syncom, Mercachem en Research. We hebben de afgelopen jaren een enorme stap gezet, van een oorspronkelijke goede eerste divisieclub naar nu de Champions League van medicijnontwikkeling. Als Symeres markeren we onze positie als grootste chemische contractonderzoeks-organisatie in Europa met bijbehorende ambities”, vertelt Robert Hof. „Tegelijk heeft onze investeerder van de afgelopen jaren, Gilde Healthcare, plaats gemaakt voor de paneuropese investeerder Keensight Capital, die ons kan begeleiden in deze verdere fase van groei. Hoewel na 30 jaar de vertrouwde naam Syncom van de gevel is, blijft Groningen ons trotse fundament, onze herkomst. Het is mooi om te zien dat we hier harder groeien dan ooit, we lopen tegen de grenzen van onze ruimte en faciliteiten. Naast de bestaande drie gebouwen op de Kadijk nemen we zodra het klaar is, ook onze intrek in een deel van het nieuwe Innovatiecentrum voor Chemistry & Engineering op de Zernike campus. Een prachtig modern lab, waar we met partijen in de keten faciliteiten kunnen delen en elkaar kunnen versterken. De impact van life science en medische technologie op de Groningse regio neemt toe; een perspectief rijk ecosysteem waar Symeres fundamenteel deel van uitmaakt met mensen uit allerlei landen en windstreken.”


Een ervaren collectief


Ton Vries: „De farmaciewereld verandert en Symeres verandert mee als toonaangevende Europese service- en dienstverlener voor jonge en al lang bestaande biotech- en farmaciebedrijven. Onderzoektalent kan hier of een van de andere locaties van Symeres z’n hart ophalen. Onze Europese strategische groei behelst zowel groei op alle locaties als door acquisitie van bedrijven met toegevoegde dienstverlening. Het is voor ons als servicegerichte organisatie nodig om aan de toenemende verbreding in vraag en de complexiteit in de ontwikkeling van moleculen en ontdekking van nieuwe geneesmiddelen te voldoen. Het ontwikkelen van geneesmiddelen is een kwestie van uittekenen: je weet wat je hebt en wat je nog mist om het voor je opdrachtgever compleet te kunnen maken. Daarbij komt dat steeds meer bedrijven in onze business zelf niet beschikken over de kennis, de faciliteiten en de ervaring om het benodigde onderzoekswerk en de bijbehorende dienstverlening te doen. Wij zijn in Europa de organisatie met dertig jaar ervaring in huis en we begrijpen wat er nodig is om complexe puzzels compleet en tot een succes te maken. Om aan de vraag en de kwaliteit van product en dienstenaanbod te kunnen blijven voldoen, groeien we naar de fase van internationale contractresearch en manufacturing. Die verandering hebben we sneller bereikt dan we vijf jaar geleden hadden bedacht toen we onze strategie uitzetten en met Mercachem verder gingen. Het is een compliment aan al die mensen die hier werken, dat we dat op die manier en in dit tempo hebben bereikt.”


Robert Hof: „Het is en blijft de kracht van het collectief. We verbreden onze kennis en kunde om op al die vragen van klanten gefundeerd antwoord kunnen geven en service te kunnen bieden. Hoewel chemisch onderzoek vanaf het begin onze basis vormt, hebben we nu ook biologisch wetenschappelijk onderzoek toegevoegd met de Scandinavische acquisities van Admescope in Oulu en Södertälje. Daar onderzoeken we de werking van moleculen en komen we te weten wat een stof daadwerkelijk in het menselijk lichaam doet. Die kennisverrijking en synergie van vakgebieden wordt steeds interessanter. Daarnaast ondergaat de wereld ook een grootscheepse verandering van fossiele en CO2 gebaseerde naar niet-fossiele grondstoffen. Dat gaat ook impact hebben op farmacie en tal van andere vakgebieden waarvoor nieuwe grondstoffen en productieprocessen uitgevonden moeten worden.


Innovatie en creativiteit


„Niet voor niets onderzoeken twee Phd’s bij ons in Groningen hoe je chemische structuren volledig bio- based kunt maken”, vult Ton Vries aan. „De vraag naar nieuwe, op de natuur gebaseerde structuren, zal de komende jaren sterk groeien. Ze vormen straks de basis van nieuwe generaties structuren die we naast chemische varianten voor onze klanten beschikbaar hebben in onze bibliotheek voor medicijnontwikkeling. Het is wezenlijk voor Symeres om in allerlei aspecten van vergroening en duurzaamheid te investeren, zowel in kennis als in mensen. Niet voor niets hebben we de samenwerking met Wageningen Universiteit verstevigd, die een leidende rol speelt in onderzoek naar vergroening op het gebied van voeding, voedsel en leefomgeving. Pharma blijft onze hoofdmoot, maar de raakvlakken met andere sectoren nemen toe. Innovatie, synergie, samenwerking en creativiteit in wetenschappelijk onderzoekswerk door toptalent markeren de komende decennia van Symeres.”


symeres.com

Geplaatst op: 16 september 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht