Altyd yn beweging foar in fitale Fryske maatskippij

Altyd yn beweging foar in fitale Fryske maatskippij

FK Tikkertje. Fotograaf: Jilmer Postma

Partnerbijdrage | Olympische- en paralympische spelen, het Europees Kampioenschap voetbal, Formule 1 en al die andere toernooien en sporten geven ons veel plezier. Topfitte mensen die op hoog niveau zelfverzekerd in teamverband of als individu de concurrentie aangaan. We zien prachtige emoties zowel bij de winnaars als bij de verliezers. Uiteindelijk is iedereen een winnaar. De grenzen worden verlegd, na vallen volgt het doorzetten en de persoonlijke prestaties en verbeteringen staan altijd als een huis.

„Dat gezonde gevoel, erbij horen, meedoen, jezelf verbeteren, je fysieke en mentale kracht vergroten en ook onderdeel zijn van een team, vertrouwen op elkaar en samen aan iets werken, dat plezier, dat geluk, dat gunnen wij iedereen”, zegt Anne Jochum de Vries, directeur van Sport Fryslân. „Daar werken wij nu met bijna 100 medewerkers iedere dag aan.”


Drempels van de sport


Als sport en bewegen zo goed is voor je en zoveel plezier geeft, is dan niet iedereen volop in beweging? „Kijk”, zegt Anne Jochum, „er zijn voor veel mensen drempels. Soms worden ze opgeworpen door een gebrek aan aanbod. Stel, je hebt een handicap en je wilt dolgraag sporten, meedoen. Je gaat naar de plaatselijke sportvereniging, wat dan? Niet elke vereniging is vandaag al in staat jou verder te helpen. Er is geen sprake van onwil, het gaat vaak om een gebrek aan kennis, vaardigheden en vrijwilligers. Hoe maak je je sportvereniging inclusief?”


De buurtsportcoaches helpen

Al sinds 2010 helpen buurtsportcoaches gemeentes, scholen en sportverenigingen bij het in beweging brengen van iedereen. Sport Fryslân is in 12 gemeentes werkgever van buurtsportcoaches en is in 9 gemeenten uitvoerder van het sportbeleid „Onze beweegteams hebben al veel bereikt. Ze geven les, scholen trainers, brengen diverse partijen bij elkaar waardoor er nieuwe sportmogelijkheden ontstaan. Ook schrijven ze ontwikkelprogramma’s waarbij drempels worden weggenomen en meer mensen worden aangehaakt. We bereiken mensen die anders het sportplezier niet zouden kennen. Het gaat al heel goed, maar het kan nóg beter, nog meer impact. We gaan in Fryslân een nieuwe
fase van sportontwikkeling in.”

Anne Jochum de Vries.


TeamFRL

„De opgave is groot en het werk soms complex, de maatschappij is volop in beweging en wij moeten meebewegen! Er wordt meer samenwerking, vernieuwing en specialisme gevraagd. Elke doelgroep, elke sport vraagt om een andere benadering. En een beleidsplan schrijven of een project ontwikkelen is iets anders dan op het veld training geven. We kunnen van onze professionals niet verwachten dat ze op alle disciplines uitblinken.. De uitdaging is er om de specifieke kennis en bijzondere competenties in de verschillende teams te verbinden. Deze unieke verbinding tussen de beweegteams krijgt vorm in TeamFRL. De coaches die in verschillende gemeentes actief zijn, kunnen daardoor makkelijker gebruik maken van elkaars expertise. Samen plannen, ontwikkelingen en specialisten uitwisselen. Een intensieve samenwerking vergroot de impact van onze beweegteams.”


Meten is weten. Of: Ook TeamFRL gaat voor ‘goud’

De inspiratie voor ‘Team FRL’ komt natuurlijk van Team NL. „We hebben contact met overkoepelende sportorganisaties. Topsporters en parasporthelden zetten zich regelmatig in voor workshops of schoolvoorlichtingen die wij organiseren. Wij winnen niet alleen medailles bij grote toernooien, maar met TeamFRL nu ook gouden medailles in het sociale domein.” Die medailles zijn zichtbaar in het blijde gezicht van het kind dat dankzij de inzet van de buurtsportcoach weer mee kan doen. De medaille is zichtbaar bij de ‘nieuwe Friezin’ in het dorpje die dankzij fietsles haar wereld ziet vergroten en zichtbaar bij de 65’plusser die weer op het voetbalveld te vinden is met ‘Walking voetbal’.
„Iedereen geniet op zijn eigen manier van sporten en bewegen. Dat gaan we met TeamFRL veel meer laten zien! De resultaten worden bovendien objectief en wetenschappelijk vastgelegd. Een belangrijke volgende stap is ons beleid, landelijk en lokaal, nog meer op preventie afstemmen. Er is al veel bereikt, maar er is ook nog heel veel te doen voor een vitaal Fryslân. Een geweldige uitdaging voor TeamFRL.


sportfryslan.nl

Geplaatst op: 16 september 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht