Duurzaam producent van eiwitten, mineralen en vetten op zoek naar nieuw talent

Duurzaam producent van eiwitten, mineralen en vetten op zoek naar nieuw talent

Partnerbijdrage | „Voor veel mensen uit de omgeving is het niet bekend wat wij doen in onze fabriek”, zegt Joost Schreuder, Kwaliteitsmanager van Sonac. „In heel Friesland kent men ons wel, als de ‘stjonkfabriek’, maar welke mooie producten wij maken en dat wij daarmee ook een significante bijdrage leveren aan verduurzaming, is vaak niet bekend. We leggen daarom graag en met trots uit wat we doen.”

Wereldwijd actief


Sonac is marktleider in de productie van eiwitten, vetten, mineralen en andere natuurlijke ingrediënten uit dierlijke bijproducten. Wereldwijd worden deze ingrediënten gebruikt voor farmaceutische producten, diervoeding en meststoffen. Daarmee draagt Sonac bij aan het milieu en de duurzaamheid van de veehouderijsector. Willem Kuipers, Productiemanager, legt uit: „aan het houden en slachten van dieren voor consumptie zijn strenge regels verbonden. Het hele proces van geboorte tot verwerking wordt streng gecontroleerd. De vleesproducten gaan via de slager naar de consument, maar wat doe je met al die overige zeer waardevolle bijproducten die wij, mensen, niet opeten? In elk deel van het dier zitten namelijk waardevolle componenten. Die componenten separeren wij en daaruit produceren we meer dan 200 verschillende producten die hun toepassing over de hele wereld vinden. Er gaat dan ook helemaal niets verloren. Dat is duurzaam en zinvol.”


Medische toepassingen


De producten afkomstig van Sonac worden ingezet als grondstoffen voor diervoeding, meststoffen en farmaceutische toepassingen. „Ze hebben één ding gemeen: het moet allemaal voldoen aan zeer strenge kwaliteits- en milieu eisen.” Een aansprekend product waarvoor het halfproduct in Burgum wordt geproduceerd is heparine, een antistollingsmiddel dat onder andere gebruikt kan worden tegen trombose, bij hartinfarcten, longembolie en bij operaties. „Het geeft aan hoe belangrijk dierlijk materiaal is en het laat zien aan welke hoge medische normen wij voldoen.”

Innovatie zit in ons DNA


„Wij zijn altijd met innovatie bezig”, zegt Willem. „Als een klant komt met een bepaalde vraag dan doen we er alles aan om dit te bewerkstelligen. Soms volstaat het om een productielijn aan te passen, het kan ook gebeuren dat een compleet nieuwe lijn wordt geplaatst. Zo was Sonac het eerste bedrijf in deze branche die fors investeerde in een Regeneratieve Thermische Oxidator (RTO) met als doel om de geurhinder verder te minimaliseren. Aan een goede leefomgeving en een goede relatie met de omwonenden hecht Sonac namelijk veel waarde. Het afgelopen jaar hebben we dan ook gezien dat het aantal geurklachten fors is gedaald en daar doen we het voor”, zegt Joost.
„Het geeft aan hoe belangrijk dierlijk materiaal is en het laat zien aan welke hoge medische normen wij voldoen.”


Op zoek naar nieuw talent voor Procesoperators in het Noorden


„Procesoperators bij Sonac moeten vakmensen zijn die verantwoordelijkheid durven nemen”, zegt Willem. De grondstoffen die Sonac verwerkt verschillen per levering. De verantwoordelijkheid voor de juiste inregeling van een proceslijn ligt in de handen van de procesoperator. De operator is daarmee een belangrijke schakel in het kwaliteitsproces. „Geen dag is hetzelfde.”

In deze omgeving van hightech procesapparatuur leidt Sonac zelf haar personeel op tot procesoperator. „Wij hebben meerdere productielijnen met ieder hun eigen specifieke bijzonderheden. Onze operators moeten de verantwoordelijkheid voor elk van deze productielijnen kunnen dragen. Dat vraagt om vakmanschap en zorgt voor afwisseling en voldoening. Uiteraard bieden we volop doorgroeimogelijkheden. Er is veel vraag naar procesoperators en na hun opleiding ligt de wereld aan hun voeten, maar wie ons bedrijf van binnenuit kent, blijft graag. We zijn dan ook continu op zoek naar nieuw talent, nieuwe collega’s die een steentje willen bijdragen aan het verder ontwikkelen van ons bedrijf. Ook weekendhulpen zijn meer dan welkom.”


Mocht je belangstelling hebben voor een baan bij Sonac, dan is Willem (willemkuipers@sonac.biz) meer dan bereid om de mogelijkheden met je door te nemen.


www.sonac.biz

Geplaatst op: 16 september 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht