De flexwerkers van PolderNoord: „Ken je markt en ken je mensen”

De flexwerkers van PolderNoord: „Ken je markt en ken je mensen”

Partnerbijdrage | PolderKracht, een jong bedrijf dat al vijf jaar groeit in alles wat flexwerken is en betekent. In Sneek is de basis gelegd voor een nieuw uitzendbureau voor het noorden. Werving, selectie en uitzenden volgens Ted, Willem, Dagmara, Ysbrand en Kris: „Wij doen het anders. De mens staat altijd op één.”

Ja, een tikje lef en benodigde bravoure hebben ze wel, anders begin je niet met z’n vieren een nieuw uitzendbedrijf in 2017. „We zijn mensen uit de Noord-Hollandse polder, vandaar de naam. We zijn begonnen met z’n vieren omdat we vonden dat flexwerk, uitzenden en detacheren anders moest. Het moest weer gaan over mensen, in plaats van processen en systemen. Met de gezamenlijke ervaring van meer dan veertig jaar in de uitzendbranche hebben we de stap gezet naar iets nieuws. En het moest ook goed, want we hebben ook allemaal een gezin en kunnen niet zomaar blijven pionieren. Uitgangspunt is de mens, de ondernemer en de flexwerker en dat moet je blijven beseffen en alles er om heen goed regelen. Als je dat doet, werkt het. De ondernemer heeft een personeelsprobleem en dat moet je oplossen. De flexwerker wil werk en perspectief en dat moet jij bieden. Ingewikkelder is het niet. Daar zijn we nuchter in en dat heeft succes. Inmiddels bestaat PolderKracht Groep uit een aantal bedrijven rond flexwerk (PolderKracht en PolderNoord), detacheren (PolderVast), payroll (PolderLoon), ZZP dienstverlening (PolderWerk) en onze gezamenlijke backoffice PolderKantoor. Met PolderNoord starten we nu een uitzendbureau voor het noorden met de eerste vestiging in Sneek. Inderdaad onder een eigen naam, omdat we recht willen doen aan het eigene van deze regio’s”, vertelt Willem Roozing, één van de oprichters van PolderKracht. Samen met Ted, Dagmara en Kris is hij begonnen, kort daarna is de groep versterkt met Ysbrand, de Fries in dit Westfriese gezelschap.


Willen en kunnen werken


Ted Freerkstra: „We zijn sterk in logistiek, transport en warehousing, in installatietechniek, in de jachtbouw en in alles wat met havens te maken heeft. Niet verwonderlijk, want de afgelopen jaren hebben we heel veel mensen ingezet in en rond het Amsterdamse havengebied. Dat zijn dus ook met name de sectoren waar we ons vanuit Sneek op richten. Met lokale intercedenten en met ondersteuning van onze backoffice in Opmeer. Friesland heeft een sterke traditie en prachtige bedrijven in die sectoren. PolderNoord wil die bedrijven helpen personele tekorten adequaat en met perspectief op te lossen. Met behulp van alle digitale instrumenten die er zijn, maar heel sterk gericht op het persoonlijke contact.”


„De mens op één, betekent luisteren naar wat mensen willen. Wat is hun verhaal, wat drijft ze, wat kunnen en willen ze? Wie en wat hebben ze nodig? We merken dat als je op die manier kijkt naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld buitenlandse arbeidsmigranten, dat vaak heel goed aansluit bij wat werkgevers zoeken. Veel migranten hebben prima opleidingen, ze zoeken het perspectief, een nieuwe toekomst. Wij gaan dat gesprek aan. Daardoor zijn we mede succesvol, omdat we luisteren en toekomst bieden. Veel van hen willen graag investeren in die toekomst, het zijn geen gelukszoekers. En heel nuchter: we hebben enorme personeelstekorten, we hebben behoefte aan mensen die willen en kunnen werken. Alles wat er om heen speelt, moet je gewoon goed en fatsoenlijk regelen. Om het met Dagmara, die als mede- oprichter verantwoordelijk is voor werving en selectie het zegt: we willen de mensen leren kennen, weten wat ze willen, wat hun dromen zijn en waar hun ambities liggen. Dat is de basis van het verhaal, zo doen we dat.”


Kijken wat waar nodig is


„We maken het leven vaak te ingewikkeld. Flexwerken bepaalt mede het succes van onze internationaal georiënteerde economie. Kijk alleen naar het afgelopen jaar: het feit dat de GGD’s zo snel konden opschalen met testcentra was te danken aan al die flexwerkers die beschikbaar bleken te zijn. Kijk naar jongeren: die denken heel anders en vooral veel minder traditioneel dan wij gewend zijn over werk. Die willen graag een vorm van flexwerk, projectmatig aan de slag, maar vooral met een tijdelijk karakter. Die willen niet meer hun hele leven bij één baas, die willen graag van tijd tot tijd wat anders doen, hun eigen leven inrichten en zich ontwikkelen volgens hun idee. Van tijd tot tijd aan het werk, dan weer wat anders, misschien op reis en daarna weer aan de slag. En ondertussen vragen ze aan jou om wat alles rond dat werk goed voor ze te regelen. Laten we realistisch zijn en meer durven denken in wat mensen willen, wat ze verlangen. Gewoon ophouden dus met blijven praten vanuit papieren modellen, maar kijken wat waar nodig is. Nuchter zijn in het vinden van oplossingen. Met de poten in de klei, aan de slag.”

Nuchter, persoonlijk, daadkrachtig. Met wie wil je werken en samenwerken. Uitzenden, flexwerken, werven en selecteren, het draait bij Ted, Willem, Dagmara, Ysbrand en Kris om mensen die willen werken en om mensen die werk te doen hebben dat gedaan moet worden. „Ken je markt en ken je mensen en regel voor hun wat nodig is.”

www.PolderNoord.com

0515 727050

Geplaatst op: 16 september 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht