Onderzoekarts Jart Oosterhaven op z’n plek bij ICON

Onderzoekarts Jart Oosterhaven op z’n plek bij ICON

Jart Oosterhaven

Partnerbijdrage | ICON, voorheen PRA Health Sciences, is één van de grootste werkgevers in Noord-Nederland. De specialist op het gebied van geneesmiddelenonderzoek biedt alleen al in de kliniek in Groningen werk aan ruim 700 medewerkers, waaronder artsen, verpleegkundigen en facilitair medewerkers.

Daarnaast werken er vanuit de diverse kantoorpanden rondom de kliniek en in het Bioanalytisch Laboratorium in Assen nog eens honderden medewerkers aan het gezamenlijke doel: bijdragen aan een belangrijke stap in de ontwikkeling van nieuwe of verbeterde medicijnen, om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.


Cruciale rol


Als Contract Research Organization (CRO) levert ICON onafhankelijk onderzoeksdiensten aan onder andere farmaceutische en biotechnologische bedrijven. Dit noemen we clinical research, een tamelijk onbekend fenomeen in de maatschappij, terwijl het een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins. En dus letterlijk van levensbelang is. We spreken met Jart Oosterhaven, onderzoekarts bij de Nederlandse tak van de multinational: ICON Early Development Services Groningen. Hier richt men zich op vroeg fase geneesmiddelenonderzoek. De eerste toediening van een geneesmiddel bij mensen, meestal een kleine groep gezonde deelnemers die op vrijwillige basis meedoet aan geneesmiddelenonderzoek.


Muzikant of geneeskunde


Jart is sinds augustus 2020 werkzaam als onderzoekarts bij ICON in Groningen. Na een carrière die hem langs diverse organisaties in de medische sector voerde, voelt hij zich bij ICON uitstekend op z’n plek. Het begon allemaal met de keuze tussen muzikant of geneeskunde, waarvoor Jart in zijn puberteit stond. Het werd uiteindelijk geneeskunde, hoewel hij ook nog altijd een aardig partijtje saxofoon speelt. Na zijn studie geneeskunde werd hij in Nieuwegein een half jaar arts-niet-in-opleiding-tot-specialist (ANIOS). „Vervolgens kwam ik in het UMCG terecht, waar ik de opleiding tot dermatoloog ging volgen. Dit heb ik eerst gedurende een half jaar gedaan, waarna ik ruim vier jaar met veel plezier full-time promotie onderzoek in het UMCG heb gedaan en ben gepromoveerd. (titel proefschrift: ‘Hand eczema – Impact, treatment and outcome measures’ – red.) Vervolgens heb ik nog een half jaar mijn opleiding tot dermatoloog gevolgd en kwam ik er achter dat mijn voorkeur bij het werken in de wetenschap lag. Ik wilde me echt verdiepen in onderzoek en dat kon daar onvoldoende.”


Verdieping

Jart stopte rigoureus met de opleiding en ging zich een paar maanden oriënteren. Via een recruiter kwam hij in contact met ICON. Gesprekken volgden en al snel kwam Jart er achter dat de verdieping die hij zocht bij ICON ligt. „Ik voelde meteen ‘dit is het gewoon’. Dit werk houdt veel meer in dan alleen mensen keuren. Ik ben vanaf het begin bij onderzoeken betrokken. Gezamenlijk met de afdeling schrijven we een protocol over de uitvoering, de veiligheid en de ethiek. Daar ben ik verantwoordelijk voor. Het protocol is het belangrijkste onderdeel van elke studie. Het moet veilig en het moet goed.”


„In de uitvoering controleren we vrijwel continu of datgene gebeurt wat we hadden voorzien. Daarbij kan bijvoorbeeld de dosis die we toedienen steeds een beetje worden verhoogd. Ondertussen controleren we bijvoorbeeld het bloed van de deelnemer, het hart en via gesprekken vragen we hoe het gaat. Is de groep deelnemers vertrokken, dan gaan we evalueren. Is er bijvoorbeeld een afwijking gesignaleerd dan wil je graag weten waar dat vandaan komt. Daarnaast hebben we de refereermomenten, waarin artsen elkaar op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het veld. Kortom, dit werk is 100 procent op onderzoek gericht, waar je elders onderzoek er vaak bij moet doen. Ja, dit is precies waarnaar ik op zoek was. Je gaat echt de diepte in en dat past bij mij.”

Dynamisch


„Geen dag is hetzelfde en dat houdt je scherp”, gaat Jart verder. „Al het werk dat ik hier doe moet kloppen, het moet perfect zijn, dat is uitdagend. Als onderzoekarts ben je met allerlei fasen van diverse studies bezig, dat maakt het enorm dynamisch. We doen tussen de 50 en 60 onderzoeken per jaar, het ene onderzoek is kort, een ander duurt soms wel anderhalf jaar. Eindverantwoordelijk zijn voor een onderzoek geeft druk, maar het past mij als een jas.”
„Vergeleken bij eerdere werkgevers is ICON erg informeel, de deuren staan altijd open en dat is prettig, want in dit werk moet je ongelofelijk veel communiceren. Daarnaast stimuleert ICON je persoonlijke ontwikkeling. Heb je interesse in bepaalde facetten van wetenschap, zoals database programmering, klinische farmacologie of project management, dan biedt ICON vele kansen. Je hebt hier mogelijkheden om je te ontplooien. Bij ICON staat voorop wat je als mens brengt.”

Vacatures


In de uitvoering van het vroege fase onderzoek behoort ICON Groningen tot de grotere locaties in Europa en zelfs wereldwijd. „We beschikken over 150 bedden, waarvan de helft permanent bezet is.” De zoektocht naar nieuwe medewerkers gaat vrijwel continu door. Zo is er ruimte voor 2 onderzoekartsen, die net als Jart graag de diepte in gaan en voor wie geen uitdaging te groot is. „Een andere opgave is het vinden van voldoende deelnemers”, besluit Jart. „Gelukkig is sinds corona duidelijk geworden hoe belangrijk het onderzoek naar geneesmiddelen en vaccins is. Die bewustwording is gegroeid en daarmee neemt ook de bereidheid toe om als gezonde deelnemer mee te doen aan geneesmiddelenonderzoek.”

www.geneesmiddelenonderzoek.nl

Geplaatst op: 16 september 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht