NightCyclus is je gids in het nachtleven: 'Voorlopig kijken we nog even de kat uit de boom'

NightCyclus is je gids in het nachtleven: ‘Voorlopig kijken we nog even de kat uit de boom’

Foto: Mariska de Groot

Slechts 1 op de 10 start-ups wordt een succesvol bedrijf. In de afgelopen jaren passeerde een aardig aantal de revue van Noordz. Hoe staan ze er nu voor? In aflevering 16: NightCyclus in Groningen.

Wat doen jullie ook alweer?

Thap van der Veen, oprichter van NightCyclus: ,,Wij hebben de app NightCyclus ontwikkeld. Daarmee kun je het nachtleven van Groningen verkennen. Je krijgt namelijk een overzicht van bijvoorbeeld clubs, bars en stadsgarderobes. Zodat je als je op stap gaat, ook als je nieuw bent of een toerist, je meteen weet wat er ’s nachts gaande is en waar je naartoe kan. Daarbij zit een find my friends-functie ingebouwd: als je vrienden NightCyclus hebben, kun je zien dat zij op stap zijn, en waar zij dan zijn. Groningen was in 2020 onze testlocatie en als dat goed ging, zouden we gaan uitbouwen naar andere steden en naar het buitenland.”

Hebben jullie de route gaandeweg bijgesteld?

,,Corona heeft natuurlijk ons bedrijf en onze app een flinke dreun gegeven. Toen zaten we zo van: wat moeten we nu doen? We wilden heel graag doorgaan. We zaten net toen corona kwam vol in onze energie, klaar om door te schalen van start-up naar scale-up. We wilden ook net ons team gaan uitbreiden. Gelukkig hebben we dat niet gedaan, want anders hadden we veel te hoog in onze kosten gezeten. Maar wat we wel hebben gedaan, is proberen de horeca te helpen door een online pubquiz te maken, waarbij geld werd ingezameld voor de horeca. Maar uiteindelijk was daar op langere termijn te weinig animo voor. De horeca was meer bezig met hoe ze hun personeel konden doorbetalen en hoe ze hun zaak draaiende konden houden.”

Lees ook:

Thap van der Veen van NightCyclus wint Pitch Please 2020
Wanneer is de grote doorbraak?

,,Voorlopig kijken we even de kat uit de boom, zoals we het afgelopen jaar hebben gedaan. Nadat we merkten dat de pubquizzen niet werkten, besloten we de app en ons bedrijf even te laten rusten. We gingen allemaal een tijdje wat anders doen, met ons privéleven aan de gang. Maar ook nu het nachtleven weer langzaam lijkt op te starten, wachten we nog heel even af. Je weet namelijk nooit of er nog een nieuwe lockdown komt waardoor alles weer dicht moet. Mocht alles terugkeren naar het oude en komt corona niet meer terug, dan zou binnen een jaar wel de grote doorbraak van onze app kunnen komen komen. Maar voorlopig dus nog niet.”

Wat hebben jullie geleerd de afgelopen jaren?

,,Je leert te anticiperen in een markt die van een hoogconjunctuur naar een laagconjunctuur is gegaan, waarvan je niet weet wat er gaat gebeuren. Zelfs in zo’n dal als de coronatijd moet je op zoek naar oplossingen. Als je dan vervolgens in problemen blijft denken, wordt het lastig als bedrijf om te renderen en door te kunnen gaan. Dat zagen we bijvoorbeeld ook bij de horeca. Ondernemers die nog hoop hadden en van alles probeerden, bleven bestaan. Maar anderen, die niks meer deden, hebben het uiteindelijk veel lastiger gehad. Hoewel het natuurlijk lastig is voor sommige ondernemers die jarenlang hetzelfde verdienmodel hebben gehad om dan wat nieuws te verzinnen. Binnen ons team was het ook een hele switch. We moesten bedenken wat we nu precies wilden en welke kant we op wilden met ons bedrijf. En daarbij hielden we er rekening mee dat het ook de verkeerde kant op kon gaan. Ondernemen is niet alleen maar sunshine and rainbows, je bedrijf kan ook compleet naar de graftakken gaan. Gelukkig hebben wij de kosten heel erg laag gehouden. We hebben er vanaf het begin voor gekozen geen grote vaste lasten te hebben, bijvoorbeeld. Die lage kosten zijn de enige reden dat we nog bestaan.”

Hoe ziet de toekomst er uit?

,,Mocht corona wegblijven dan zijn de volgende stappen het uitbreiden van ons team en het uitbreiden van de app naar meer steden, ook in het buitenland. Die uitbreiding van ons team is nodig om de fundering van de app te verbeteren en te verbreden zodat hij beter te gebruiken is voor meer uitgaanssteden dan alleen Groningen. Maar voorlopig kijken we dus nog even de kat uit de boom. En tot we weer beginnen, kun je mij elk weekend ’s nachts vinden in de stad.”

Wigger Brouwer (Journalist)

Wigger Brouwer (Journalist)

Geplaatst op: 13 juli 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.