WIS geeft kleur aan oppervlaktebehandelingen

WIS geeft kleur aan oppervlaktebehandelingen

PARTNERBIJDRAGE | Een totaalbedrijf voor oppervlaktebehandeling, zo omschrijft Geert Wijnstra WIS, wat staat voor Wijnstra Industriële Spuiterij. Het bedrijf houdt zich bezig met het poedercoaten, natlakken, stralen en verzinken van industriële producten, machines en diverse constructies. Voorheen gebeurde dat alleen in Dokkum, maar vorig jaar nam WIS een vergelijkbaar bedrijf in Drachten over, waardoor het werkgebied aanzienlijk werd uitgebreid.

“Dankzij de overname beschikken we nu over de grootste oven in Noord-Nederland”, geeft Geert Wijnstra aan. “Die is 16,5 meter lang, 3,2 meter breed en 2,8 meter hoog. Daarmee kunnen we nog sneller inspelen op de vraag van de klant.”

Proces

“We investeren niet om te groeien, maar wel om het proces sneller en soepeler te laten verlopen. Stralen is daarin vaak de bottleneck, maar dankzij de overname in Drachten kunnen we nu veel sneller leveren. Groei is uiteraard mooi, maar niet het hoofddoel. Overigens pakt dat nu wel goed uit, ondanks corona presteerden we vorig jaar beter dan verwacht en ook dit jaar ziet er wederom goed uit.”

Geert Wijnstra werd begin deze eeuw aandeelhouder in het van oorsprong Dokkumer bedrijf. “De familie Sipma had geen opvolgers en ik zag wel toekomst in het bedrijf.” Dat bleek, van drie medewerkers is WIS inmiddels gegroeid naar 35 en de groei is er nog lang niet uit. “Daarom investeren we ook continu. Zo is er in Drachten dit jaar een nieuwe straalmachine gekocht, alles met de bedoeling om klanten beter te kunnen bedienen.”

Totaalpakket

Om die reden heeft WIS alle werkzaamheden rondom poedercoaten, nat spuiten, stralen en verzinken in eigen hand, inclusief het transport met eigen chauffeurs, maar ook opslag en afmontage voor bepaalde klanten. “Het is een totaalpakket”, zoals Wijnstra aangeeft. “We willen zo flexibel mogelijk kunnen werken, waarbij het ontzorgen van de klant voorop staat.” De belangrijkste opdrachtgevers van WIS zijn machinebouwers, de agrarische industrie en constructiebedrijven. “En daarnaast hebben we nog heel veel kleinere klanten. Klanten die vroeger vaak zelf hun producten van een laklaag voorzagen, maar dat nu vrijwel allemaal uitbesteden. Men wil zich richten op de core business en het zelf spuiten van machines en constructies past niet meer in het productieproces.”

Specialistische kennis

“Daarnaast is er een ontwikkeling gaande waarbij het natlakken steeds minder plaatsvindt, omdat men het te zwaar en te specialistisch werk vindt. En dan komt WIS in beeld. Zowel natlakken als poedercoaten vraagt om specialistische kennis, die onze medewerkers hebben. Wij kunnen daardoor elke vraag vanuit het bedrijfsleven aan.” Overigens wordt het volgens Wijnstra wel steeds moeilijker om vaklieden aan te trekken. “We doen er alles aan om duidelijk te maken wat ons vak inhoudt en hoe mooi het werk is. Maar, blijkbaar vindt men de maakindustrie minder interessant dan voorheen. Gelukkig hebben wij een relatief jonge ploeg medewerkers, maar we ontkomen er niet meer aan om mensen van buiten Nederland aan te trekken. Het wordt in ons land steeds lastiger om de jeugd voor ons werk te interesseren. Zo af en toe kunnen we nog wel jonge mensen aannemen. Maar ik hoor in de hele metaalindustrie dat er een tekort is aan nieuwe vakkrachten.”

Automatisering

Het is voor Wijnstra ook reden om volop in automatisering te blijven investeren. “En we hebben een werkvoorbereider aangetrokken, waardoor we het proces veel beter kunnen stroomlijnen. Normaal was de levertijd tussen de 10 en 15 dagen, dat hebben we behoorlijk teruggebracht naar tussen de 5 à 10 werkdagen. Automatisering en werkvoorbereiding helpt ons in onze ontwikkeling om één van de betere bedrijven in deze industrie te worden. Of er veel concurrentie is? Dat valt wel mee, zeker in de mate waarop wij dit werk nu kunnen doen. Ik denk dat we de grootste spuiterij in NoordNederland zijn, die nog in particuliere handen is. Mede daardoor kunnen we ons onderscheiden in prijs en kwaliteit, maar ook in levertijden. En ‘nee’ zeggen komt bij ons zelden tot nooit voor. Dankzij onze apparatuur, ovens en specialistische medewerkers kunnen we bijna alles oppakken.” “We hebben een platte organisatie en omdat ik zelf in alle facetten van het bedrijf heb gewerkt, weet ik precies waar het over gaat en wat de klant van ons verwacht. Dat is wel zo prettig. WIS is een totaalbedrijf voor oppervlaktebehandeling, van staal tot aluminium en van verzinkt staal tot RVS, we kunnen alles aan. Al met al is WIS in de afgelopen tijd steeds meer partner geworden in de keten van de productie van vele klanten. En dat is precies waar wij graag naartoe willen.”

www.wisdokkum.nl

Geplaatst op: 8 juli 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.