Wij geloven in werk!

Wij geloven in werk!

Klaas Vlietstra voelt zich helemaal thuis bij Empatec.

PARTNERBIJDRAGE | „We hebben elkaar nodig”, zegt Johannes Brinksma, bedrijfsleider van de afdelingen Empatec Meubel en Empatec Metaal. „We staan er misschien niet altijd bij stil, maar bijna alles wat we doen tijdens onze dagelijkse werkzaamheden, maken we met elkaar mogelijk. De benodigde producten, gereedschap, machines, huisraad en dergelijke worden bedacht, gemaakt en onderhouden door andere mensen. De ruim 1100 medewerkers van Empatec, een sociaal werkbedrijf, zijn belangrijke radertjes in onze maatschappij en ik zie dat zij een steeds crucialere rol gaan spelen.”

Het onmisbare talent voor de maakindustrie

„Onze mensen hebben een kleine of iets grotere afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Ze hebben talenten die de meesten van ons niet hebben. Ze kunnen in een vast patroon en heel secuur halffabricaten construeren, assembleren en testen. Alles voldoet daarbij aan de ISO-normeringen.”

De producten die de metaalbewerkingsafdeling en de meubelmakerij verlaten zijn divers. Hierbij wordt up-to-date gereedschap ingezet en zorgvuldig uitgevoerd handwerk. „Juist dat handwerk is een uitstervende professie. Nu we de coronacrisis achter ons lijken te laten, duikt het oude probleem weer op. Je hoeft de krant maar open te slaan en je ziet de berichten over tekort aan vakmensen. Dat is ook wat wij horen in het werkveld. Het wordt voor producenten in de maakindustrie steeds moeilijker om vakmensen te vinden. Vooral het seriematige en repeterende werk dreigt stil te vallen. Waar vind je mensen die dat niet alleen goed kunnen uitvoeren, maar ook op een gepassioneerde wijze? Mensen die jouw werk niet als tussenstation zien. Voor ons is dat een duidelijke zaak. Wij kennen de kwaliteit die onze mensen leveren en we zien hun liefde voor het werk. Het mes snijdt aan twee kanten. Onze mensen zijn er goed in en worden er gelukkig van en daarmee vangen ze een tekort aan reguliere arbeidskrachten op in maakindustrie. De bedrijven die met ons samenwerken zijn dan ook zeer tevreden.”

Joke Hoekstra is enorm trots op haar baan.

Werk is één ding

Loop door de productiehal en je ziet bedrijvigheid en je ziet plezier. „Wij kennen nauwelijks ziekteverzuim”, zegt Johannes. „Natuurlijk zijn onze medewerkers wel eens ziek, maar wat ze niet hebben is een ‘baaldag’ of burn-out. Ze komen fluitend naar het werk. Hier is hun bedrijvigheid, hier hebben ze hun sociale contacten en hun vriendschappen.”

„Wat heeft ieder mens nodig? Ritme, structuur en een doel in je leven, het gevoel dat je een bijdrage levert aan de maatschappij. Hier maak je iets voor een ander. Dat is tastbaar en nuttig. Dat geeft een goed gevoel.”

Voor een producent snijdt het mes ook aan twee kanten. Hij heeft een plek waar hij vertrouwd zijn halffabricaten kan laten maken en assembleren en hij verleent daarmee zinvol werk aan mensen die anders over het hoofd worden gezien. „Wij nemen werk serieus. Met kwalitatief goed werk creëer je meerwaarde. Niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze vakkrachten en daarmee uiteindelijk ook voor de maatschappij in haar geheel. Daar zijn we trots op, maar op een nuchtere Friese manier: lekker samen aan het werk.”

www.empatec.nl

De werkplaats

Wie de werkplaats van Empatec inloopt ziet een ruime en geordende indeling. Er zijn duidelijke looproutes en er is voldoende afstand tussen verschillende werkplekken. Zowel geavanceerde machines voor verspanen, buigen, zagen, schaven en dergelijke als diverse handgereedschappen zijn aanwezig. Een verscheidenheid aan producten is er te bewonderen. Bij de metaalafdeling zien we onder andere fabricaten die in het onderwijs worden gebruikt zoals kralenplankjes en lasplaatjes. Ook zien we behuizingen van kabels en alarmsystemen. Ook het testen van de producten gebeurt hier. Op de houtafdeling zien we onder andere de fabricage van verpakkingskisten en onderdelen van designmeubelen. Wat opvalt is de nette uitvoering van de producten. „Dit wordt gemaakt door mensen die op de plek zitten waar hun talenten tot hun recht komen”, zegt Johannes. Niet alleen de producten, maar ook de sfeer en (non)verbale communicatie van de medewerkers onderschrijven die uitspraak. We zien de dynamiek die past bij een werkplaats in de maakindustrie en tegelijkertijd ervaren we de rust passende bij de juiste workflow.

Geplaatst op: 8 juli 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.