Voor goede monteurs heeft DTR altijd werk

Voor goede monteurs heeft DTR altijd werk

Eigenaar Pieter Dingerdis. Foto: Bram Dingerdis

PARTNERBIJDRAGE | „Als er morgen veertig monteurs op de stoep staan, heb ik ze dezelfde dag nog ondergebracht bij een opdrachtgever’’, zegt Pieter Dingerdis, eigenaar van Dingerdis Technische Realisatie (DTR). Het bedrijf in Meppel detacheert technisch personeel, voornamelijk bij bouwgerelateerde bedrijven. De vraag is groter dan het aanbod en van de coronacrisis heeft DTR weinig last.

Van maart tot en met mei 2020 was het wel even rustig, omdat met name woningbouwverenigingen de bouwwerkzaamheden stillegden’’, vertelt hij. „Niemand wist wat er ging gebeuren en hoe lang het zou duren. Maar in juni trok het aan en sindsdien werken we als vanouds. De overheidssteun die ik had aangevraagd, moest ik terugbetalen omdat het omzetverlies net niet groot genoeg was. Daar ben ik niet rouwig om, want ik red me liever zonder overheidssteun en vind dat een horeca-ondernemer het harder nodig heeft dan ik. De salarissen en het vakantiegeld konden steeds uitbetaald worden, dus de schade is beperkt gebleven.’’

Geen payrolling

DTR is één van de weinige technische detacheringsbureaus die de verloning zelf verzorgt. „Er wordt vaak gekozen voor payrolling, maar ik wil goede monteurs graag zelf in dienst hebben en houden. Met opdrachtgevers maak ik dan ook altijd de afspraak dat we elkaars medewerkers niet benaderen voor overname. Monteurs werken langdurig bij een opdrachtgever, maar blijven bij DTR in dienst. Er zijn jongens die al sinds 2003 bij mij werken. Bij sollicitatiegesprekken ga ik altijd op mijn eerste gevoel af. Twijfels zijn namelijk altijd terecht gebleken, dus ik vertrouw op de eerste indruk. Leeftijd speelt geen rol. De jongste is 17, de oudste 64. En ook een oudere monteur krijgt bij DTR een vast contract.’’

Het Meppeler bedrijf is actief in woningbouw, utiliteit, renovatie en nieuwbouw. De klantenkring bestaat uit zzp’ers en beursgenoteerde bedrijven, maar de meeste klanten zijn mkb’ers. „Daar heb ik van nature een klik mee’’, zegt Dingerdis. „Het werkgebied beslaat Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Dat is een bewuste keuze. Monteurs komen uit deze regio en willen graag in de regio werken.’’

Opleiden

Jarenlang verzorgde DTR zelf opleidingen voor monteurs, maar dat is niet meer mogelijk vanwege een besluit van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Dingerdis: „SBB heeft eenzijdig besloten dat uitzendbureaus niet meer mogen opleiden. Ik heb daar al heel wat gesprekken over gevoerd, omdat ik niet begrijp waar deze beslissing op gebaseerd is. Ik heb het jarenlang met succes gedaan, ben zelf technisch geschoold en heb de papieren voor praktijkopleider. Uiteraard zorg ik er nog steeds voor dat de monteurs van DTR de juiste opleiding krijgen en indien nodig bijgeschoold worden, maar dat moet ik nu uitbesteden.’’

Ketelwet

Momenteel is het bijscholen van monteurs actueler dan ooit, want sinds 1 oktober 2020 is de zogeheten Ketelwet in werking getreden. „Er is een overgangsperiode tot april 2022. De wet houdt in dat een monteur zonder CO2-certificaat vanaf die datum niet meer aan een gastoestel mag werken. Bijscholing is belangrijk en ook certificaten vind ik noodzakelijk, maar ik vind het wel jammer dat ik de opleiding niet zelf mag verzorgen en dat het certificaat vijf jaar geldig is. Een MBO-diploma is ook niet beperkt houdbaar en dit is vergelijkbaar. Het lijkt dan ook op geldklopperij. In mijn geval gaat het om achttien medewerkers die bijgeschoold worden. Ze hebben het niet allemaal meteen nodig voor hun huidige functie, maar ik vind het belangrijk dat ze flexibel inzetbaar zijn.’’

Prachtige sector

Het tekort aan goed technisch personeel bestaat al jaren en nog steeds biedt deze sector volgens Dingerdis baanzekerheid. „Met name in de installatietechniek kun je tot je pensioen bij een werkgever blijven werken. Het is een prachtige sector, maar heeft een slecht imago. Dat heeft deels met beloning te maken, al wordt dat de laatste tijd steeds beter. Installatiebedrijven hebben naar mijn mening een kans laten liggen. Er is ooit gekozen voor het aantrekken van goedkope arbeidsmigranten, maar daardoor verdwijnt veel kennis uit Nederland. Ook onderwijsinstellingen, waaronder SBB, hebben hierin een verantwoordelijkheid. Installatietechniek is breed en biedt de mogelijkheid tot verdieping, want de ontwikkelingen staan nooit stil. Ik vind het nog steeds interessant en praat er graag met monteurs over. En klanten waarderen het werk van een monteur enorm, dat geeft veel voldoening.’’

www.dingerdis.nl

Geplaatst op: 8 juli 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.