‘Pak de kansen die er liggen’

‘Pak de kansen die er liggen’

Hennie van Braak

PARTNERBIJDRAGE | “Het is ontzettend druk, ondernemers zijn verrassend goed uit de coronacrisis gekomen en willen nu weer volop investeren.” Dat zegt Hennie van Braak van Van Braak Accountants met vestigingen in Drachten, Marum, Zuidbroek en Emmen. De recente ontwikkelingen in ondernemend Nederland hebben hem wel enigszins verrast, maar het doet hem deugd dat zoveel bedrijven de afgelopen tijd zo goed hebben doorstaan. Van Braak Accountants gaat graag, samen met de ondernemer, op zoek naar kansen en inventieve oplossingen, waardoor groei kan worden gerealiseerd.

Natuurlijk zijn er ook branches waarmee het minder goed is gegaan, zoals de horeca en de reisen evenementenbranche. Maar, het blijkt dat de meeste bedrijven tijdens de coronatijd gewoon bleven functioneren. Hennie van Braak denkt dat dit voor een groot deel te danken is aan de maatregelen die de overheid heeft genomen. “De steunmaatregelen waren uitgebreid en ruimhartig, dat heeft veel bedrijven door deze tijd heen geholpen. Dat is plezierig om te zien. Hoe het straks verder gaat als de steunmaatregelen ten einde lopen en bijvoorbeeld achterstallige betalingen aan de belastingdienst betaald moeten worden, moeten we afwachten.”

Hij verwacht wel dat de Belastingdienst de nodige coulance gaat betrachten bij het innen van achterstallige belastingen. Logisch, het gaat volgens schattingen immers om een bedrag van 16 miljard euro. “Bedrijven moeten de kans krijgen om hun business weer goed op orde te krijgen en weer vet op de botten te krijgen, voordat ze kunnen overgaan tot het betalen van rekeningen en achterstallige belasting.”

Ondernemingsvorm

Of het goed of slecht gaat met een bedrijf of de economie, het is altijd belangrijk om te kijken naar de ondernemingsvorm”, vindt Van Braak. “Juist wanneer de resultaten daar aanleiding toe geven en vroegtijdig ingrijpen veel geld kan besparen. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om van een BV een VOF met BV te maken, of van een 1-manszaak een BV, dat kan serieus geld opleveren. Hoe dat precies in elkaar zit, leggen we de betreffende ondernemer graag uit. Vast staat dat er talloze mogelijkheden zijn om je bedrijf fiscaal zo gunstig mogelijk in te richten. Wij constateren bij veel bedrijven dat dit er vaak bij inschiet en dat is jammer.”

Ook ten aanzien van de eigen woning liggen er mogelijkheden. Van Braak:” Iedereen heeft inmiddels de aanslag WOZ binnen gekregen. Wanneer de echte waarde van een woning hoger is dan de WOZ-waarde, wat vaak het geval is, dan is het de moeite waard om de woning tegen WOZwaarde aan de kinderen te schenken. Je betaalt daardoor over de WOZ-waarde van bijvoorbeeld drie ton schenkbelasting in plaats van over vijf ton, wat de woning werkelijk waard is. Je hoeft dan over die twee ton geen schenkbelasting te betalen. Dat is best interessant om naar te kijken.”

Inloopspreekuur

Volgens Van Braak lopen veel ondernemers met vragen omtrent hun bedrijf rond, maar komen ze er door de waan en drukte van alledag vaak niet toe om daar serieus mee aan de slag te gaan. Om die reden heeft Van Braak Accountants een gratis inloopspreekuur. “Dat gesprek is in eerste instantie vrijblijvend”, legt Van Braak uit. “Wij lichten de betreffende ondernemer dan door, waarna we met een gericht advies kunnen komen. Helaas zien we in de praktijk dat er veel belangrijke zaken worden vergeten, die met een paar handelingen echt geld kunnen opleveren.” Zo kan het bijvoorbeeld interessant zijn om een holding juridisch te splitsen. “Stel je hebt een moeder BV en je gaat de aandelen van die BV schenken aan je drie kinderen. Vervolgens kun je uit die drie BV’s 5 ton per BV lenen. Bovendien kun je de winst verdelen over de drie BV’s, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. De vennootschapsbelasting bestaat uit twee tarieven: 15 en 25 procent. Volgend jaar betaal je over de eerste 395.000 euro winst 15% belasting. Maak je meer winst dan betaal je 25%. Wanneer je de winst over meerdere BV’s kunt verdelen, kan dat tot een aanzienlijke besparing leiden.” “De klanten van Van Braak Accountants hebben hun zaken over het algemeen goed voor elkaar”, besluit Van Braak. “We helpen graag ondernemers die die stap ook willen maken. Daarom is er ons gratis inloopspreekuur. Tegen elke ondernemer wil ik zeggen: trek op tijd aan de bel en wacht niet tot het te laat is, want juist in deze tijden is er meer mogelijk dan je op voorhand zou denken. Die kansen mag je niet laten liggen.”

www.vanbraakaccountants.nl

Geplaatst op: 8 juli 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.