Ondernemers opgelet: ”Volop subsidies voor gezamenlijke innovatie”

Ondernemers opgelet: ”Volop subsidies voor gezamenlijke innovatie”

Marjan Dol

PARTNERBIJDRAGE | Wereldwijde uitdagingen vragen in Groningen, Friesland en Drenthe om concrete ideeën en plannen, samenwerking en nieuw ondernemerschap. Het geld voor ontwikkeling en uitvoering is er, vertelt Marjan Dol van het SNN, de subsidieverstrekker voor het Noorden. De kansen moeten we samen benutten.

„De komende jaren staan in het Noorden vier maatschappelijke ontwikkelingen centraal: van analoog naar digitaal, van zorg naar preventie en positieve gezondheid, van lineair naar circulair en van fossiele naar duurzame energie. Grote uitdagingen, ook wereldwijd, waarvoor het Noorden oplossingen heeft. Het geld is er. De subsidies die we namens de provincies Groningen, Drenthe en Friesland verstrekken, zijn bedoeld om de regio duurzaam te versterken. Wij staan klaar voor de start-ups, ontwikkelaars, particulieren en mkb-ondernemers”, vertelt Marjan Dol, directeur van het SNN.

Impact met subsidie

„Ik realiseer me dat niet altijd duidelijk is wat voor jou als ondernemer mogelijk is. Daar helpen we je graag bij. Ons aanbod is divers. Zo heeft het SNN subsidies rondom een specifiek thema, zoals de Covid-subsidie om de gevolgen van corona te bestrijden. Of subsidies voor een bepaalde doelgroep zoals particulieren die energiebesparende maatregelen willen treffen. Daarnaast voeren we grote Europese programma’s uit zoals het EFRO voor regionale ontwikkeling en POP voor landbouw. Deze Europese programma’s richten zich op de ontwikkeling van Noord-Nederland. Subsidie zetten we gericht in om het Noorden verder te brengen; met groene initiatieven, nieuwe samenwerkingen en met ruimte voor experimenten. Kijk bijvoorbeeld naar het PGO Netwerk Noord waarin veertig kleine en grote partijen uit de zorg samenwerken aan digitale zorgcommunicatie, zoals het beheren van je eigen zorggegevens. Of de ontwikkeling van het plan van de Groningse start-up Chiwen om groene energie thuis te kunnen opslaan. En wat denk je van het project van 50 Drentse boeren om de biodiversiteit in de Veenkoloniën structureel te verbeteren?”

„Voor mkb-ondernemers zijn met name de volgende programma’s en subsidies van belang: REACT-EU (t/m 2023), de MIT-subsidie, het EFRO-programma (2021 – 2027) en POP3+ (t/m 2022). Of net open, de ‘Open Innovatiekans’, een Europese subsidie uit het REACT-EU-fonds om experimenten bij consortia te stimuleren. Laat je niet weerhouden door alle afkortingen. Het gaat ons om de oplossingen die we creëren met het geld dat we geven. Daar ligt de uitdaging voor het mkb, om hier onderdeel van te zijn, om samen te werken en kennis te delen en zo Noord-Nederland te versterken. We hebben hier niet de grote bedrijven die andere delen van Nederland wel hebben en die als motor voor innovatie kunnen fungeren. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn; het gaat er juist om dat vele kleine bedrijven samen een netwerk vormen om zo de kansen voor Noord-Nederland te benutten.”

Meer weten? Kijk op de website van het SNN of volg de social mediakanalen voor meer informatie en subsidies die nu openstaan.

www.snn.nl

Geplaatst op: 8 juli 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.