Oscar Oosterhof
PARTNERBIJDRAGE | Gepensioneerde ingenieurs die voor allerlei werkzaamheden in het bedrijfsleven kunnen worden ingezet. In 2010 zag Oscar Oosterhof een gat in de markt en richtte Proces Energy Support BV op. Ruim 10 jaar later hebben bedrijven in de proces, food- en energy- industrie gebruik gemaakt van ervaren ingenieurs, van techisch specialist tot management. Ingenieurs die hun weg in de vaak ingewikkelde opdrachten prima weten te vinden. “Het voordeel van gepensioneerde ingenieurs is dat ze veel kennis, ervaring en kunde met zich meebrengen en over willen dragen. En als de klus erop zit, gaan ze weer. Wij zorgen ervoor dat alle randvoorwaarden goed worden geregeld.”
Het idee voor Proces Energy Support ontstond toen Oscar Oosterhof zelf bij een groot bedrijf in dienst was. “Toen al zag ik dat veel bedrijven op zoek waren naar goede ingenieurs, voor korte of langere tijd. Vlotte en tijdelijke beschikbaarheid van veel kennis en ervaring was echter lang niet altijd mogelijk. Bovendien was er toen en zeker ook nu sprake van krapte.”
“Daarnaast worden we met elkaar ouder en vaak in goede gezondheid, waarom zou een gepensioneerde ingenieur zijn kennis en kunde niet beschikbaar kunnen stellen? En tenslotte bleek dat er geen organisatie was die beide partijen bij elkaar bracht, waarna ik besloot om het zelf te gaan doen.”
Een goed idee, maar de markt moest er wel aan wennen. Oosterhof:” Ten eerste moest ik een netwerk van gepensioneerde ingenieurs opbouwen, maar daarnaast ook bedrijven en organisaties zien te vinden die er het voordeel van inzien. En dat was nog niet eenvoudig, want vooroordelen over deze doelgroep waren er wel degelijk. Te oud, wellicht minder gemotiveerd, past het wel bij onze organisatie, waren vragen die ik moest beantwoorden.” In de afgelopen jaren heeft Oosterhof het aantal opdrachtgevers gestaag zien groeien. “Enerzijds omdat er een tekort aan ingenieurs is, maar ook omdat bedrijven de voordelen er inmiddels van inzien. Wat je nu ook ziet is dat mensen met pensioen gaan en vervolgens door hun voormalige werkgever, enkele uren of dagen per week, weer worden ingehuurd.”
Steeds meer gepensioneerde ingenieurs willen nog werken, maar niet continu en ze willen al helemaal geen gedoe met het zoeken naar mooie projecten, het salaris, de arbeidsvoorwaarden, enzovoort. Die zaken neemt Proces Energy Support uit handen, uiteraard in overleg met de betreffende kandidaat. “Van de gepensioneerde ingenieurs wordt wel verwacht dat ze bij blijven, vaak is dat ook mede de reden waarom iemand aan het werk blijft. Het geeft een gevoel van nuttig kunnen zijn, kennis kunnen overdragen en niet achter de spreekwoordelijke geraniums hoeven te zitten.”
Proces Energy Support is met name actief in de drie noordelijke provincies en Overijssel. “Maar ook daarbuiten worden we gevraagd om deskundige ingenieurs te leveren. Zo zijn we bijvoorbeeld actief in de regio Amsterdam, waar een gepensioneerde docent industriële automatisering trainees begeleidt. Daarnaast zijn we actief bij uitbreiding en aanleg van een warmtenetproject rondom Amsterdam.” Om de markt in de rest van Nederland goed te bedienen, is Oosterhof een samenwerking aangegaan met een gepensioneerde ingenieur in Midden-Nederland, die de markt goed in de gaten houdt. “Wij werken daar waar zaken te doen zijn en gepensioneerde ingenieurs meerwaarde kunnen bieden.” Oosterhof zag het aantal opdrachten in de coronatijd dalen, maar inmiddels neemt het aantal opdrachten duidelijk toe. “Die trend zal in de tweede helft van dit jaar versterkt doorzetten. Tal van nieuw-, verbouw- en uitbreidingsprojecten liggen klaar om te worden opgestart. Daarnaast verwachten we dat energie-efficiency projecten sneller van de grond komen. Onze procestechnologen staan klaar om daarin aan de slag te gaan.”
Waar Oosterhof ook een toename van werkzaamheden verwacht is in het MKB. “Met name op het gebied van CO2 en stikstof, waarover veel te doen is, zie ik in het MKB nog een achterstand. Men wil dat er vaak even bij doen, maar dat is lastig, zo blijkt eens te meer. Kennis en kunde, maar ook focus, is daarom gevraagd en daarin kunnen wij voorzien.”
En het mooie is, het verplicht beide partijen tot niets. “Een gepensioneerde ingenieur kan morgen beginnen en volgende week, wanneer het project klaar is, weer weg zijn. Hij of zij vormt geen enkele bedreiging voor de bestaande populatie. Wat we wel zien is dat hij zorgt voor kennisoverdracht. Het mes snijdt zodoende ook nog eens aan twee kanten.”
En zo vinden gepensioneerde ingenieurs met een heel diverse achtergrond hun weg nog altijd op de arbeidsmarkt. Gezien de schaarste aan vakkrachten zal die vraag de komende jaren niet verstommen, integendeel. Oosterhof:” Het is telkens een leuke uitdaging om de juiste man op de juiste plaats te krijgen. Ik heb een paar honderd gepensioneerde ingenieurs in mijn netwerk, die allemaal hun eigen wensen hebben. Vergelijk het maar met het oplossen van een puzzel, ik vind dat leuk en interessant om te doen. Zeker wanneer zowel de gepensioneerde ingenieur als de opdrachtgever met tevredenheid op een korte of lange klus kan terugkijken. Want dat is waar het uiteindelijk om gaat.”