Maakbedrijf met maatschappelijke impact

Maakbedrijf met maatschappelijke impact

Bert Garlich

PARTNERBIJDRAGE | ZiuZ is een internationaal opererend bedrijf dat gespecialiseerd is in visual- en artificial intelligence. Deze technieken zet ZiuZ in voor het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken. „Vooral de gezondheidszorg en forensisch onderzoek hebben onze volle aandacht”, zegt Bert Garlich, directeur van ZiuZ. Onze soft- en hardware worden in deze branches inmiddels wereldwijd succesvol ingezet. De positieve bijdrage die het levert, stimuleert ons om weer nieuwe projecten op te pakken.

„In deze editie willen we graag iets zeggen over de toepassing van onze visual- en artificial intelligence. Ook hebben we een ‘tussenstand’ van het onderzoek dat wij samen met specialisten van de maag-, darm- en leverafdeling (MDL) uitvoeren” zegt Bert, „maar er is meer nieuws: ZiuZ gaat het letterlijk maken.”

ZiuZ gaat het maken

Het is al een lange tijd de wens van de eigenaren van ZiuZ om een echt maakbedrijf te zijn. De coronacrisis gaf die ruimte in de agenda die nodig was om deze ambitie te verwezenlijken. Bert legt uit: „naast onze software leveren we ook de bijbehorende specialistische hardware. Maar die laatste produceerden we niet zelf. Dat lieten we door anderen doen. Voor ons high-end medicijncontroleapparaat kregen we signalen dat meer aansluiting bij bestel- en leveringsmogelijkheden welkom is. We hebben een nieuwe versie van deze machine ontworpen om aan de eis van flexibele productie in eigen beheer te voldoen. De bedrijfsruimte hiervoor kwam vrij toen onze buurman, de Rabobank, vertrok en wij het pand konden overnemen. Om ons pand heen hebben we wat aanpassingen moeten doen voor de logistiek. We zijn nu volop bezig met inrichten van de nu nog lege bedrijfsruimte. In de tweede helft van dit jaar starten we met de productie van de nieuwe machine.”

Software wordt nooit moe

Bert legt uit wat de meerwaarde van hun software is. „Software wordt nooit moe, verslapt niet en mist niets. Klinisch, effectief en vooral snel doet het haar werk. Ik geef een voorbeeld van wat dat betekent voor de opsporing van kindermisbruik. Stel de politie neemt een laptop in beslag. Daarop zijn misschien wel een miljoen bestanden. Hoe vind je tussen al de vakantiefilmpjes en ander onschuldig materiaal dat belastende materiaal? Dat is wat onze beeldherkenningssoftware doet.”

„Onze software doet meer”, vervolgt hij. „Moeiteloos haalt het belangrijke aanwijzingen uit enorme hoeveelheden beeldmateriaal. Een boodschappentas, de kleur van gordijnen, een gebouw dat zichtbaar is, het zijn allemaal zaken die voor de recherche belangrijke aanknopingspunten kunnen zijn. De snelheid en echt elk detail zien is de meerwaarde. Dat scheelt enorm veel tijd die ingezet kan worden voor verder onderzoek.”

Bert legt uit dat software helpt, maar zonder de professional die de input levert of de output beoordeelt, is software krachteloos. „Het vereenvoudigt veel soorten werkzaamheden, maar het vervangt de mens niet”, benadrukt hij.

Een nieuwe medische toepassing

In NoordZ zijn inmiddels al meerdere artikelen verschenen over de innovatieve oplossingen van ZiuZ voor de medische wereld. Bij elke innovatie is de kern dat de kracht van snel, absoluut en zuiver waarnemen wordt ingezet tot verbetering van diagnostiek, het voorkomen van fouten en het verkleinen van gezondheidsrisico’s. Het lopende onderzoek waarbij visual intelligence darmoperaties veiliger maakt, is ook in een eerdere editie aan de orde gekomen. Chirurgen van Medisch Centrum Leeuwarden en Nij Smellinghe Drachten gebruiken ZiuZ’ visual intelligence inmiddels om de meest geschikte plaats voor een incisie te lokaliseren. „Wat deze plaatsbepaling bemoeilijkt, is dat aan de buitenkant van de darmen nauwelijks te zien is waar de chirurg het best zijn ingreep kan doen. Met een combinatie van een speciale lasertechniek en onze software maken we het onzichtbare zichtbaar. Nu kan de chirurg betere keuzes maken en de kans op nare bijwerkingen verkleinen.”

Er zijn inmiddels al een flink aantal operaties uitgevoerd met deze techniek die ZiuZ in samenwerking met het eveneens Friese LIMIS BV ontwikkelt. „We zijn erg enthousiast over de eerste resultaten. Om echt wetenschappelijk gefundeerde conclusies te trekken moet er meer data worden verzameld. We verwachten dat in september dit onderzoek is afgerond. Uiteraard komen we daar graag op terug.”

www.ziuz.com

Geplaatst op: 8 juli 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.