Bedrijvenvereniging Zuidoost in Groningen voorop in duurzaamheid

Bedrijvenvereniging Zuidoost in Groningen voorop in duurzaamheid

Foto: Mariska de Groot

Voor de mensen, voor de planeet, voor de winst. Gebruikers van bedrijventerreinen steken steeds vaker zelf de handen uit de mouwen om duurzamer te worden. Bedrijvenvereniging Zuidoost in Groningen is aardig op weg als goed voorbeeld.

Bedrijven die met hun eigen energiemaatschappij stroom opwekken en dat onderling uitwisselen, aardgasvrije aansluitingen die elke onderneming bereiken, verkeersstromen die uitstootvrij over het groene bedrijventerrein geleid worden, een CO2-vrije bedrijfszone. Zo ongeveer ziet bedrijvenvereniging Zuidoost de toekomst voor zich van de bedrijventerreinen die zij verbindt.

Tot een jaar of dertig oud zijn die Groningse bedrijventerreinen: Euvelgunne, Eemskanaal, Driebond, Winschoterdiep, Europapark en Roode Haan. De oudere delen zijn toe aan een revitalisatie. Een prachtig moment natuurlijk om meteen even naar het duurzaamheidsgehalte te kijken en te verhelpen wat er schort.

Dat is precies wat de bedrijvenvereniging doet. Ambitie kun je het bestuur in ieder geval niet ontzeggen. Zonnepanelen moeten er komen op daken, lage windmolens zijn welkom waar het kan, aardgasvrij is in onderzoek, efficiënter energiegebruik en samenwerkingen op dat gebied worden bekeken.

Bedrijvenvereniging Zuidoost wil helpen

,,Elke ondernemer weet dat de omslag er aan zit te komen, wij zijn er om te helpen de doelen in de transitie te verwezenlijken’’, vertelt Harry Bouma. Hij is voorzitter van Bedrijvenvereniging Zuidoost. ‘Helpen’ klinkt misschien vrijblijvend maar het is het zeker niet. De vereniging is zeer actief, iets wat we ook zien bij andere bedrijfsverenigingen in het Noorden. Het bestuur praat en sleurt, informeert en brengt samen.

,,We merken dat heel veel van onze leden wel willen, maar dat er nog veel vragen zijn. Mogen kleine windmolens worden geplaatst? Hoe zit het met het terug leveren van energie uit zonnepanelen? Mogen bedrijven die stroom onderling uitwisselen? Welke subsidies zijn er allemaal? En zo zijn er nog veel meer vragen waarop wij proberen antwoord te krijgen.’’

Dat proberen is een eufemisme voor het herhaaldelijk aandringen dat Bouma en de zijnen doen. Bij gemeentelijke loketten bijvoorbeeld. Heel gemakkelijk gaat dat allemaal niet. ,,Het is voor iedereen een zoektocht, ook voor ambtenaren. Daar zitten heel welwillenden tussen trouwens hoor, maar het is af en toe best moeizaam. De regels komen uit Brussel, uit Den Haag, van de provincie, en dat moet hier allemaal nog vertaald worden.’’

Projecten en pilots

Voor sommige leden van de vereniging gaat dat niet snel genoeg, andere wachten rustig af op wat komen gaat. Dat laatste doet het bestuur in ieder geval niet. Het is al jaren bezig met de duurzaamheidsagenda, samen met parkmanager Nico Borgman. In 2018 startte bijvoorbeeld het project Driebond Aardgasvrij. Een half jaar eerder al ging Wasaweg Energieneutraal van start, de pilot Zun op ‘t Dak begon een jaar later.

,,Het is zo logisch, als je hier om je heen kijkt’’, zegt Borgman – die ook verenigingsmanager is bij bedrijvenvereniging West, waar duurzaamheid niet minder hoog op de agenda staat. ,,Leg panelen op daken, plaats kleine windmolens, werk samen. Dan komen we een heel eind. En niet te vergeten: laten we de hittestress aanpakken door meer groen aan te leggen.’’

Hittestress dus. De opwarming van de aarde zorgt voor steeds hetere zomers en die hebben een negatieve invloed op de werkende mens – vermoeidheid, slechtere prestaties – maar ook op de omgeving. Energieverbruik gaat omhoog, de luchtkwaliteit naar beneden. Asfalt en beton, in combinatie met warme lucht uit airco’s en het verkeer, drijven de temperatuur op. Oplossing: bomen, struiken, gras, water. Op bedrijventerrein Euvelgunne wordt daar al serieus naar gekeken.

Harry Bouma: ,,Dat heeft een extra voordeel, namelijk dat de bedrijventerreinen aantrekkelijker worden om te werken. En dat is eigenlijk ook wel een must. Want zodra bedrijventerreinen niet meegaan in hun tijd, kiezen ondernemers voor alternatieven, voor nieuwe terreinen meestal. En dat moeten we hier niet hebben.’’

Verantwoord ondernemen

Zoals gezegd: ambitie genoeg. Om die in daden om te zetten heeft Zuidoost zich aangesloten bij een aantal initiatieven. Groningen Werkt Slim is het nieuwe duurzaamheidsplatform van de vier Groningse bedrijfsverenigingen, de gemeente en de provincie. Het is in wezen een loket in aanbouw waar ondernemers terecht kunnen met hun vragen over duurzaamheid. Bouma: ,,Heel belangrijk. Bijvoorbeeld ook de adviseur die precies kan vertellen welke subsidiepotjes er allemaal bestaan voor onze leden.’’

Sinds vorig jaar is de bedrijvenvereniging deelnemer van het Koploperproject. Ondernemers worden daarin bij de hand genomen in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze delen hun ervaringen en krijgen advies en workshops om echt stappen te kunnen zetten.

Alles voor de toekomst van Zuidoost. Harry Bouma geniet van die dynamiek. ,,Wij zijn er om te faciliteren, maar de leden moeten het uiteindelijk zelf doen. Het zal gaan, zoals het altijd gaat: een paar pioniers beginnen, de grote jongens volgen en uiteindelijk doet iedereen mee.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 7 juli 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.