HIND: Voor Lune uit Hoogeveen is corona een uitdaging, maar een mooie

HIND: Voor Lune uit Hoogeveen is corona een uitdaging, maar een mooie

Foto: Lune

Hoe Ist Nou Dan:

Vanwege de coronacrisis is het dezer weken niet mogelijk om de rubriek Hoe Maakt U Het te organiseren. In plaats daarvan vragen we al eerder geportretteerde maak-ondernemers hoe ze omgaan met de crisis, wat corona voor impact heeft en hoe ze de nabije toekomst zien.

Op de kantoren van de rijksdiensten staan ze, in de werkruimten van heel veel bedrijven, in scholen, ziekenhuizen, universiteiten. De afvalscheiders van Lune uit Hoogeveen staan op heel veel plekken. Maar, op de ziekenhuizen na, zagen die plekken er afgelopen jaar bepaald leeg uit. De coronacrisis is om die reden geen aanleiding om vrolijk te zijn, maar wél om nieuwe dingen te proberen.

,,Toen op 16 maart de eerste lockdown werd afgekondigd, had ik hier net voor een paar miljoen aan staal op de stoep staan’’, vertelt directeur Wido van den Bosch. ,,Een gloednieuwe machine, een forse investering dus. Ze werd uitgeladen, de monteurs hebben er een dag naar gekeken en toen werden ze teruggeroepen.’’

Twilight

Zoals zo veel andere ondernemers, belandde Van den Bosch die eerste dagen in een twilight zone. Orders werden ingetrokken, de mail en telefoon waren oorverdovend stil, van steunpakketten had nog niemand gehoord. ,,Ik dacht oei, wat nou? De omzet liep meteen terug en niemand wist hoe lang dit zou aanhouden. Toch lukte het om snel te reageren, de manschappen aan het werk te houden en de nieuwe machine zelf te installeren. Ik dacht vooral: we moeten ons klaarmaken voor de heropening. Nooit gedacht dat dat zo lang zou duren.’’

Lune, onderdeel van metaalbewerkingsbedrijf Brink Industrial, maakt afvalbakken die het scheiden van afval stimuleren en faciliteren. De meeste producten zijn voor binnen, maar ook openbare afvalbakken heeft Lune in zijn portfolio. De kunstig gevormde Bubble bijvoorbeeld, in de vorm van een ui, doet het goed in verschillende Duitse steden en ook in Luxemburg. Maar ook in Purmerend staan er heel wat.

,,De laatste jaren gaat de productie daarvan gestaag door. We maken voor sommige steden speciale modellen. Die zijn echt onderdeel van de city branding. Dat kunnen we, omdat we een eigen fabriek hebben.’’ In die fabriek rollen vooral grotere en kleinere afvalscheidingssystemen van de band die niet bij particulieren terecht komen.

Krapte

Waar Lune zich van oorsprong richtte op grote bedrijven en organisaties, zette van den Bosch en de zijnen de afgelopen jaren een beweging in richting het kleinere MKB. Het assortiment waaiert nu uit over de hele zakelijke markt. Daarnaast werden de productieseries opgetrokken, omdat de vraag flink steeg. Lune groeide enorm de afgelopen vijf jaar.

,,Dat lukte ons, omdat we investeerden in zelfdenkende machines. Dat is echt een major shift. We hebben nu een machine die al het werk doet waarvoor we een paar jaar geleden nog zes machines en evenveel man personeel nodig hadden. We doen het nu goedkoper en sneller, en sparen ook nog eens 80 procent aan energie. Met de personeelskrapte die steeds nijpender wordt, is dit een stap die perfect uit komt.’’

Terug naar het virus. Dat had een forse impact op het bedrijf. En niet alleen omdat er af en toe een medewerkers besmet was. ,,Nou, al met al is de groeicurve van het bedrijf afgeplat. We zijn zo ongeveer terug op het niveau van 2018. Het heeft gewoon veel langer geduurd dan iedereen kon voorzien.’’ Wel probeerde Van den Bosch van alles in die uurtjes die noodgedwongen vrij waren. ,,Van alles hebben we bedacht. Een handhygiënezuil bijvoorbeeld. Maar veel succes hebben we daar niet mee gehad. We zijn beter in afvalscheiders. De nieuwe producten die we daarin ontwikkeld hebben afgelopen maanden, gaan wel goed.’’

Aantrekken

De vraag trekt nu weer fors aan, maar er ligt nog een gevaar op de loer: de grondstoffencrisis. ,,Dat gaat wel heel hard. Waar we afgelopen najaar nog 65 cent per kilo voor een veelgebruikt metaal betaalden, is de prijs nu 1,80 euro. Van sommige halffabricaten die we maken bestaat 80 procent van de kostprijs uit materiaalkosten. Dan snap je dat lange termijnafspraken veel heronderhandeld moeten worden en dat kan best lastig zijn.’’

Al met al is Lune best goed door de crisis gekomen, en staat het helemaal klaar voor een heropleving van de vraag. ,,We maken nu meer met minder mensen een zijn helemaal voorgesorteerd op een stroom aan opdrachten. Ik verwacht dat de vraag na de zomer nog sterker gaat aantrekken.”

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 30 juni 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.