Opnieuw! uit Buitenpost gaat voor sociale, ecologische en economische winst met circulair meubilair

Opnieuw! uit Buitenpost gaat voor sociale, ecologische en economische winst met circulair meubilair

Foto door Mariska de Groot

In Buitenpost geeft Opnieuw! afgedankte meubels een tweede leven. Banken en tafels gemaakt van oude NS-treinonderdelen, opnieuw gestoffeerde bureaustoelen en lampenkappen gemaakt van petflessen; geen opdracht is te gek. „Alles kan”, zegt directeur Douwe Jan Boersma (49). Voorwaarde is wel dat de sociale onderneming winst behaalt, op ecologisch, sociaal en economisch vlak.

Bij Opnieuw! draait alles om circulair meubilair. Afval- en restmateriaal wordt verwerkt in nieuwe producten voor op kantoor of voor in huis. Afgeschreven en afgedankte meubels worden schoongemaakt, opgeknapt en opnieuw gestoffeerd. Vervolgens worden ze verkocht aan bedrijven of overheden.

,,Ons concept is uniek. Er is geen ander bedrijf dat hetzelfde op zo’n grote schaal doet. We kunnen complete kantoren van nieuwe, circulaire stoelen en tafels voorzien’’, zegt Boersma. Winst behalen blijft als ondernemer belangrijk, maar met Opnieuw! wil Boersma vooral ook bewustwording creëren en klanten laten zien dat duurzaam, circulair meubilair net zo goed is als iets nieuws uit de winkel.

Onlangs ontwikkelde het bedrijf een tool waarmee klanten onder meer kunnen zien hoeveel CO2 en hoeveel grondstoffen ze besparen als ze bijvoorbeeld bij Opnieuw! een ‘nieuwe’ bureaustoel kopen. ,,Die CO2-besparing drukken we uit in aantal vlieguren. Mensen houden van beeldspraak’’, zegt Boersma. De tool werd gevalideerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Ook maakte de sociale onderneming een bank van oude NS-treinstoelen waarop staat ‘er hebben al 69.000 mensen voor u op deze stoel gezeten’.

Een bouwer

Boersma is al zo’n vijftien jaar ondernemer. Hij richtte in 2006 het bedrijf Health2work op in Surhuisterveen. De onderneming adviseert bedrijven op het gebied van efficiënte werkplekken. Een voormalig stageloper van Health2work is inmiddels de directeur en mede-eigenaar het bedrijf. Zelf wilde Boersma niet als manager of beheerder aanblijven. ,,Ik ben een bouwer en dat wilde ik blijven doen.’’ Daarnaast wilde hij graag aan de slag met onbenutte afval- en reststromen. Zo ontstond het idee achter Opnieuw!

Nu, ruim 2,5 jaar later, is Opnieuw! meer dan alleen een idee. Het team bestaat uit 32 medewerkers, inclusief flexwerkers. Het bedrijf heeft volume, leveranciers en verschillende grote klanten; Opnieuw! leverde al aan de NS, Heineken en Corendon. In mei zijn de afdelingen stoffering, metaal- en houtbewerking, die voorheen nog in Surhuisterveen zaten, naar het pand in Buitenpost verhuisd. Alle mensen en processen zitten nu bij elkaar. Opnieuw! beschikt daarmee over ruim 7000 vierkante meter aan bedrijfsoppervlak.

Is de ruimte nodig omdat het bedrijf zo snel groeit? ,,Nee, eigenlijk niet’’, zegt Boersma. ,,We hebben vooral veel volume nodig om al onze grondstoffen op te sparen en op te slaan. Dat is bijvoorbeeld handig als we klanten willen bedienen wanneer zij een grote order plaatsen.’’ In de loods van Opnieuw! staan talloze stellingen gevuld met restmateriaal dat een tweede leven krijgt, zoals afgedankte stoelen en tafels. Dat betekent niet dat het bedrijf een afvalplaats is. ,,Het is niet de bedoeling dat elk bedrijf hier komt om wat te dumpen. Er mag best iets tegenover staan’’, zegt directeur en eigenaar Douwe Jan Boersma.

‘Wij moeten geen bijzonderheid zijn, dat is mijn doel’

Douwe Jan Boersma

Sociale winst

Bij Opnieuw! werken onder meer productontwerpers, meubelmakers, stoffeerders en een architect. Een aantal mensen binnen het team heeft (of had) ‘enige afstand tot de arbeidsmarkt’. ,,Dan heb je het bijvoorbeeld over mensen met autisme of mensen die verslavingsproblemen hebben gehad.’’ Voor Boersma is het van belang dat zijn onderneming sociale winst boekt. Hij wil iedereen binnen zijn team een kans geven om zich te ontwikkelen. ,,Het belangrijkste voor mij is dat je wílt, dat je ambitie hebt en dat je dat ook laat zien.’’

Het team van Opnieuw! is zo opgebouwd dat een vaste kern van medewerkers een buffer vormt voor de mensen die vooral bij het bedrijf werken om te leren en zich te ontwikkelen. ,,Als ondernemer en als bedrijf wil je natuurlijk ook winst behalen. Daarnaast is het ook zo dat de druk vanuit klanten evenzo hoog is. Het eisenpakket van de klant blijft hetzelfde, of je nou een sociale onderneming runt of niet. Deadline is deadline en wij moeten kunnen leveren. Die druk moet niet bij de sociale boog van ons team komen en daarom vangen we die op met onze vaste kern en flexwerkers.’’

Circulair café

Hoe ziet de toekomst van Opnieuw! eruit? Boersma heeft plannen genoeg. Na de verhuizing van alle afdelingen naar Buitenpost komt er bijvoorbeeld een café naast het bedrijfspand. ,,Dat wordt het Circulair Café, open tussen tien en twee. De bedoeling is dat mensen koffie of thee bij ons komen drinken en daarbij de mogelijkheid hebben om te zien wat we hier allemaal doen.’’ Het café, dat tijdens dit interview al bijna af was, is opgebouwd uit allerlei rest- en afvalstromen. Zo komen de spotjes in het plafond uit failliete Miss Etam winkelpanden, de lampenkappen zijn gemaakt van petflessen en voor een gedeelte van de vloer zijn planken gebruikt van een oude, afgebrande molen, die vroeger in het bezit van Boer-s-ma’s familie was.

Opnieuw! heeft de afgelopen jaren vooral geïnvesteerd in de infrastructuur van het bedrijf. Nu is het hoog tijd om de naamsbekendheid te vergroten en om grootschalig impact te maken. ,,Wij moeten geen bijzonderheid zijn. Dat is mijn doel,’’ zegt Boersma vastberaden. ,,We zijn nu een van de weinige bedrijven in Nederland die dit doet, maar dat gaat ongetwijfeld veranderen.’’ Boersma gelooft erin dat bewustwording uiteindelijk leidt tot gedragsverandering. ,,Dat is mijn visie. Ik zeg niet dat het gelijk werkt, maar je moet ergens beginnen en ik ben bovenal een optimist.’’

Lees ook:

Noordelijke bouwsector: ‘Het is tijd voor een groot plan: wat bouwen we wanneer en waar, hoe en door wie’
William Zijlstra (Journalist)

William Zijlstra (Journalist)

Geplaatst op: 21 juni 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht