Elke plek een mooie plek

Elke plek een mooie plek

Foto: Bastiaan en Titia bij een inbreidingslocatie waar WoonSpods zullen komen. Minder leegstand, meer wonen!

PARTNERBIJDRAGE | Zwanenburg Projecten is een vastgoedontwikkelaar die het graag even anders doet. „Geef ons een plek en we maken er een mooie plek van”, is het devies. Waar het onroerend goed ook moet komen, hoe onaantrekkelijk misschien de startpositie is en hoe moeilijker het wordt, des te harder worden de tanden erin gezet. „De rotte plek”, staat op hun website te lezen, „wordt ineens gewild.” Iets opschrijven is niet zo moeilijk, iets waarmaken, handen uit de mouwen en doen, is waar het om gaat. In hoeverre slaagt Zwanenburg in het waarmaken van hun ambitie?

Moderne projecten, klassieke locatie

Aan de marktweg te Heerenveen is Zwanenburg Projecten gevestigd. Het is een prachtig monumentaal gebouw met fronton, pilasters, kroonlijsten en gepleisterde muren, geheel volgens de stijlregels van het negentiende-eeuwse neoclassicisme. Verassend genoeg zijn in de plafondschilderingen ook jugendstil elementen zichtbaar. Destijds de gewaagde nieuwe kunst, die een breuk met stijlen uit het verleden inluidde. Ligt daar niet een parallel met het ‘anders doen en anders denken’ van Zwanenburg? Nieuw denken, nieuwe concepten integreren in het bestaande? Titia Haagsma en Bastiaan Dijk, projectmanagers van Zwanenburg geven uitleg. „Wooncomfort is het uitgangspunt. We zeggen wel eens: we ontwikkelen geen huizen, maar een thuis. Het zijn de toekomstige bewoners die weten wanneer een huis voor hen echt als een thuis voelt. Met onze kennis en creativiteit kunnen we die wensen verwezenlijken. De vraag is leidend, de vorm volgt”, zegt Titia

Woonwensen en maatschappelijk vraagstuk in harmonie

„We werken vanuit concepten, maar met een creatieve kijk op specifieke eisen die voortvloeien uit de wensen van de opdrachtgever, de omgevingsfactoren en de uiteindelijke bewoners”, zegt Bastiaan. „Zo is één van de moderne woonwensen lagere woonlasten en minder ruimte. Men wil hun tijd en geld niet spenderen aan onderhoud, maar aan de extraatjes in het leven zoals extra vakantie, vaker uit eten, theaterbezoek, een dagje weg. Deze wensen zien we vanuit alle gebieden van Nederland. Ze hebben inmiddels ook de ervaring dat thuiswerken een andere afstand tot werk mogelijk maakt. Men is bereid om het westen van het land te verruilen voor een woning in Friesland om meer vrijheid en woonkwaliteit te ervaren, met schonere lucht als kers op de taart.”

Titia vult aan: „een stad of dorp uitbreiden is niet altijd wenselijk, soms moeten locaties een herbestemming krijgen. Inbreiding noemen we dat. Een woonproject binnen de kaders van inbreiding stelt specifieke eisen aan een project. Dat doet een beroep op je creativiteit en flexibiliteit. Wij vonden een oplossing voor die eisen van inbreiding en de genoemde woonwensen en konden die in harmonie brengen met een maatschappelijke opdracht: woningnood oplossen met een schaarste van bouwgrond op een duurzame wijze. Zo zijn we diverse plekken, waar leegstaande bedrijfspanden bijna de standaard waren, een nieuwe invulling aan het geven. Minder leegstand en meer wonen”

Dat vraaggestuurd ontwikkelen onderdeel is van het DNA blijkt ook in Sneek. ‘Hoe wil jij wonen?’ werd er gevraagd voor een project met 75 woningen in Harinxmaland. Met de woonwensen van ruim 1000 belangstellenden in het achterhoofd werd er door Zwanenburg Projecten samen met de gemeente een bestemmings- en beeldkwaliteitsplan opgezet. „Naast de ontwikkeling van de woningen werd bij dit project ook het bouw- en woonrijp meegenomen en zijn we tot de laatste straatsteen betrokken.”

WoonSpods, meer met minder

„Voor het Middelseeproject in Leeuwarden hebben we met minder ruimte, meer woonplezier gecreëerd. We hebben dit gedaan met rug-aanrug woningen: WoonSpods” Doordat de WoonSpods met de rug tegen elkaar aangebouwd zijn, hebben de woningen geen achtertuin. Dat is ruimtewinst, en het ontbreken van een achtertuin kon Zwanenburg compenseren met meer ruimtegevoel.

„Een straatje in het dorp Snakkerburen, waar tuintjes aan het water werden onderscheiden door een stoep langs de voorgevels was onze inspiratiebron ”, zegt Titia. „We hebben eigenlijk op moderne wijze het klassieke binnenhofje in ere hersteld. Het is de plek om van de zon te genieten en om elkaar te ontmoeten; het creëert een community. Dat de woningen energieneutraal zijn zorgt voor extra tevredenheid” De ligging, omgeven door water en de unieke mogelijkheden hebben een variëteit aan bewoners aangetrokken; „starters, creatievelingen, maar ook ouderen die op deze wijze een sociale context zoeken, vinden hier een betaalbaar thuis.” Dat in Middelsee de projecten echt anders dan anders mogen zijn laat alle creatieve radertjes bij de projectontwikkelaars van Zwanenburg lopen . Zo blijkt ook uit het volgende unieke project wat daar binnenkort in verkoop gaat. 12 woningen met aanlegsteiger aan het Van Harinxmakanaal, die samen als een grote industriële loods ogen.

Wat te doen met die ‘rotte plek’

Soms ontstaat er zo’n plek in een stad. Gebouwen die vervallen raken of voorzieningen die niet meer gebruikt worden. ‘De rotte plek’ zeggen ze bij Zwanenburg en het maakt ze trots dat ze elke plek, dus ook deze, kunnen omtoveren tot een mooie plek. „We werken met concepten”, zegt Bastiaan, „maar die zijn niet statisch. Voor elke wens creëren we een creatieve oplossing. Soms vraagt dat om een nieuw concept, maar vaak starten we met een bestaand concept. Zo hebben we onze WoonSpods ook wel aan laten sluiten bij bestaande bebouwing. Met de rug van de woningen tegen een bestaand pand, met een dakterras als buitenruimte”

Titia: „het begint met onderzoek. Wat ziet men graag verschijnen op de ‘rotte’ of lege plek? Wie zou er willen wonen en op welke wijze? Hoe laten we de architectuur aansluiten bij de omgeving?” Bij de voorbereidende, de uitvoerende en afrondende processen zijn veel partijen betrokken. „Wij zijn de spin in het web. We praten met gemeentes, aannemers, architecten, adviseurs, toekomstige bewoners en ieder andere betrokkene.” Input moet omgezet worden naar concreet resultaat. „Zo hebben we in Heerenveen de plek van zwembad de Telle omgetoverd tot de mooie groene woonwijk Tellepark, met een verscheidenheid aan bewonersgroepen. 3 woontorens met luxe appartementen, levensloopbestendige tweekappers, parkwoningen en een wooncomplex voor zorginstelling Talant. Dit is één voorbeeld van de vele plekken die we mooi mochten opleveren”, zegt Bastiaan.

„Het transformeren van kantoorpanden tot studio’s en appartementen, is een variant van inbreiding. Het gemeenschappelijke kader is dat je een bouwlocatie verandert van zorgenkindje tot een mooie woonomgeving.” Wie de Friese hoofdstad bezoekt moet maar eens een kijkje nemen bij De Spot. Dat is een voormalig kantorencomplex tegenover het treinstation wat 17 jaar heeft leeggestaan. Door Zwanenburg getransformeerd naar supermoderne, energiezuinige en onderhoudsvriendelijke woonstudio’s en appartementen die individueel verwarmd én verkoeld kunnen worden. Ook Tao, het restaurant op de begane grond is meegenomen in de modernisering van het gebouw.

„Ook typisch zo’n plek die aantrekkelijk werd toen wij ermee aan de slag gingen. Ik denk dat de formule hiervan is om goed te luisteren naar input en je verdiepen in de omgeving en de woonwensen van toekomstige bewoners. Vervolgens moet je de juiste mensen betrekken in het creatieve proces tot aan de realisatie. Samen kom je tot mooie resultaten. Dit proces initiëren en van begin tot eind begeleiden en aansturen, is een feest”, zegt Titia. Bastiaan knikt instemmend. „Ook omgekeerd, door er met plezier en passie in te staan, kom je tot mooie resultaten met elkaar.”

www.mooieplek.nl

Titia

Zij is één van de projectleiders van Zwanenburg Projecten. Ze wordt omschreven als creatief met oog voor detail. Wie met haar praat over haar werk ziet een passie en betrokkenheid. „Details kunnen het verschil maken”, legt ze uit. Samen met de architect de steenkleur uitzoeken voor een project, vindt ze dan ook tot haar taken behoren. „Juist de in het oog springende zaken verdienen aandacht.” „We krijgen regelmatig een bericht van mensen waarin ze vertellen hoe mooi het allemaal is geworden en hoe blij ze zijn. Als er een uitnodiging bijzit, dan kom ik graag langs. Ik geniet ervan als ik zie hoe een huis een thuis is geworden.” Het zat er al vroeg in. „Ik had ooit een bijbaantje als postbezorger. Ik speurde de huizen waar ik kwam af op bijzondere woonelementen. Geen wonder dat ik een vastgoedstudie ging doen.” Ook het plannen en organiseren van projecten is een aangeboren gave, lijkt het. „Als puber plande ik de vakanties van ons gezin”, lacht ze. „Bestemming, reisschema, overnachtingen en wat mee moest, ik had het op papier.”

Bastiaan

Hij noemt zich complementair aan zijn collega projectleider. Wie doorvraagt ziet naast aanvullende competenties ook overeenkomsten. Zonder creatieve en betrokken insteek met een talent voor het ophouden van veel ballen, kun je dit werk immers niet doen. Hij heeft sociale planologie gestudeerd en een aantal jaren als docent aardrijkskunde en economie voor de klas gestaan. „Voor mij kwam het vak misschien wel op de tweede plaats. Het belangrijkste vond ik het optimaliseren van het leerklimaat in de klas. Wat kan ik doen om een structuur te bieden voor optimaal leren? Dat zit in positieve onderlinge omgangsvormen bewerkstelligen en het creëren van vertrouwen. Ook fysieke aspecten zijn belangrijk. Hoe richt je je lokaal in, waar ga je staan als docent. Veel van die werkwijze zie ik terugkomen in mijn huidige functie.” Optimalisatie is een kernbegrip voor Bastiaan. Optimaliseren van processen, van innovaties, van sfeer. Hij staat continu in de leer- en verbetermodus. „Goed blijven luisteren en kijken”, zegt hij hierover.

Geplaatst op: 21 juni 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.