Bijzondere producten van een bijzonder bedrijf

Bijzondere producten van een bijzonder bedrijf

Foto: Adnan Iriskic (l) en Rob Strässer

PARTNERBIJDRAGE | De vraag naar dakkapellen, kozijnen en houtskeletbouw groeit en dat betekent topdrukte bij De Verbinding BV in Groningen. Een bedrijf dat werk biedt aan circa 30 dove mensen en autisten. „De productie verhogen is niet een kwestie van alleen maar even tegen iedereen zeggen dat ze harder of anders moeten werken”, legt algemeen directeur Toine van Bijsterveldt uit. „Meer productie kan wel, maar dat gaat stap voor stap. Bij ons staan vooral kwaliteit, rust en veiligheid voorop.”

Dat tekent de sociale onderneming die De Verbinding is, een constructiebedrijf in hout en aluminium dat in 2007 het levenslicht zag. Sociaal ondernemerschap groeit, deze bedrijven streven een maatschappelijk doel na, en niet op de eerste plaats aandeelhouderswaarde. In het geval van De Verbinding is dat doel werk bieden aan dove en slechthorende mensen en autisten. Onder andere ontstaan vanuit de situatie van de zoon van Van Bijsterveldt. „Naar de dovenschool gaan lukte destijds nog wel, maar een baan vinden bleek moeilijker. En dat was en is bij veel dove mensen het geval.”

Investeren in medewerkers

Van Bijsterveldt besloot met vrienden een eigen bedrijf te beginnen en moest vanaf de start veel investeren in de medewerkers. „De ene medewerker kwam binnen met veel ervaring, waar de ander het vak nog moest leren. Dat is niet erg, maar daar moet je bij de productie wel rekening mee houden.” Immers, een opdrachtgever werkt met een planning en een dakkapel een dag te laat opleveren is er dan ook niet bij.

De productiviteit moet omhoog en dat gebeurt bij De Verbinding geleidelijk. Als voorbeeld geeft Van Bijsterveldt de tekeningen die er voor het bouwen van een dakkapel binnen komen. „In het begin was dat meestal een schets, die onze mensen op de werkvloer moesten omzetten in een werktekening. Niet iedereen kan dat, waardoor er veel overleg plaatsvond. En dat is bij dove mensen juist ingewikkelder dan bij mensen die niet doof zijn.” De oplossing werd gevonden in het aantrekken van werkvoorbereiders, die elke order omzetten in tekeningen waarmee de productie tot op de millimeter nauwkeurig kan worden uitgevoerd. Daardoor kan De Verbinding een minizagerij beginnen, waar twee medewerkers de hele dag het hout op maat zagen. „En als gevolg daarvan hoeven medewerkers uit de productie niet de hele dag heen en weer te lopen om hout op maat te zagen. Daardoor zijn we in staat om de productie te verhogen.”

Unieke producten

En dat stemt de opdrachtgevers uiteraard tevreden. In de beginjaren moest Van Bijsterveldt geïnteresseerden nog overtuigen van het feit dat dove en slechthorende mensen goede producten kunnen maken. Inmiddels weten talloze aannemers, schilders, ZZP-ers en dakkapelleveranciers De Verbinding te vinden. „We kunnen series draaien, en ook unieke producten maken”, legt Van Bijsterveldt uit. Als voorbeeld noemt hij de productie van kippenhokken, waar in coronatijd ineens veel vraag naar ontstond. „Maar, onze Chef werkplaats heeft ook de prachtige deuren gemaakt voor het Jugendstil-pand van het voormalige kantoor van Dagblad van het Noorden aan het Zuiderdiep in Groningen.”

Prefab meterkasten

Een ander product waarmee De Verbinding veel succes heeft, is de prefab meterkast. Niets bijzonders, zou u wellicht denken, maar in dit geval gaat die vlieger niet op. Van Bijsterveldt: „Het komt bij nieuwbouwprojecten regelmatig voor dat nieuwe bewoners lange tijd moeten wachten op de aansluitingen door de nutsbedrijven. Wij hebben met Van Wijnen en Enexis een meterkast ontwikkeld die kan worden geplaatst zodra de betonnen vloer van de woning gestort is. De nutsvoorzieningen kunnen daardoor meteen worden aangesloten, waardoor wachttijden en dubbel werk worden voorkomen. Deze meterkast is weerbestendig en voorzien van een solide deur, die hergebruikt kan worden.” Van Bijsterveldt verwacht nog voor de zomervakantie met de productie van het nieuwe type meterkasten te kunnen beginnen.

Tweede vestiging

Sterker nog, deze ontwikkeling heeft hem ertoe gebracht op zoek te gaan naar een locatie voor een tweede vestiging van De Verbinding. „Zoals het nu lijkt, gaan we die in Rotterdam realiseren. We weten dat ook daar dove en slechthorende mensen graag aan de slag willen, net als in Groningen het geval is.” Naast de meterkasten hoopt hij daar op termijn ook dakkapellen te gaan produceren.

En zo groeit De Verbinding nog elk jaar, hoewel groei geen doel op zich is, zoals Van Bijsterveldt aangeeft. „We kunnen ook niet elke klant helpen. We krijgen soms verzoeken die onze capaciteit te boven gaan. We zijn blij dat we in 14 jaar een volwaardig bedrijf zijn geworden, waar opdrachtgevers graag zaken mee doen. Een beter compliment kunnen onze medewerkers niet krijgen.”

www.deverbindingbv.nl

De goede ontwikkeling wordt ook bevestigd door bedrijfsleider Tom Scholte, die 2 jaar geleden bij De Verbinding aan de slag ging. „We zijn de afgelopen jaren geprofessionaliseerd en een sterk bedrijf geworden dat vooral goed is in maatwerk en speciale opdrachten. En dat weten klanten op waarde te schatten, want hun aantal groeit gestaag. Zo langzamerhand lopen we daardoor tegen fysieke grenzen aan en we hopen op termijn in Groningen een nieuwe hal te kunnen bouwen.”

Geplaatst op: 21 juni 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.