‘Wij zijn de ‘techniek’ binnen de energietransitie’

‘Wij zijn de ‘techniek’ binnen de energietransitie’

Foto: John Bouma, Manager Engineering Bouwkunde, Constructie en Installaties bij Bilfinger Tebodin

PARTNERBIJDRAGE | In naam niet de bekendste bij een groot publiek, maar daarom niet minder fundamenteel voor de industrie. De multidisciplinaire consultants en ingenieurs van Bilfinger Tebodin zijn de technische schakel die een klantwens omzetten in concrete fabrieken. Met 200 man in regio Noord Oost geven ze de ‘energietransitie’ concreet vorm en inhoud. John Bouma over het walhalla voor technici.

Hij is als Manager Engineering Bouwkunde, Constructie en Installaties verantwoordelijk voor een team van 25 multidisciplinaire ingenieurs en technici bij het consultancy- en ingenieursbureau dat in Nederland ongeveer 800 mensen heeft werken en internationaal zo’n 1.600 mensen. Het bureau begon in 1945 in Den Haag als Tebodin, Technisch Bureau voor de Ontwikkeling der Industrie. Ook na die wederopbouwfase gaat het verder als technisch dienstverlenende club voor de industrie. In 1968 als onderdeel van de Hollandse Beton Groep HBM, in 2001 maakt het deel uit van de BAM, die het in 2012 verkoopt aan het Duitse beursgenoteerde Bilfinger. Het dna van toen is gebleven. Inmiddels sterk internationaal georiënteerd, maar nog steeds een toonaangevend industrieel dienstverlener, van advies en engineering tot productie en montage. Zoals John Bouma het stelt: ,,Met wat wij doen kan een fabriek van A tot Z gebouwd worden.”

,,Bilfinger Tebodin heeft in Noordoost-Nederland twee kantoren, Groningen en Hengelo. Van hieruit hebben we in het verleden veel werk verricht voorde NAM, Gasunie en de chemie. De laatste paar jaar doen we minder in olie en gas en meer in de energie, food en de chemiemarkt. Die laatste markt omvat alles wat niet alleen te maken heeft met gas en olie, maar in toenemende mate met biogas, waterstof, elektrificatie en netverzwaring. Het is onze missie de industrie te helpen om haar impact op natuur, milieu en omgeving te beperken. Dat betekent dat we veel ‘van-het-gas-af’ projecten en elektrificatieprojecten doen. Daarnaast staan we de industrie in de regio bij met seismisch onderzoek voor het aardbevingsbestendig maken van hun gebouwen en installaties. We hebben alle disciplines in huis: process, elektrotechniek, instrumentatie, werktuigbouw, bouwkunde, constructies en installatietechniek. We werken regionaal, maar ook internationaal, zoals aan een fabriek voor 2e generatie bio-ethanol uit stro in Roemenië.”

Wezenlijke stap energietransitie

,,We maken dingen die er toe doen, we geven met ons werk de energietransitie vorm. We zijn trots op techniek en op de rol van de mens daarin”, typeert Bouma hun werk. Een paar van de in het oog springende projecten tonen de impact waar hij zo trots op is. Zo deed Bilfinger Tebodin in Groningen de engineering voor de 12 hectare omvattende uitbreiding van de Stikstoffabriek van Gasunie in Zuidbroek, waardoor straks hoogcalorisch gas uit Noord-Europa met 180.000 kuub per uur omgezet kan worden naar ‘Gronings’ laagcalorisch gas, waarmee het geschikt is voor gebruik in Nederlandse huishoudens. ,,Die installatie is een wezenlijke stap in de energievoorziening van Nederland.”

De collega’s van Bouma gaan straks ook aan de slag met het ontwerpen van de aardbevingsbestendige warmtecentrale van het nieuwe Warmtenet van Loppersum in het hart van het aardbevingsgebied. Net als ze eerder deden voor het innovatieve warmtenet voor Paddepoel-Noord in Groningen. En stelden consultancy-collega’s van Bilfinger Tebodin de haalbaarheidsstudie op voor het North Sea Energy-programma voor nieuw aan te leggen kunstmatige eilanden in de Noordzee van ongeveer 1000 bij 600 meter. Op deze beoogde eilanden kan grootschalige transmissie van elektriciteit en groene waterstof plaatsvinden, die op land benodigd is voor de (proces)industrie en raffinaderijen. Ook is Bilfinger Tebodin de constructieve adviseur van diverse lokale industriele bedrijven, waarmee ze leidend is in alles wat constructief in de fabrieken aangepast moet worden. Daarnaast rekenen weer andere collega’s jaarlijks zo’n 300 projecten door of bedachte zonnepanelen daadwerkelijk wel op het dak van een gebouw gerealiseerd kunnen worden.

Walhalla voor technici

,,Energie wordt een steeds omvangrijkere markt, zeker in het noorden, waar de expertise van gas en gasleidingnetwerken enorm groot is. We denken dat we met groene waterstof grote mogelijkheden hebben om te voorzien in de energievoorziening naar de industrie. Bilfinger Tebodin maakt zoals gezegd deel uit van het North Sea Energy-onderzoeksprogramma. Dat consortium onder leiding van TNO treft nu voorbereidingen voor de mogelijkheden tot systeemintegratie. Bilfinger Tebodin heeft het ontwerp gemaakt van de eerste groene waterstof offshore elektrolyser ter wereld op de nieuw aan te leggen eilanden. Deelname door ons aan dit programma maakt de energietransitie concreet en geeft betekenis aan ‘dingen ontwerpen, berekenen en maken die er toe doen’.”

Bilfinger Tebodin, vertelt John Bouma, is ook in Groningen een groeiende werkgever. Op het centraal gelegen kantoor aan de Leonard Springerlaan werken zo’n 100 mensen, een optelsom van expertise en disciplines. ,,Groener en duurzamer maakt steeds vaker deel uit van wat we doen. Daarom zijn we er trots op dat we zo fundamenteel kunnen bijdragen met ons werk aan de energietransitie, aan nieuwe mogelijkheden en duurzame verdienmodellen. Daar hebben we heel veel kennis voor nodig en dus richten we ons steeds vaker op samenwerking met het onderwijs en op studenten die stageplekken zoeken. Dus of je nu chemische techniek, bouwkunde of elektrotechniek studeert of hebt gestudeerd, dit is het walhalla voor technici.”

Wil je meer weten over Bilfinger Tebodin, neem dan contact op met John Bouma of kijk op de website.

www.tebodin.bilfinger.com

Geplaatst op: 18 juni 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.