Klaas Hofman: passie voor energie besparen

Klaas Hofman: passie voor energie besparen

PARTNERBIJDRAGE | Energietransitie begint met leren energie te besparen. Klaas Hofman is Energiecoach in hart en nieren en zijn aanpak voor gemeente Leeuwarden werkt. „Zet mensen in hun kracht, daag ze uit en ondersteun ze.” We rollen nu, samen met de Provincie, Energiecoaches over heel Fryslan uit.

Hij is de zoon van een schilder uit Deinum en daardoor praktisch ingesteld. Hij werkte tientallen jaren bij het befaamde PEB dat opging in het grote Nuon. Klaas Hofman is een doener die anderen graag helpt en een passie heeft voor besparen van energie, gas en water. Sinds zes jaar is hij daarom zelfstandig energiecoach en bespaaradviseur. „Het gaat er om mensen te leren thuis energie te besparen, ze inzicht te geven en ze aan het werk te zetten. Neem de mensen mee in wat je wilt bereiken en leg uit hoe energie besparen werkt. Het vergt een systematische aanpak, die ik in de loop van de jaren ontwikkeld en verbeterd heb. Ik werk samen met gemeente Leeuwarden als Energiecoach en heb pilots gedraaid in andere gemeenten in Friesland en Groningen, daarnaast heb ik mensen opgeleid tot coach en adviseur.

Met gemeente Leeuwarden hebben we het digitale Energieloket Leeuwarden opgezet om zoveel mogelijk mensen concreet te kunnen helpen. Nu hebben we onder meer de actie RREW om 5.000 huishoudens, 2.000 koopwoningen en 3.000 huurwoningen te helpen een lagere energienota te krijgen. Dit doen we met het inzetten van zowel de Energiecoach als in het inzetten van duurzame bespaar middelen. Zoals Waterzijdig inregelen van CV installatie, waterbesparende douchekop, LEDlampen, etc. Het bespaart mensen gewoon geld en dat werkt. De Energiecoaches zitten bij mensen aan tafel om te kijken wat ze verder zelf kunnen doen om te energie te besparen.” „Daarom ben ik er trots op dat we voor de Noordelijke Provincies (met als start Friesland) de StichtingPEB hebben opgericht. PEB heeft dit jaar al 2 opleidingen, deze theoretische opleidingen bestaan uit 10 dagdelen. Daarna stromen ze door naar praktijkbegeleiding, welke bestaan uit (meestal) 6 bezoeken aan huis.

En dan binnenkort volgen de terugkomdagen. Dit alles doen we in samenwerking met de Provincie Fryslan, Fryslan werkt, ROC Fryslan en De Woonbond.

De kunst van energietransitie zit in draagvlak, participatie, mee doen in de maatschappij en de veranderingen die gaande zijn. Mensen leren besparen, het verduurzamen van woningen, begeleiding in de transitie en betrokkenheid vergroten, daar is man/vrouwkracht voor nodig. Dit is de reden dat wij mensen opleiden tot energiecoach, energie-en maatwerkadviseur; specialisten in bespaar- en verduurzaamondersteuning.” Stichting PEB helpt mensen met het vinden van nieuwe richting binnen de energietransitie, met de omscholing die daarvoor nodig is en met het vinden van duurzaam werk.

De afgelopen jaren leidde Klaas al meerdere mensen op die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden en/of in de bijstand zaten. „Een echte win-win situatie. Het helpt mensen aan een zinvolle baan, minder energie-armoede en meer betrokkenheid bij de energietransitie.” Klaas: “Het meest te besparen is steeds meer op de hoeveelheid m3 gas. Dit kan door je CV ketel en installatie waterzijdig te laten inregelen. Dit hoeft maar 1 x gedaan te worden en je kan daar ieder jaar 10 a 20% mee besparen. Hierdoor krijg je een beter comfort in je woning en houdt je meer geld over om leuke dingen mee te doen.

In de al eerder genoemde regelingen van RRE en RREW zit een voucher voor het laten inregelen van de CV installatie. Maak daar vooral gebruik van zou ik zeggen. PEB start binnenkort ook met de opleiding CV dokter. Zo versnellen we de transitie in Friesland op een concrete manier. Aangezien mensen leren wat zij zelf thuis kunnen doen om zelf energie, gas, water en dus daarmee geld te besparen, is dit de kortste klap naar bewustwording en daarmee naar draagvlak voor verduurzaming. Ook aan de slag? Kijk op www.hofmaninteractief.nl . En doe eens mee met de netwerkbijeenkomst van Energieteam Fryslân.

www.stichtingPEB.nl

Geplaatst op: 18 juni 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.