Financieel management kan alleen maar duurzaam

Financieel management kan alleen maar duurzaam

PARTNERBIJDRAGE | Hanzehogeschool neemt het voortouw naar het opleiden van financieel managers van morgen. En dat betekent dat ze leren om in alles wat een bedrijf doet, het duurzame financieel te verankeren. Duurzaam -circulair en sociaal – ondernemen blijkt een hele speurtocht.

Lector Margreet Boersma, docent onderzoeker Marjolein Groot Rouwen en masterstudente Iris Kooij zijn gidsen in de speurtocht naar hoe we ondernemen daadwerkelijk kunnen verduurzamen. Margreet Boersma: „Wat nu geen waarde heeft of wordt gezien als kosten, moeten we leren van waarde te laten zijn. Wat is de waarde van de natuur en is die minder waard dan meer gas uit de Noordzee boven Schiermonnikoog? Wat zijn de negatieve effecten van kleding, gemaakt door kinderen in Bangladesh? MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) klinkt leuk, maar het gaat om het vertalen van duurzaamheid in het beleid van de onderneming. Daar zijn financieel geen kaders voor, geen waarderingen, maar het is hard nodig om te laten zien hoe waardevol duurzaam is. Duurzaam omgaan met elkaar, met materialen, met grondstoffen en met je leefomgeving, volledig circulair zijn, moeten we voorzien van een waardering om het positieve effect er van aantoonbaar te maken. Dat gaat verder dan het bedrijf zelf, en daar begint de speurtocht. Voor de nieuwe financiële managers die wij hier opleiden, geldt dat geld geen doel op zich is, maar een middel om duurzaamheid tot uitdrukking te brengen. Dat vereist zoeken naar nieuwe kaders en veel samenwerken met het bedrijfsleven. Daarom zoeken we ondernemers die met ons de speurtocht willen doen naar het waarderen van circulair ondernemerschap. We kunnen heel veel leren van elkaar in het bereiken van een circulaire wereld en hebben iedereen nodig om er te komen. Doe mee.”

We laten niets achter

Masterstudent Iris Kooij belichaamt die financial van morgen. Voor haar casestudy’s tijdens de opleiding Interdisciplinary Business Professional loopt ze stage bij wat we vroeger een sloopbedrijf noemden, Bork Groep in Hoogeveen. Nu een bedrijf van plannenmakers naar wat mogelijk is in hergebruik. Ze noemen zichzelf ook wel de nietsachter-laters. „In die fascinerende wereld van slopen, breken, sorteren en zoeken naar mogelijkheden voor hergebruik probeer ik de circulaire waarden kwantificeerbaar te maken: alles immers is van waarde, het gaat er alleen om dat je die waarde kunt toekennen.” Niet dat ze nou zo idealistisch was toen ze begon aan haar studie Bedrijfseconomie aan Hanzehogeschool. „Nee, zeker niet, ik had er niets mee. Toen ging ik inzien wat ik zelf zou kunnen bijdragen aan die nieuwe standaard van duurzaam en dat is volgens mij waar het om draait. Elkaar laten zien wat jij kunt bijdragen aan een circulaire economie. Er is heel veel onbekend, dat maakt het zo mooi, er valt heel veel te ontdekken en we hebben juist andere jonge mensen nodig die willen leren bijdragen aan onze wereld van morgen. Dat vergt veel studie, veel creativiteit. Durven denken, buiten gebaande laden willen lopen. Het is echt gaaf om te doen, ik ben zo blij dat ik die kans krijg samen met de Hanzehogeschool en Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE). Anders denken en leren kijken: Bork Groep is daarom geen sloop – en verwerkingsbedrijf, maar een urban miner die van allerlei materialen bekijkt hoe en waar het hergebruikt kan worden. Afval zien als bruikbare materialen die waarde toevoegen. Het is een bedrijf dat onderzoekt wat er binnen wet en regelgeving kan en mag, die de grenzen verkent en zich afvraagt waarom iets wel of niet kan en mag en wat er in de hele keten van ontwerp tot en met bouw voor nodig is om de volgende stap naar circulariteit te zetten. Als bedrijf moet je leren hoe je dat financieel waardeert en inzichtelijk maakt. Onze economie is nu eenmaal gebaseerd op cijfers, maar alles wat circulair is, wordt vaak gezien als lasten in plaats van iets dat opbrengt en bijdraagt. Ik wil bijdragen aan nieuwe standaarden en circulair financieel management.”

Vanuit haar huidige rol als docent en onderzoeker kan voormalig accountant Marjolein GrootRouwen het belang van cijfermatige onderbouwing alleen maar beamen. „Daarom noemen we het een speurtocht. Hoe krijgen we het circulaire in een jaarverslag? Daarom zijn we op zoek naar mkb- bedrijven die met ons expertise willen opdoen en die wij kunnen helpen bij de omslag naar circulair ondernemerschap. Laten zien wat je kunt bijdragen en aantonen dat het circulaire financieel grote waarde heeft. Sterker nog, een bedrijf dat niet volledig duurzaam is, heeft feitelijk geen toekomst meer. Daarom willen wij laten zien hoe je binnen jouw bedrijf circulariteit berekent, wat het oplevert, en waar je slagen kunt maken in efficiency in processen en productie, naar duurzaam ondernemen.”

Leer denken in planet en people

Als lector Duurzaam Financieren en Ondernemen en als schrijfster van het Basisboek Duurzame Economie geeft Margreet Boersma richting en inhoud voor studenten en ondernemers. „Duurzaam is natuurlijk een containerbegrip, maar het is wel de basis voor ons denken en doen. Aan ons Instituut Business, Marketing & Finance leren we je nadenken over duurzame efficiency, over de waarde van vertrouwen, nadenken over iets dat eigenlijk al heel ver terug gaat in de tijd. Heeft mijn bedrijf alleen betekenis voor mezelf en voor mijn eigen profijt, of heeft wat ik doe ook maatschappelijke betekenis en waarde? We doen dat door onderzoek met bedrijven en andere instellingen zoals banken en accountsorganisaties. Samen verantwoordelijkheid nemen voor onze toekomst, voor een duurzame toekomst, dat is waar het om gaat. De financials van morgen die we hier opleiden spelen daar een grote rol in. Zij moeten leren denken en rekenen in planet, people en profit.”

Het lectoraat Duurzaam Financieren en Ondernemen, onderdeel van het Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen nodigt mkbondernemers uit circulariteit in hun bedrijf concreet vorm te geven. „Het is voor iedereen een speurtocht. Laten we elkaar daarbij helpen, want we zijn samen verantwoordelijk voor de wereld van morgen.”

www.hanze.nl

Geplaatst op: 18 juni 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.