Miljoenenfabriek duurzaam fosfaatbedrijf SusPhos komt in het Noorden, maar waar?

Miljoenenfabriek duurzaam fosfaatbedrijf SusPhos komt in het Noorden, maar waar?

Foto: SusPhos

SusPhos beslist dit jaar waar zijn miljoenenfabriek komt te staan. De keuze is tussen Leeuwarden, Drachten en Delfzijl. Algemeen directeur en oprichter Marissa de Boer (31) blijft het liefst in Leeuwarden.

Het Leeuwarder technologiebedrijf wint via een chemisch proces magnesiumzout, fosfaat en ammonium uit struviet. Struviet is een fosfaatrijke afvalstroom, afkomstig uit afvalwater. Momenteel staat de bescheiden proefopstelling in een container op het terrein van de waterzuivering van Leeuwarden.

Proeffabriek en miljoenenfabriek

De Boer deed vier jaar onderzoek naar de winning van hoogwaardig fosfaat, magnesiumzout en ammonium uit struviet. Ze promoveerde hierop als chemicus. Vervolgens werkte De Boer in een proeflab op het terrein van biotechnologiebedrijf Paques in Balk. De ondernemer wilde opschalen en de gepatenteerde techniek verder ontwikkelen. Inmiddels heeft ze een team van negen man en een chemische proeffabriek in Leeuwarden. Deze proeffabriek draait nu een half jaar.

Dit jaar neemt De Boer een besluit over de locatie van haar te bouwen miljoenenfabriek. Voor de de realisering van de eerste fase heeft SusPhos 1,4 miljoen euro nodig. Het merendeel van dit bedrag is al binnen. Rabobank en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) sprongen al bij. De Boer blijft het liefst in Leeuwarden. SusPhos werkt samen met met de hogescholen in de Friese hoofdstad en met Wetsus en dat bevalt goed. Harlingen was enige tijd een serieuze optie, maar het gemeentebestuur liet weten geen interesse te hebben. Delfzijl en Drachten zijn momenteel ook nog in beeld. In totaal zal de fabriek een investering vergen van enkele tientallen miljoenen euro’s.

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan op deze link.

Geplaatst op: 14 juni 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.