REDstack uit Sneek wil blue energy proefinstallatie op Afsluitdijk opschalen naar demonstratiefabriek

REDstack uit Sneek wil blue energy proefinstallatie  op Afsluitdijk opschalen naar demonstratiefabriek

REDstack, het bedrijf uit Sneek achter de proefinstallatie voor blue energy op de Afsluitdijk, wil opschalen naar een demonstratiefabriek. Volgens directeur Rik Siebers zijn voor de volgende stap enkele miljoenen nodig.

Siebers zegt in gesprek te zijn met provincie Fryslân, het Waddenfonds en NL-Invest. REDstack klopte twee jaar geleden al aan bij de groene investeringsmaatschappij, Invest-NL, maar dat bleek te vroeg. Het fonds van 1,7 miljard aan rijksgeld voor scale-ups in de schone energie moest toen nog uit de startblokken komen.

Blue energy

Sinds 2014 draait er een testinstallatie op de Afsluitdijk die zoet IJsselmeerwater met zout Waddenwater mengt. Het spanningsverschil tussen de twee wordt benut om energie te winnen. Dit wordt ook wel blue energy genoemd. REDstack produceert die blue energy met behulp van membranen, filters in buizen, stacks geheten. Het is een CO2-vrij proces. Het doel en de droom was om op de Afsluitdijk een centrale te bouwen die het hele Noorden van schone energie zou voorzien. De technologie werkt. En de waardering is er ook. Henk Kamp benoemde als minister van Economische Zaken het project in 2016 tot Nationaal Icoon.

Momenteel worden de stacks met de hand gebouwd. Het plan is om dit fabrieksmatig te gaan doen. Dat zou moeten gebeuren in een nieuwe fabriek in Sneek.

Geld

Drie jaar geleden leek het er op dat REDstack in Katwijk een demonstratiefabriek voor blue energy zou bouwen. Er was toen al een intentieovereenkomst met vier partijen: de provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Katwijk en de gemeente Noordwijk. Het geld ervoor, 80 miljoen euro inclusief exploitatiekosten voor vijftien jaar, kwam er echter nooit. Vervolgens ontbonden de partijen de overeenkomst. Volgens Siebers is er voor een demonstratiefabriek op de Afsluitdijk aanzienlijk minder geld nodig.

Wil je het gehele artikel lezen? Dat kan bij de Leeuwarder Courant via deze link.

Geplaatst op: 9 juni 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht